Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 01.03.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 01 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також з протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Три обстріли було зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поблизу населеного пункту Піски – з міномету калібру 82 мм противник випустив 2 міни, а також вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;
поруч з Лебединським – з ручного протитанкового гранатомету, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
неподалік Невельського – з автоматичного станкового гранатомету та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив два обстріли наших позицій, а саме:
поблизу Луганського – зі станкового протитанкового гранатомету – 7 пострілів, а також вівся вогонь з великокаліберних кулеметів;
в районі населеного пункту Нижньотепле – з протитанкового ракетного комплексу.

Сьогодні, 01 березня, внаслідок ворожих обстрілів один український захисник загинув, три військовослужбовця Об’єднаних сил отримали поранення та ще три чоловіка отримали бойове ураження.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 1 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

29 лютого збройні формування Російської Федерації 19 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Окрім цього, була відмічена робота снайперської пари.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Лебединське, Невельське, Мар’їнка, Василівка, Піски, Красногорівка, Травневе, Оріхове та Кримське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовця Об’єднаних сил отримали поранення та ще один бойове ураження.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 умисне вбивство, 1 пограбування, 2 крадіжки, а також 4 факти пов’язані з обігом наркотиків. Також виявлено 59 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 15344 особи та 1839 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 16422 особи та 1929 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 35 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Війна безжальна. Вона забирає найкращих синів та доньок України. Сьогодні Львівщина втратила свого захисника. В районі…

Опубліковано Максимом Козицьким Неділя, 1 березня 2020 р.

 

Збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку як з порушенням ліній відведення, так і за межами виділених місць зберігання озброєння.

У щоденному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 29 лютого 2020 року оприлюднена інформація, що 27 лютого в непідконтрольних урядові України районах Луганської області БПЛА малого радіуса дії зафіксував 16 одиниць озброєння, розміщених з порушенням ліній відведення, а також 32 одиниці озброєння за лініями відведення, однак за межами виділених місць зберігання.

На навчальному полігоні поблизу населеного пункту Шимшинівка зафіксовано 5 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) та 1 протитанкову гармату (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), а на навчальному полігоні поблизу населеного пункту Бугаївка 6 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм) та 4 протитанкових гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Зазначене озброєння було розміщено з порушенням ліній відведення.

Крім того на зазначених вище полігонах було зафіксовано 30 танків (Т-64 – 18 од., Т-72 – 3 од., Т-72Б – 9 од.) та 2 буксируваних міномета (ПМ-38, 120 мм), що були розміщені за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначає, що своїми діями збройні формування Російської Федерації вкотре створюють небезпеку для цивільного населення та демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт №50/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 29 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 28 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню у Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі зафіксували пошкодження житлових будинків у Золотому-5 (Михайлівці) Луганської області.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської та Золотого; а також зафіксувала порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • СММ вперше зафіксувала протипіхотну міну та залишки снаряда поблизу Молодіжного Луганській області.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню задля уможливлення технічного обслуговування на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури, зокрема на шламонакопичувачі фенольного заводу в Залізному, а також робіт із розмінування поблизу Красного Лимана та Луганська.
  • Члени збройних формувань обмежували свободу пересування патрулів СММ на блокпості у Верхньошироківському на півдні Донецької області*.