Про Швейцарію і халяву

‪Роздуми порохобота‬.

У швейцарців пройшов дивовижний референдум. Тема – аби кожному дорослому швейцарцю платити щомісяця по 2500 швейцарських франків (тобто 2500 зелених американських баксів) от просто так. От – на халяву. От – аби мав нагоду більше часу приділяти інтелектуальному самовдосконаленню.

А тепер пристебніться, аби не впасти.

78% притомних (тобто таких що мають право голосувати) швейцарців виступили ПРОТИ такого дивовижного нововведення.

Чули? Проти! Повторюю – проти! 78%!

Про що це говорить? Про те що 78% швейцарців – відповідальні люди і справжні громадяни. Вони всерйоз вважають, що коли мама казала їм у дитинстві про те, що безкоштовний сир розкладають тільки у мишоловках – це вона не прикалувалася. Вони розуміють, що халява плодить люмпенів і нероб. Вони усвідомлюють, що у слід за такою халявою доведеться перекривати кордони. Тощо, тощо і тощо.

А тепер скажіть мені скільки людей були б проти в Україні? А?

От вам і відповідь, чому ми не Європа і чому не скоро нею станемо. От вам і причина, чому вчорашній герой Майдану та борець проти корупції сьогодні стає мародером, хабарником і рейдером. От чому я НЕ ВІРЮ в те, що коли нинішні майданні борцуни стануть владою, вони заходяться знижувати податки і чистити владу від корупціонерів, а не сідати самі на потоки і не будувати садиби вже для себе. От чому я не вірю в те, що більшість медійних борцунів насправді таки боряться з корупцією, а не тремтять від перспективи безробіття та не відпрацьовують гранд перед тими хто допоміг його отримати.

Прсто запитайте, вони на референдумі, аналогічному швейцарському, проголосували б проти? От і відповідь.

Ми – не Європа і не скоро нею станемо. Не раніше, ніж коли в нас… не 78% населення, то фантастика… а бодай 40%… ну нехай навіть 30% – за вищі інтереси країни будуть здатні відмовитися від 2500 баксів щомісяця.

Від халяви.

Автор