Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 11.03.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 11 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації режим припинення вогню не порушували. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 11 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4200 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

10 березня збройні формування Російської Федерації 17 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім цього, була відмічена робота снайперської пари.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Широкине, Павлопіль, Новоселівка Друга, Василівка, Піски, Авдіївка, Оріхове, Хутір Вільний, Новолуганське, Луганське, Миронівське, Залізне, Новгородське та Новоолександрівка.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 умисне вбивство, 1 грабіж, 6 крадіжки, 1 розбій, а також 6 фактів зберігання наркотичних речовин та 1 факт незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. Також виявлено 88 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21388 осіб та 2254 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 18837 осіб та 2304 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 62 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Світла пам’ять! Втрата бійця Ведешина Андрія Олександровича Старший солдат Ведешин Андрій Олександрович 1986 р.н….

Опубліковано Тульчинська районна державна адміністрація Вівторок, 10 березня 2020 р.

 

Збройні формування РФ продовжують обстріли цивільної інфраструктури населених пунктів у прифронтових районах Донбасу

Так, вчора, російські окупанти з гранатометів обстріляли гаражну споруду у населеному пункті Золоте-4 на вул. Друга Вільна, будинок 53. Пошкоджено дах гаражу, крім того, уламками від гранати розбито скло автомобіля. На щастя, ніхто з мирних мешканців не постраждав.

Ймовірно, пошкодження було отримано внаслідок влучення ворожого боєприпасу ВОГ-25 під час обстрілів позицій українських захисників зі сторони окупованого населеного пункту Золоте-5.

Джерело

 

Російські окупаційні війська, отримавши вчора належну вогневу відповідь від українських воїнів поблизу населеного пункту Піски, вдалися до застосування чергової брехливої інформаційної кампанії з метою дискредитації підрозділів Об’єднаних сил

У кремлівських інформаційно-пропагандистських ресурсах та їхніх маріонеткових сателітах спостерігаються спроби розповсюдити чергову фейкову інформацію про нібито обстріл українськими військовослужбовцями житлових будинків тимчасово окупованої Горлівки.

Інформація про обстріл абсолютно не відповідає дійсності.

Командування ООС підкреслює, що усе важке озброєння, згідно з Мінськими угодами, знаходиться у районах відведення.

Зазвичай, як показує досвід бойових дій, після подібних звинувачень противник сам вдається до збройних провокацій та з важкого озброєння обстрілює житловий сектор тимчасово окупованих населених пунктів.

Командування ООС нагадує, що згідно з нормами міжнародного гуманітарного права окупант несе повну відповідальність за цивільне населення на захоплених територіях.

Джерело

 

Збройні формування РФ обстріляли зі стрілецької зброї та автоматичних гранатометів житлові квартали на околицях Мар’їнки

Занадто гучний режим «тиші» влаштували російсько-окупаційні війська мирним мешканцям Мар’їнки на Донеччині – персоналу та вихованцям загальноосвітньої школи № 2 цього міста.

Представники збройних формувань російської федерації, нехтуючи прийнятими в цивілізованому світі нормами гуманітарного права, обстріляли зі стрілецької зброї та автоматичних гранатометів житлові квартали на околицях населеного пункту Мар’їнка.

Як з’ясували офіцери однієї з груп цивільно – військового співробітництва зі складу Об’єднаних сил, в районі обстрілу також знаходилася зазначена школа. У смертельній небезпеці опинилися учні, які залишилися на сьомий урок та діти молодших класів, які залишилися у групі продовженого дня. Персонал навчального закладу оперативно евакуював юних мешканців Донбасу до бомбосховища цієї ж школи.

По завершенні обстрілу працівники Національної поліції вивезли учнів та персонал школи з небезпечного району та розвезли по домівках. На щастя, загиблих та поранених серед місцевих мешканців та дітей школи немає.

Командування операції Об’єднаних сил уже не сподівається на прояв будь-яких людяних якостей з боку окупантів, проте наголошує, що Збройні Сили України будуть відкривати вогонь по противнику у разі, якщо його дії нестимуть загрозу життю чи здоров’ю мирних мешканців.

Джерело

 

Обстріл українських захисників російськими окупантами із застосуванням ПТРК в районі населеного пункту Піски не міг залишитися без відповіді з боку наших військових

Завдяки застосуванню сучасних оптико-електронних приладів, які нещодавно надійшли на озброєння українських підрозділів, наші захисники помітили відхід бойового розрахунку ПТРК противника із житлового сектору окупованого населеного пункту. Відхід цього розрахунку російські окупанти прикривали вогнем зі своїх позицій.

Підрозділи Об’єднаних сил застосували всі наявні чергові засоби ураження для повного придушення вогневої активності російсько-окупаційних військ та знищення розрахунку ПТРК, який підбив автомобіль із українськими воїнами. По позиціям противника, з яких вівся вогонь, було нанесено низку ударів, за результатами яких, уся вогнева активність ворога була припинена. Розрахунок ПТРК, як бойова одиниця, перестав існувати – один оператор був вбитий, інший важко поранений.

Після закінчення бою, з уражених позицій противник почав вивозити вбитих та поранених. Всього було задіяно до чотирьох медичних евакуаторів. Втрати противника на цій ділянці склали до трьох вбитих та до п’яти поранених різного ступеня важкості.

Джерело

 

Щоденний звіт №58/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 10 березня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 9 березня 2020 року (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського. СММ також бачила саперів із підконтрольних урядові районів, які ввійшли на ділянку розведення в районі Золотого для проведення, за повідомленнями, робіт із розмінування в Катеринівці.
  • Спостерігачі бачили невибухлі боєприпаси та протитанкову міну в районі Крутої Балки на дорозі, якою часто користуються патрулі СММ та працівники Донецької фільтрувальної станції.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпості поблизу Верхньошироківського і в постійному місці зберігання озброєння — все в непідконтрольних урядові районах Донецької області.

Автор