Депутати з «Європейської Солідарності» зустрілися з родинами Героїв Небесної Сотні (фото, відео)

 

Депутати з «Європейської Солідарності» обговорили з родинами Героїв Небесної Сотні спільні дії щодо недопущення до керівництва ДБР адвоката Януковича

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» зустрілися з родинами Героїв Небесної Сотні та громадськими активістами, учасниками Революції гідності, які закликали політичні партії та громадянське суспільство консолідуватися для протидії спробам влади Зеленського «злити» справи Майдану – зокрема, призначенню адвоката Януковича Олександра Бабікова на посаду першого заступника керівника Державного бюро розслідувань.

Депутати з фракції «Європейська Солідарність» під час брифінгу за результатами зустрічі повідомили про об’єднання зусиль опозиційних парламентських партій та громадянського суспільства.

«Вчора прозвучали заяви і звернення до різних політичних сил з боку родин Героїв Небесної Сотні, з боку постраждалих, поранених на Майдані, з боку учасників Майдану і зокрема тих, хто прямо з Майдану відправились на фронт. І вони висловили свою категоричну незгоду з тим, що сили антимайдану, фактично сили реваншу посилюються. Вони висловили незгоду з тим, що відбуваються призначення, зокрема в Державному бюро розслідувань призначається адвокат Януковича пан Бабіков», – зазначив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко.

«Відбувається те, що за невідомими громадськості принципами переводяться слідчі з прокуратури в ДБР. Не зрозуміло, за якою процедурою, в якій послідовності, наскільки прозоро буде відбуватися призначення керівництва ДБР. Оскільки є рішення Конституційного Суду України, за яким президент України не може призначати керівника ДБР. Тому юридично призначення пані Венедіктової є під питанням», – сказав Павленко.

«Саме тому сьогодні зібралися представники «Європейської Солідарності», зокрема п’ятий Президент України Петро Порошенко, представники фракції «Батьківщина» для того, щоб виробити механізми спільних скоординованих дій», – додав він.

Ростислав Павленко зазначив, що народні депутати спільно з родинами Героїв Небесної Сотні планують завтра піти на невідкладний прийом до керівника ДБР Ірини Венедіктової, «щоб поставити питання про неможливість перебування пана Бабікова на посаді в ДБР».

Окрім цього, парламентар наголосив, що «Європейська Солідарність» підготувала законопроект про приведення у відповідність до Конституції України закону про ДБР, ухваленому монобільшістю та підписаному Зеленським. Як відомо, Конституційний Суд у своєму рішенні визнав неконституційними норми щодо права президента призначати керівників правоохоронних органів, зокрема ДБР.

«Питання щодо зміни законодавства про ДБР, приведення його у відповідність до рішення Конституційного суду. Відповідний законопроект був розроблений і поданий представниками нашої фракції «Європейська Солідарність» до Верховної Ради України», – сказав народний депутат.

Він також додав, що після оприлюднення у ЗМІ експертизи «плівок Труби», яка підтвердила ідентичність голосу Труби і замовний характер політичних переслідувань Петра Порошенка, Державне бюро розслідувань мало б надати оперативну реакцію і відсторонити імовірних фігурантів плівок від роботи, але це зроблено не було.

«Дуже важливо також, щоб належним чином була дана юридична оцінка так званим «плівкам Вовка» і «плівкам Труби», тому що на них чітко засвідчено політичний характер тих переслідувань, які зараз є, політичний характер діяльності в тому числі і ДБР», – підкреслив він.

«Ми знаємо, що сьогодні є експертиза з боку авторитетного канадійського королівського інституту судової експертизи, яка чітко показує, що там саме голос пана Труби, колишнього керівника ДБР. Це означає, що ті представники, чиї голоси там зафіксовані, вони фактично займаються організацією політичних переслідувань і мали б бути відсторонені», – переконаний Павленко.

Джерело

 

Микола Княжицький: у тому, щоб скомпрометувати всі досягнення Майдану і виправдати свою агресію, зацікавлена тільки Росія

Саме Росія зацікавлена в тому, щоб скомпрометувати всі досягнення Майдану і виправдати свою агресію. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький на брифінгу після зустрічі народних депутатів з родинами Героїв Небесної Сотні та учасниками Майдану.

«Цинічне призначення адвоката Януковича першим заступником керівника ДБР, який фактично курує все слідство, і щоб нам не казало керівництво ДБР, в тому числі і слідство у справах Майдану – це лише один з багатьох кроків, в яких зацікавлена, на жаль, країна-агресор. А вона зацікавлена в тому, щоб скомпрометувати всі досягнення Майдану, щоб показати Майдан у вигляді не боротьби за незалежну Україну, яка обирає європейський шлях розвитку, а показати Майдан державним переворотом, внаслідок якого прийшла незаконна влада – і тим самим виправдати агресію РФ, анексію Криму і введення військ в окуповані території Донецької і Луганської областей», – сказав Княжицький.

Він зазначив, що не можна допустити, щоб учасники Революції гідності були скомпрометовані.

«Очевидно, цього допустити жодним чином не можна. Ми бачимо, як багато посіпак Януковича на різних каналах намагаються скомпрометувати учасників Революції гідності, назвати героїв злочинцями. Нам дуже прикро, що Україна може стати інструментом для країни – агресора, щоб повернути Україну знову під вплив РФ. Ми стурбовані останніми заявами представників правлячої фракції, які говорять, що нам потрібно припинити узгоджувати наше законодавство з законодавством ЄС, багатьма іншими намірами, які ставлять під ризик європейський вибір українців. Ми переконані, що ті люди, які загинули на Майдані, на фронтах російсько-української війни – це українські герої і ми маємо зробити все, щоб зберегти добру пам’ть про них і все ж таки покарати, а не безкарно видавати тих, хто їх вбивав»,- наголосив Княжицький.

Джерело

 

Ми будемо відстоювати цінності, за які стояли на Майдані – Володимир В’ятрович на брифінгу з родинами Героїв Небесної Сотні

Влада Зеленського своїми діями демонструє суспільству, що реванш антимайдану відбувається на всіх рівнях в державі. Про це заявив депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович після зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні та учасниками Майдану на спільному брифінгу.

«Призначення пана Бабікова до ДБР треба розглядати в ширшому контекст. Мова не йде про якусь помилку або щось випадкове. На жаль, коли ми говоримо про заяви керівництво правлячої партії про згортання європейського курсу, коли згадаємо про обмін беркутівців на кваліфікованих військовополонених, очевидно, що все це вказує на загрозу розгортання країни, на загрозу певного реваншу антимайдану.

Ця загроза спонукала нас – політиків, народних депутатів зустрітися з представниками громадськості і розпочати якісь спільні дії. Сподіваюсь, що це перша зустріч і ми будемо відстоювати ці цінності, за які ми разом стояли на Майдані», – сказав він.

Також парламентар підкреслив, що в Бабікова наявний очевидний конфлікт інтересів, тому що він представляв екс-президента України Віктора Януковича у справах Майдану, і ДБР зараз активно займається розслідуванням саме цієї справи.

«Безперечно, є конфлікт інтересів. Людина, яка офіційно представляла президента Януковича, людину, яка фактично призвела до вбивств на Майдані, тепер, зокрема, буде керувати слідством над вбивцями Майдану. Тут очевидний конфлікт інтересів. І я переконаний, що він не випадковий. Це свідчення спроби розвороту в державній політиці щодо ставлення до Майдану», – додав В’ятрович.

Джерело