Сюрреалізм українського надзвичайного стану

Михайло Забродський

Останні новини внутрішньо-політичного життя нашої країни та перспективи впровадження надзвичайного стану, за який так істерично борються, погрожуючи власною відставкою, нещодавно призначений Міністр охорони здоров’я та інші його прибічники, примушує співвітчизників до життя і роботи в умовах значних обмежень. І саме в цьому розрізі ми знов вимушені повернутися до питання прямого зв’язку між суто медичними заходами і запровадженням положень, які будуть мати суттєвий вплив на життя більшості населення країни. Крім того це питання викликає безліч обговорень і неоднозначне сприйняття подальших перспектив.

Спробуємо розібратись із набором жорстких обмежень, за впровадження яких так емоційно борються Міністр охорони здоров’я та інші прибічники введення надзвичайного стану. Традиційно не будемо удавати із себе фахівців медичної справи, натомість будемо використовувати лише загальногромадське сприйняття таких обмежень і… ту ж саму логіку.

Почнемо з “примусового вилучення майна у юридичних та фізичних осіб” – неодразу можна зрозуміти, про яке саме майно йде мова, і, тим більше, які перспективи вилучення, наприклад, “українських” захисних масок у Королівства Іспанія? Можливо, прибічникам введення надзвичайного стану відомо про якісь запаси майна, що має відношення до боротьби з вірусом?

Наступне: “особливий режим в’їзду-виїзду” – обмеження, до якого вже почала звикати значна частина нас із вами. Незрозуміло, правда, як саме ми маємо поводитись із тими, кому “особливий режим” заборонить відвідати хворого родича, поповнити запаси продовольства для родини або просто повернутися з роботи додому.

Зупинимося на “огляді транспортних засобів і обмеженні руху”. Ймовірно саме в транспортних засобах наших громадян повинні знайтися “запаси майна, яке підлягає вилученню”? А рішення про обмеження руху будуть прийняті на розсуд, наприклад, місцевих представників влади?

“Заборона будь-яких масових заходів, акцій, страйків” – слід, скоріш за все, побоюватись саме страйків сотень тисяч наших співвітчизників, які вимушено вже знаходяться у безстрокових (а іноді безоплатних!) відпустках!

“Квартирна повинність для юридичних осіб для тимчасового розміщення” має стати ефективним способом стрімкого нарощування місць в реанімаційних відділеннях інфекційних лікарень і одночасно… могутнім інструментом тиску на тих самих “юридичних осіб”, які не збагнуть всієї серйозності ситуації, що відома лише Міністру охорони здоров’я.

“Перевірка документів” вводиться ймовірно для того, щоб знайти в документах ключ для створення, наприклад, чудодійної вакцини. Непогано було б, щоб така перевірка, наприклад, почалась із перевірки документів, які нещодавно дали змогу для вивезення до європейських країн засобів захисту. Або документів, якими РНБО ще в січні застерігала Кабінет міністрів про небезпеку пандемії та необхідність вжиття відповідних заходів.

А “огляд житла, транспорту і службових приміщень”, мабуть, має на меті складання вичерпного переліку житлово-комунальних і виробничих проблем, з якими щодня мають справу мільйони українців, та подальшої відповідної реакції влади?..

“Вилучення зброї у громадян”, враховуючи те, що легально на руках може знаходитись мисливська або нагородна вогнепальна зброя, ймовірно продиктовано турботою про збереження тваринного світу нашої держави і сумнівним ставленням до заслуг певної категорії громадян перед державою.

“Комендантська година”, за думкою окремих представників національної поліції, має на меті зниження ризику пограбувань і мародерства в нічний час. Вочевидь прибічники введення надзвичайного стану забули, що нічний час наставав і настає в Україні щодобово незалежно від Указу президента, постанови РНБО або рішень Верховної ради.

Весь цей сюрреалістичний перелік заходів, покликаних на боротьбу з пандемією, викликає у більшості свідомих і розсудливих людей лише криву посмішку. А саме головне – викликає питання: що саме з переліченого має хоч якесь відношення до останніх досягнень світової медицини в боротьбі з COVID-19?..

 

Фото © МВС