Скільки коштує пенсіонерам «кінець епохи бідності»

Джон Доу Джонс

Кілька днів тому новопризначений міністр соціальної політики політики Марина Лазебна в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» заявила:

«Близько 11 мільйонів пенсіонерів у цьому році обов’язково отримають індексовані пенсії.

Це підвищення відбудеться протягом року. Ми розпочинаємо цю роботу вже з 1 квітня».

Згідно законодавства пенсію мають індексувати раз на рік. Оскільки минулу індексацію здійснили 1 березня 2019 року (причому одразу на 17%), то й цього року індексувати пенсії мали 1 березня — приблизно на 11%. Розмір середньої пенсії на початку року становив 3083 грн, тож з урахуванням індексації вона мала зрости до 3422 грн.

Як відомо, з 2016 по 2019 рік середні пенсії в України зросли майже вдвічі – з 1,7 до понад 3 тис грн.

Можливо, «новий» уряд забув про індексацію пенсій з 1 березня, або не встиг через нещодавнє звільнення «попередників» і призначення «наступників». Але весь час удавати забудькуватість не вдасться, і пенсії все одно доведеться перерахувати з урахуванням індексації саме з березня 2020 року. Тож пенсіонери в такому разі мають отримати доплати за попередні місяці.

Якщо ж уряд Зеленського цього все ж таки не зробить, то це означатиме, що за кожен місяць відтермінування індексації у кожного українського пенсіонера вкрали в середньому по 340 грн – саме на стільки мала зрости середня пенсія згідно законодавства.

Рік тому ЗеКоманда обіцяла кінець «епохи бідності». Сьогодні вони не виконують навіть ті норми закону, які успішно забезпечували підвищення рівня життя громадян до моменту їх приходу до влади.

Автор