На людей грошей нема

Дмитро Вовнянко

«Кінець епохи бідності», обіцяний президентом Зеленським, наближається так стрімко, що просто подих перехоплює. Схоже з «кінцем епохи бідності» президент не пожартував, але про це нижче. Наразі ми бачимо, як долар в обмінниках вже перевалив за 26 грн, і стрімко повертається до рівня часів «бариг і мародерів». Аби втримати його на бодай цьому рівні, Нацбанк уже викинув на ринок 620 мільйонів доларів БЮДЖЕТНИХ (тобто наших з вами) коштів. Для довідки – борг по зарплатням у країні біля 3 мільярдів, і на це в уряду грошей немає. А от на курс гривні…

Експерти уже на сполох б’ють, що резерви НБУ кидають на підтримку курсу гривні (читай – у повітря), аби дати змогу продати облігації внутрішньої позики (ОДВП) їхнім найбільшим покупцям. А попереду – виплати по боргах… А попереду виплати відсотків по тих же самих облігаціях… В гроші…

Шанувальники ЗЕ на цьому тлі демонструють просто зразковий оптимізм, мовляв, курс коливався і раніше, мине трохи часу і все буде гарно. Дуже прошу – не сперечайтеся з ними. Марна справа сперечатися з сектантом, а тим більше – із ЗЕктантом. Краще погоджуйтеся з ними у всьому – і приховуйте злостиву посмішку. Бо ми з вами знаємо – проблеми бюджету склалися не вчора, і причина їхня – не коронавірус і не нафтова війна саудитів з Москвою. Причина – дрімучий дилетантизм і непрофесійність ЗЕкоманди в питаннях економіки. І от вам приклади.

Крім наповнення бюджету (з чим у ЗЕкоманди катастрофа повна) є ще таке поняття, як виконання бюджету. І от лише за два місяці цього року видатки загального фонду Держбюджету стали менші від плану на 22 мільярди грн. В перекладі на українську – 22 мільярди бюджет НЕ заплатив по бюджетних програмах. Це менше плану на 14,5%. Третина зазначеної суми (7 мільярдів) – виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі тощо.

Насмілюся нагадати, що уряд уже відзвітував про роботи з верифікації виплат, що українською означає зменшення кількості отримувачів субсидій, а разом з тим – і самих субсидій. Всі задоволені? «Вони научаться?»

Раджу привітати службовців ЗСУ, які ще й досі просторікують про «котли», «Гіркіна випустили», «свинарчуків» та «Володя научиться». Видатки на забезпечення діяльності Збройних Сил України, закупівлю і ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання не сплачені на 3,5 мільярди грн. От просто не сумнівайтеся, ці суми військові відчують. Власним гаманцем.

Уряд НЕ розпочав виконання 43 бюджетних програм, зокрема доплат працівникам за роботу у зоні відчуження і громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Новий уряд все виправить? Ну так, уряду в якому не хочуть працювати міністрами, і де міністр економіки у статусі «тво» – треба вірити. Але досягнення попередників (таких самих зелених) долати доведеться. Бо наразі й близько не перелічені кошти для підтримки виробникам аграрного сектору – те, що за Порошенка платили навіть під час гострої фази війни. Є проблеми з відшкодуванням ПДВ експортерам – за 2 місяці ПДВ відшкодовано на 4 мільярди менше, ніж торік за той самий період.

З чого ж таке лихо? А тому що план надходжень державного бюджету за два місяці було не виконано на 35,8 мільярди грн (18,4%). А кошти, які залишилися від часів президента Порошенка, – закінчуються. Діри затикати нічим. А найгірше – завершилася довіра до економіки України, яка за президента Порошенка зростала на кілька відсотків на рік. Саме ця довіра дозволила крутнути піраміду ОДВП. Погодьтеся – Гончарук і Мілованов зіскочили неймовірно вчасно.

Президент Зеленський обіцяв «кінець епохи бідності». Думаю, він це й реалізує – не залишиться в Україні ані бідних, ані багатих. Самі лише злидні.

Автор