Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 28.03.2020 (відео, звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 28 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації десять разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім цього, відмічена робота снайперської пари.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” ворог двічі обстріляв наші позиції неподалік Красногорівки зі 120-мм мінометів, випустивши 24 міни.
Поблизу Водяного окупанти два рази здійснили обстріл опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, випустивши загалом 23 міни, а також вели вогонь з автоматичного станкового гранатомета та великокаліберних кулеметів.
По оборонцях Старогнатівки противник здійснив два обстріли зі стрілецької зброї, а неподалік Опитного застосував автоматичний станковий гранатомет.
По околицях Мар’їнки окупанти вели вогонь зі станкового протитанкового гранатомета та великокаліберних кулеметів.
Підрозділи Об’єднаних сил, використовуючи наявні вогневі засоби, вчасно та ефективно припинили провокації збройних формувань Російської Федерації.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” неподалік населених пунктів Шуми та Хутір Вільний ворог обстріляв позиції військовослужбовців Об’єднаних сил зі станкового протитанкового гранатомета, снайперської та стрілецької зброї.
Наші захисники негайно відреагували на ворожі збройні провокації. Українські військовослужбовці відкрили прицільний вогонь по позиціях противника, змусивши його припинити обстріли.

Сьогодні, 28 березня, внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення. Їх було евакуйовано до військово-медичного закладу, де лікарями оперативно надано належну медичну допомогу.

На сьогодні випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 28 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

27 березня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 та 82 мм, протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Водяне, Талаківка, Піски, Старогнатівка, Богданівка, Луганське, миронівський та Троїцьке.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 грабіж, 10 крадіжок, 1 шахрайство, 5 фактів незаконного обігу вогнепальної зброї та 17 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 58 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали сім осіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули вісім осіб. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 4 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Роз’яснення щодо обмежувальних заходів в районі проведення операції Об’єднаних сил, запроваджених у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19

З метою протидії поширенню коронавірусної інфекції з 8:00 28 березня введено обмеження щодо перетину лінії проведення операції Об’єднаних сил зі сторони Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Дані заходи передбачають, що перетин лінії проведення операції ОС зі сторони Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей обмежено для осіб, які не мають відповідної реєстрації на території Донецької та Луганської областей. Так само при русі із районів проведення операції обмежено переміщення осіб, які зареєстровані та проживають у Луганській та Донецькій областях, на територію Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей. Мешканцям Донецької та Луганської областей також рекомендується без вагомих причин не покидати райони постійного проживання.

Перетин межі областей дозволено:

– особам, які є перевізниками продуктів харчування, промислових товарів та товарів першої необхідності та забезпечують життєдіяльність цивільного населення;
– особам, які є представниками підприємств та організацій, що надають послуги зв’язку, на службовому автотранспорті;
– особам, які зареєстровані на території інших областей України та працюють на підприємствах, розташованих на території Луганської та Донецької областей, або навпаки;
– медичним працівникам, які в разі необхідності, залучатимуться до надання допомоги з ліквідації наслідків спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;
– працівникам засобів масової інформації, за наявності акредитації для роботи в районі операції Об’єднаних сил;
– представникам міжнародних місій ОБСЄ, ООН та МКЧХ;
– представникам органів військового управління, військових частин, баз зберігання, які здійснюють забезпечення продовольством та матеріально-технічними засобами в районі проведення ООС;
– особам які здійснюють логістичне забезпечення підрозділів та служб включених до складу ООС.

Окрім цього винятки, за окремим рішенням, робитимуться у разі виникнення у громадян причин гуманітарного характеру чи за критичних життєвих обставин при наявності відповідних підтверджуючих документів.

За додатковою інформацією звертайтеся до Call-центру Об’єднаних сил: 0 (800) 50-04-10, (097) 988-90-40, (095) 127-58-52, (044) 454-44-99.

Просимо поставитися з розумінням до запровадження зазначених вище обмежень та утриматись від поїздок без нагальної потреби.

Джерело

 

Сьогодні, 28 березня, російсько-окупаційні війська вкотре порушили режим припинення вогню та обстріляли позиції Об’єднаних сил

Так, біля населеного пункту Шуми противник вів вогонь зі стрілецької зброї. Внаслідок обстрілу один український захисник отримав вогнепальне кульове поранення. Стан здоров’я військовослужбовця важкий.

Також, поблизу населеного пункту Хутір Вільний кулею снайпера було поранено українського військовослужбовця. Стан здоров’я – середньої важкості.

Воїнам оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувальних закладів.

Такі злочинні дії ворога не залишилися безкарними. Підрозділи Об’єднаних сил, використовуючи наявні вогневі засоби, дали збройним формуванням Російської Федерації адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Російсько-окупаційні війська вкотре здійснили обстріл позицій українських захисників

 

Сьогодні, 28 березня, російсько-окупаційні війська вкотре здійснили обстріл позицій українських захисників із застосуванням озброєння, яке відповідно до Мінських домовленостей має бути відведене на відстань понад 15 км від лінії розмежування. Скориставшись відсутністю патрулів спостережної місії ОБСЄ поблизу лінії розмежування, відкрив вогонь в бік наших опорних пунктів. З шостої години ранку збройні формування РФ з району поблизу населеного пункту Старомихайлівка випустили 18 мін з міномету калібру 120 мм по українських захисниках. Злочинні дії окупантів були зафіксовані на відео.

Підрозділи зі складу операції Об’єднаних сил дали збройним формуванням Російської Федерації жорстку відповідь з озброєння БМП-2. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Щоденний звіт №74/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 28 березня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 27 березня 2020 року (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг ділянок розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • СММ констатувала, що контрольні пункти в’їзду-виїзду поблизу Майорська, Мар’їнки і Станиці Луганської, а також декілька блокпостів збройних формувань у Донецькій і Луганській областях залишалися зачиненими.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення робіт із розмінування поблизу Красного Яру, а також будівництва ліній електропередачі біля Майорська.
  • СММ отримала інформацію про те, що 28 березня Донецька фільтрувальна станція відновила роботу.
  • Обмеження свободи пересування патрулів Місії тривали, зокрема на блокпості збройних формувань південніше мосту біля Станиці Луганської, а також поблизу Маринівки неподалік прикордонного району, який не контролюється урядом*.