Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 20.02.2020 (фото, відео, звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 20 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Сім обстрілів були зафіксовані в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поруч з Новомихайлівкою – з міномету калібру 120 мм противник випустив 10 мін, а також вів вогонь з озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
поблизу Піщевика – з 82-мм міномету – 2 міни, а також ворог застосував автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю;
два рази неподалік Павлополя – з міномету калібру 82 мм – 10 мін, а також вівся вогонь з великокаліберного кулемету;
в районі населеного пункту Мар’їнка – з великокаліберного кулемету та стрілецької зброї;
двічі поруч з Лебединським – з 82-мм міномету – 10 мін, а також вівся вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив один обстріли по нашим позиціям неподалік Новозванівки, де застосував міномет калібру 120 мм – 4 міни та станковий протитанковий гранатомет – 8 пострілів.

Сьогодні, 20 лютого, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Також сьогодні відбулося повернення з тимчасово окупованої території тіла військовослужбовця Збройних Сил України, який загинув у бою 18 лютого. Наразі триває підготовка до транспортування тіла воїна до місця поховання та проведення ритуалу вшанування полеглого українського Героя.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 20 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

19 лютого збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також зафіксовано активність снайперської пари.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Широкине, Лебединське, Славне, Василівка, Мар’їнка, Красногорівка, Новотроїцьке, Оріхове та Луганське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 18 крадіжок, а також 9 фактів пов’язаних з обігом наркотиків та 4 факти незаконного поводження зі зброєю. Також виявлено 78 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21370 осіб та 2281 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21844 особи та 2402 транспортних засоби. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 67 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

Під час відбиття нападу збройних формувань росії на спостережний пункт поблизу Хутора Вільного, на превеликий жаль, 72…

Опубліковано 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців Вівторок, 18 лютого 2020 р.

 

Цинічний факт обстрілу населеного пункту із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння з боку збройних формувань РФ

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про цинічний факт обстрілу населеного пункту із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння з боку збройних формувань Російської Федерації.

У результаті обстрілу 18 лютого збройними формуваннями Російської Федерації східної околиці міста Попасна із застосуванням ствольної артилерії калібру 122 мм пошкоджено більше 10 могил на міському кладовищі.

Факт обстрілу кладовища ще раз підтверджує зневажливе ставлення представників збройних сил Російської Федерації до загальноприйнятих норм моралі. Зазначені дії у цивілізованому світі неприпустимі.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін засуджує цинічний факт обстрілу міського кладовища та звертається до представників СММ ОБСЄ щодо фіксації зазначено факту.

Джерело

 

У районі проведення операції Об’єднаних сил виявлено військовий засіб ураження виробництва Російської Федерації, який стоїть на озброєнні армії країни-агресора

У районі проведення операції Об’єднаних сил продовжується робота щодо документування чергових фактів постачання Російською Федерацією озброєння підконтрольним їй незаконним збройним формуванням на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей.

Так, під час робіт з розмінування поблизу ділянки розведення військ в районі Станиці Луганської виявлено військовий засіб ураження виробництва Російської Федерації 2003 року – термобаричний заряд ТБГ-7В від РПГ-7В. Вказаний боєприпас не виготовляється в Україні, не перебуває на озброєнні Збройних Сил України і використовується виключно армією РФ.

Прокуратура Луганської області спільно з працівниками Військової контррозвідки СБУ і оперативно-тактичного угруповання «Північ», які входять до складу Об’єднаних Сил, задокументували цей факт. Здобуті речові докази долучені до матеріалів кримінального провадження за ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

За версією слідства, засоби ураження такого типу застосовуються представниками збройних формувань Російсько Федерації, і окупаційної адміністрації РФ у Луганській області для здійснення військової агресії проти Збройних Сил України.

У подальшому речові докази передаватимуться до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду з метою доведення причетності РФ у збройному конфлікті на території нашої держави.

Джерело

 

Наслідки обстрілів збройних формувань Російської Федерації по позиціям підрозділів Об’єднаних сил поблизу Попасної

Джерело

 

Щоденний звіт №41/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 18 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ зафіксувала спалах порушень режиму припинення вогню в Луганській області, більшість із яких (переважно вибухи) у районах уздовж лінії зіткнення між Попасною, Первомайськом, Муратовим і Кримським, включаючи Золоте, Гірське та ділянку розведення в районі Золотого.
  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі зафіксували свіжі вирви, деякі з яких, за оцінкою, утворилися внаслідок розриву артилерійських снарядів, і військову техніку біля підконтрольного урядові Оріхового, що в Луганській області.
  • СММ продовжувала моніторинг ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Місія сприяла забезпеченню функціонування життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури і вилученню невибухлих боєприпасів біля непідконтрольного уряду Довгого, що в Луганській області.
  • Доступ СММ залишався обмеженим, зокрема знову на блокпостах збройних формувань на півдні Донецької області і біля прикордонного району неподалік від непідконтрольного уряду Ізвариного, що в Луганській області.