Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 22:00 30.03.2020

В Україні зафіксовано 548 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 22:00 30 березня в Україні 548 лабораторно підтверджених ПЛР-дослідженням випадків COVID-19. Усього в Україні зафіксовано 13 летальних випадків від COVID-19. Загалом 8 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Джерело

 

Новим Міністром охорони здоров’я України призначено Максима Степанова

Сьогодні, 30 березня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні призначила Максима Степанова новим Міністром охорони здоров’я України. Його кандидатуру підтримали 246 народних депутатів.

Максим Степанов народився 1975 року, має медичну освіту, закінчив Донецький державний медичний університет ім. Максима Горького. У 2004 році здобув другу освіту, економічну, закінчивши Київський національний економічний університет за спеціальністю «Міжнародна економіка».

Має великий менеджерський досвід: працював заступником голови Державної податкової адміністрації України, очолював Поліграфічний комбінат України, з 2017 до 2019 року працював головою Одеської обласної державної адміністрації. Під час роботи в Одеській ОДА працював над створенням найбільшого в Україні Центру нефрології та діалізу.

Джерело

 

В Україні з’явилися тимчасові пункти скринінгового медичного сортування хворих на COVID-19

Такі пункти розгорнуто по всій Україні на території лікарень першої хвилі госпіталізації. Всі пацієнти з респіраторними симптомами, які звертаються у заклад охорони здоров’я (самозвернення, направлення лікарем чи транспортування бригадою екстреної медичної допомоги) повинні пройти первинне скринінгове медичне розподілення ще до входу у приймальне відділення (відділення екстреної медичної допомоги).

Первинне скринінгове медичне сортування включає:

▪️ надівання медичної маски на пацієнта та його супровід;
▪️ безконтактне вимірювання температури тіла пацієнта;
▪️ короткий збір анамнезу на виявлення респіраторних симптомів (кашель, нежить, задишка тощо).

Це надасть медичним працівникам можливість розподіляти пацієнтів залежно від ступеню важкості та госпіталізувати в лікарні лише тих хворих, які потребують цілодобового медичного спостереження. Така схема сприятиме зниженню ризиків інфікування на території лікарні для інших пацієнтів.

Виконання робіт здійснюється за розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

Джерело

 

Українці, яких було повернено додому з інших держав, не повинні проходити ПЛР-тестування

Про це під час брифінгу 30 березня повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.

“ПЛР-тестування всім пасажирам не проводиться тому, що в ньому немає сенсу. Є питання інкубаційного періоду, і ПЛР-тестування не буде економічно й епідемічно обґрунтованим. Тому наразі єдине правильне рішення – це зменшення пасажиропотоку й відправка всіх на обсервацію (або самоізоляцію, але з жорстким контролем її дотримання). При наявних респіраторних симптомах зразки хворого забиратимуть на дослідження, і вже після цього приймати клінічні рішення”, – сказав Віктор Ляшко.

Джерело

 

На час карантину відкладіть застілля та пікніки з рідними

Піклуйтеся про здоров’я та поки що підтримуйте зв’язок онлайн.

Як убезпечити себе та своїх рідних – рекомендації провідних медичних фахівців на сторінці “Лікарі-експерти МОЗ України“. Долучайтесь!

Джерело

Автор