Зради і перемоги тижня. 17 – 23 січня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 17 – 23 січня 2020 р.

ЗРАДА

Прем’єр Гончарук подав у відставку, але заяву направив не у Верховну Раду, а особисто президенту Зеленському. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія не побачив у цьому протиріч, бо мовляв, більшість у парламенті – партія президента. До Верховної Ради заява Гончарука так і не дійшла. Також уряд Гончарука не з’явився до Ради на годину запитань – уперше за 28 років.

Офіс президента Володимира Зеленського вимкнув можливість коментування на сторінках у соцмережах Instagram і YouTube. В ОП сказали, що зробили це через “атаки ботів і численну рекламу”. Очевидно – ідеться про потоки постів користувачів з критикою чинної влади.

Адвокат президента-втікача Віктора Януковича Олександр Бабіков призначений першим заступником очільниці Держбюро розслідувань Ірини Венедіктової. За словами Венедіктової, конкурсна комісія не виявила у Бабікова конфлікту інтересів, оскільки Бабіков нібито не є особистим адвокатом Януковича, а «лише знайомився із матеріалами цієї справи».

Прем’єр гончарук потрапив у скандал, заявивши, що Міністерство інфраструктури під час Давоського економічного форуму підписало “Меморандум про взаєморозуміння” із залізничним оператором Німеччини Deutsche Bahn щодо передчі у концесію компанії “Укрзалізниця”. Компанія Deutsche Bahn спростувала заяву – планується що німці консультуватиме Укрзалізницю, а не керуватиме нею. Наразі ідуть консультації і фінальний документ ще не підписаний.

ПЕРЕМОГА

В аеропорту Запоріжжя прикордонники не пустили на в’їзд в Україну групу акторів з Росії. Вони прибули рейсом з Варшави. Схоже ідеться про російських акторів Ларісу Удовіченко, Сєргєя Колєснікова та Марата Башарова.

80% українців вважають, що всі держслужбовці повинні у робочий час спілкуватися державною мовою. Про це йдеться в дослідженні, проведеному Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова. Також, 79% дотримуються думки, що в українських ЗМІ принаймні половина наповнення має бути українською.

Україна посіла 78 місце з 167 в рейтингу «Індекс демократії-2019» за версією The Economist. У 2019 році Україна набрала 5.90 балів з 10 можливих проти 5.69 позаминулого року. Відтак, Україна належить до категорії країн з «гібридним режимом» (водночас з 2006 до 2010 року Україна належала до категорії «недосконалих демократій»).

Служба безпеки України заявила про викриття контррозвідкою механізму привласнення понад 32 млн гривень бюджетних коштів під час виконання державного оборонного замовлення. Серед фігурантів справи ‒ діючий посадовець Міноборони.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.