Канал 1+1 продовжує пробивати моральне дно

Валерій Прозапас

Продюсер “1+1” каже, що українська мова підходить лише для комедій, “тональність” не та для серйозних речей, каже.

І суспільство ніяк не відреагує.

Будуть продовжувати ржати з “термосу”, деградантських “сватів”, рвати дупи за право “свабодно ходіть на канцерти Успєнской” і зневажати своє, впритул не помічаючи обдароване українство, опція “Мова” більшість українців чомусь дратує.

Тому не дивно, що:

“От ми такі і є в очах всії Європи —
козакко, чернь, поспільство для ярма.
Ізгої, бидло, мужики і хлопи,
В яких для світу речників нема”.  © Ліна Костенко


Віталій Гайдукевич

Малороси на марші, або знову про принцип нерукопотискання.

Поки слуги розставляють маріонеток на знищення медіапростору, українського кіно, мовного простору… підслужники (а холопи у слуг бувають?) розпатякують про те, що українська мова їм недосконала. Бачте, Леся писала, і їй була досконала, Франкові було норм, Загребельному, сучасним письменникам і сценаристам мова не заважає творити, а структурам “1+1” мова не така.

Цитату, хто не чув, наведу:

«Найти тональность украинского языка, чтобы зритель его воспринимал, достаточно непросто. По нашим наблюдениям мелодрамы на украинском языке смотрятся хуже, чем комедии. … Продукты в весеннем сезоне мы произвели на русском языке, потому что украинский сложнее дается для этого жанра. Артистам пока еще тяжело работать на украинском языке» рос.  ©

Це Альона Єрємєєва про складнощі кіновиробництва у всесвіті “1+1”.

Ми там збиткувалися про “русская чєлюсть” в окремо обдарованих імперськолюбців, а тут он як високопарно завернуто – “найти тональность украинского языка, чтобы зритель его воспринимал, достаточно непросто.”

Здавалось би, кобіта ляпнула дурню, мала на увазі одне, а сказалося інакше, з ким не буває – перепросила і поїхали далі. Але це не випадковість, це проривається ставлення до українського у цілого пласту медійників, кіношників і взагалі “творчої інтелігенції”, яким “акакаяразніца”.

Це системна проблема – хохли. Люди усвідомленого УРСРу. Це проблема не їх (вони-то впевнені – “ашотакова – норма жизні”), це наша проблема. Проблема нашої толерантності. Проблема сприйняття таких позицій, як іншої точки зору, яка нібито має право на життя. Проблема – наша слабкість у відстоюванні принципових речей.

Якою могла б бути реакція? Найпростіша і найчесніша – нерукопотискання. Уявіть, наступного дня після сказаного:

– Актори, режисери, оператори, сценаристи, мережі кінотеатрів, медійники, піарники, письменники, просто адекватні Громадяни припинять співпрацю зі структурами Альони Єрємєєвої.
– Їй будуть телефонувати люди, які з нею раніше мали робочі контакти, але тепер повідомлять, що з морально-етичних і громадянських причин більше не хочуть мати з нею та її конторою справ.
– На ім’я її контори прийдуть відкриті листи з озвученням офіційних позицій і повідомленням про неможливість будь-яких контактів.
– Самій Альоні в лице скажуть, що вона трохи переплутала Київ із Москвою…

Уявили? Натомість ті, хто проявив моральну чистоту позиції, будуть гуртуватися довкола тих, хто не намагається намазати мову на хліб. Увімкнеться, а в кого був увімкнений – посилиться принцип “свій до свого по своє”. Бути причетним до структур, які укорінюють малоросійство, має бути токсичним, а дистанція до них – нормальним. Без обструкцій – ввічливий ігнор із посмішкою: “я не харчуюся на помийці”.

І коли чергова Альона утне чергове “достаточно нєпросто”, вона буде чути непозбувно бентежне зітхання із нотками Глазового:

“Цим пишатися не слід,
Бо якраз така біда в моєї корови:
Має, бідна, язика і не знає мови”.  ©


Роман Кулик

Тут продюсерка “1+1” Альона Єрємєєва розказує, що українська мова на телебаченні годиться для гикання і посміхуйчиків, а “серйозні стрічки” знімаються виключно на руском:

“Если комедии для осеннего сезона были сняты исключительно на украинском языке, то все 7 мелодрам сняты на русском. «Найти тональность украинского языка, чтобы зритель его воспринимал, достаточно непросто, — объясняет Алена Еремеева. – По нашим наблюдениям мелодрамы на украинском языке смотрятся хуже, чем комедии. Посмотрев комедии, попав в водоворот событий, они просто не замечают, на каком языке они смотрят продукт. Продукты в весеннем сезоне мы произвели на русском языке, потому что украинский сложнее дается для этого жанра. Артистам пока еще тяжело работать на украинском языке”.

Тональність, блть, їм важко знаходиться. Яке убожество.
Такі персонажі в кіноіндустрії настільки звикли вважати подібні тези аксіомами, що навіть не уявляють, наскільки убого й по-дибільному звучать на публіці.


Андрій Бондар

Мелодрами українською мовою їм не вдаються, бо акторам у мелодрамах треба вдавати, що вони україномовні не лише на екранах. А вони, ці актори, в 95% використовують українську тільки у своїх діялогах під прицілом камер. Більше ніде вони цією мовою не користуються. Навіть у розмовах зі своїми батьками, русифікованими ще у брєжнєвські 1970-ті. Натомість у комедіях можна розслабитися. Бо там ти граєш не себе, а завжди когось іншого.

Тому пропоную не шукати зради там, де її немає. Точніше, є, тільки ця зрада не у словах якоїсь відповідальної за контент каналу 1+1 особи, а в тому, що ціла верства культурних діячів з акторського цеху з прибором клала на мову своїх предків поза межами знімальних майданчиків. Це дуже важко виправити. Бо якщо ти не хочеш цією мовою замовити каву чи поговорити з власною дитиною, то як ти можеш освідчитися нею в коханні, щоби за кілька кілометрів від цього освідчення не разило фальшем?

Це якби письменник тільки писав українською, а більше ніде би її не використовував. Повірили би ви такому письменникові? Боюся, ні. То чи дивина, що ви не вірите такому акторові? Тому проблема ширша за проблеми 1+1. І вона насправді катастрофічна загалом для кіно, телебачення і театру.


Андрій Смолій

Канал 1+1 продовжує пробивати моральне дно.

Продюсер каналу Альона Єрємєєва прямо заявила:

«Найти тональность украинского языка, чтобы зритель его воспринимал, достаточно непросто… мелодрамы на украинском языке смотрятся хуже, чем комедии…».

Всі нові серіальні проекти канал випустив ВИКЛЮЧНО РОСІЙСЬКОЮ. Як сказала вищезгадана особа «актьорам сложна на украінскам».

Це називається відвертий РАШИЗМ. Нічого спільного з Україною та українською культурою це не має. Просто робота на ринок агресора. І плювали вони на квоти, мову, народ, країну. То їм все байдуже.

Це моральне та ідеологічне дно. Це приниження єдиної державної мови. Це люди, яким плювати, де вони працюють і під яким прапором. Тому так і живемо…

Весь медійний продукт в Україні має випускатися державною мовою. Так відбувається там, де себе поважають. В кожній цивілізованій країні.

* * *

«1+1 медіа» просить «штучно не форсувати тему української мови» щодо каналів медіагрупи.

Отже, за словами 1+1 медіа питання мови ШТУЧНЕ! Так, воно штучне, тому що ви просуваєте російськомовний контент! Так, воно ШТУЧНЕ, адже у 2020 році, на 6 році війни, чомусь майже весь вечірній прайм забитий проросійським контентом. Папіки, квартали, свати та зрештою більшість серіалів – РОСІЙСЬКОЮ.

«Лише за 2020 рік 1+1 медіа планує збільшити кількість україномовних продуктів по каналам групи удвічі, поступово збільшуючи динаміку росту», – кажуть в 1+1 медіа. І В ТОЙ ЖЕ ЧАС ВИРОРОБЛЯЮТЬ 7 (!) нових серіалів РОСІЙСЬКОЮ на весь весняний сезон. Це нормально?

Якщо 1+1 хоче дійсно збільшувати україномовний контент, то і всі серіали мали б бути державною мовою, проте ні. Чуємо відверту брехню!

Ми як українці вимагаємо, щоб серіали були єдиною державною мовою! Це єдиний шлях. Іншого не дано. Інакше ми будуємо «малоросію», а не Україну!

Підтримуєте? Поширюйте та пишіть в коментарях! Тільки наш тиск може змінити ситуацію!!!


Джон Сміт

На 1+1 вважають, що українська мова – це мова для комедій.

“Найти тональность украинского языка, чтобы зритель его воспринимал, достаточно непросто”, — пояснює продюсерка серіалів та фільмів телеканалу Альона Єрємєєва.
Тому всі 7 мелодрам на 2020 рік на 1+1 зняли російською.

Ну що ви хотіли: це смєшной язик, поржать – хорошо, а што-то сєрьйозноє на ньом дєлать нєльзя.

Саме така логіка у російських покидьків, що прийшли вбивати українців. І саме така логіка на 1+1. Ось чому на цьому каналі українці зображені виключно в образі дебілкуватих ідіотів, у котрих капає слина з рота.

Трансляція цього образу в голову українців вигідна каналу Коломойського, оскільки те, що ми бачимо, те ми і відтворюємо. Цю просту істину вкотре довів експеримент з мельканням клоунської харі у ролі президента. Спочатку вона засіла в головах в населення, а потім вискочила з екрану в реальність.

Ось таке треба, щоб було в головах українців, цій публіці. Тоді можна буде годувати здебілізованому населенню блок-чейни, кейси і діджиталізацію, головний фокусник кожен вечір буде діставати кролика з циліндра, а в цей час його ушлі подільники будуть вичищати кишені остолопам, які чекають, що всьо у нєго получітса.

ТВ і мова – це зброя. Ця зброя має бути в руках українців. Але зараз вона в руках ворогів. Бо мудрий народ захотів хоть поржать замість армії, мови та віри.

Ржі.Тє.


Володимир Ар’єв

Є в кримінальному кодексі стаття 161, частина 1 якої каже, що має бути відповідальність за «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Вчора всі обговорили ганебний і принизливий вислів продюсерки 1+1 щодо української мови. Розмови – добре, але мають настати правові наслідки. Твердження цієї продюсерки, яке, фактично, свідчить про спробу представити українську мову неповноцінною, має стати предметом кримінального провадження. Всі ознаки для цього є.

Народні депутати від Європейської Солідарності, вважаючи, що дії продюсерки 1+1 можуть містити прямий склад злочину, звертаються до Національної поліції в м.Києві з відповідною заявою.

Слідство має бути. Ніхто не має безкарно принижувати гідність українців.