ДБР сьогодні діє на боці країни-агресора (фото, відео)

Ми повертаємось до часів Януковича, коли силовики стають «кийком» для розправи з опозицією – Ірина Геращенко

 

Нова влада використовує силові структури для переслідування своїх опонентів, як це раніше робив Янукович, але для нього все скінчилося ганебною втечею до російського Ростова. Про це співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко нагадала в ефірі телеканалу «Прямий».

«Це жахливо, коли ми повертаємось до практик часів Януковича – коли силові структури стають таким «кийком» для розправи з опозицією», – заявила вона.

Ірина Геращенко наголосила, що переслідування п’ятого Президента України Петра Порошенка відбувається за надуманими справами. Більше того – Мінські угоди, в підписанні яких звинувачують Порошенка, нині команда Зеленського повністю виконує.

«Порошенка тягають у ДБР у справах про Мінські угоди, які вже зараз виконує президент Зеленський. Говорить, що вони можливо не ідеальні, але немає іншого шляху», – зауважила депутат.

Вона нагадала, що ще одна фальшива справа проти п’ятого Президента України ініційована через захоплення Росією у полон українських моряків та кораблів.

«Це обов’язок Верховного Головнокомандувача захищати державу, і право наших моряків і кораблів здійснювати навігацію в наших водах», – підкреслила Ірина Геращенко.

За її словами, і народних депутатів попереднього скликання так само запрошують в ДБР у справах про якісь державні зради, про якісь голосування і таке інше.

«Ми створили всі ці інституції, щоб вони працювали незалежно, по закону, рівні до всіх», – нагадала Геращенко.

Вона застерегла нинішню владу від повернення до диктаторської практики часів режиму Януковича.

«Чим це закінчилося? Це закінчилося і Майданом, в тому числі, і Ростовом для Януковича», – попередила Ірина Геращенко.

Джерело

 

Депутати «Європейської Солідарності» прийшли до ДБР з вимогами не допустити призначення адвоката Януковича та припинити політичні переслідування

 

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» сьогодні прийшли до Державного бюро розслідувань, щоб заявити керівництву ДБР про неприпустимість призначення першим заступником ДБР адвоката Януковича Олександра Бабікова, а також про неприпустимість політичних переслідувань, які були ініційовані екс-директором ДБР Романом Трубою за наказом Офісу президента.

Про це депутати повідомили журналістам біля офісу ДБР.

«Відбувається активізація Антимайдану, загроза реваншу, яка зокрема полягає в тому, що на посаду першого заступника керівника ДБР призначено пана Бабікова, який є адвокатом Януковича і відповідно має явний конфлікт інтересів. Ми прийшли до пані Венедіктової, використовуючи законне право народних депутатів на невідкладний прийом, для того, щоб поставити питання щодо неприпустимості перебування цієї особи на посаді»,- сказав Ростислав Павленко.

«Також ми хочемо обговорити питання щодо проведення конкурсу на заміщення директора ДБР. Має бути через конкурс обрано людину, яка матиме довіру українців, активістів, яка забезпечить всебічне розслідування цих резонансних справ», – додав депутат.

«Ми сюди прийшли не просто за власним бажанням, хоча бачимо що відбувається останнім часом в країні. Ми тут на прохання родин Небесної Сотні. Вчора також на їхнє прохання була зустріч. Вони обурені призначенням пана Бабікова – адвоката Януковича – першим заступником голови ДБР. Обурені не випадково, адже ми бачимо що відбувається процес відповідно до якого хочуть довести, що Майдан це була не Революція гідності, а державний переворот. І відповідно російська анексія була виправдана. І всі проросійські сили зараз, на жаль, з певною підтримкою наших деяких державних посадовців, реалізовують цей сценарій», – зауважив Микола Княжицький.

Джерело

 

Микола Княжицький: Канадські експерти підтвердили ідентичність голосу Труби – це доводить, що ДБР стало інструментом політичної корупції

Експертиза канадських фахівців, яка підтвердила ідентичність голосу Романа Труби на плівках з його кабінету, означає, що відомство, яке мало б боротися з корупцією, стало її осередком, а рішення у ДБР приймаються за командою з Офісу президента. Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький під стінами ДБР журналістам. Як відомо, після зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні депутати з «Європейської Солідарності» прийшли до керівництва ДБР, щоб заявити про неприпустимість призначення першим заступником директора адвоката Януковича Олександра Бабікова, про необхідність розслідування фактів, оприлюднених у «плівках Труби» та про неприпустимість політичних переслідувань.

«Ми бачимо, що канадський королівський інститут вже підтвердив автентичність записів Труби, який свідчить, що по суті ДБР керується безпосередньо з Офісу президента по дзвінках. Тому призначення цієї особи без узгодження з нашою владою було неможливе», – переконаний Княжицький.

Він також зазначив, що це може бути частиною загального плану реваншу антимайдану, який реалізується під патронатом Кремля. Саме для того, щоб з’ясувати позицію нової очільниці ДБР, депутати і прийшли до ДБР.

«Ми передбачаємо, що це могло бути частиною домовленостей на російсько-українських переговорах, компрометація Майдану і закриття всіх справ проти майданівців. Очевидно, це є теж елементом корупції, адже буквально вчора були надруковані дослідження, які показують, що в рейтингу корупції за останній рік Україна не піднялася, а впала. Корупція – це є державна централізація і це є вплив на всі процеси в державі з одного кабінету, як у нас це відбувається. Тому ми прийшли поговорити з пані Венедиктовою, можливо, вона сама скасує свій указ про призначення пана Бабікова. Принаймні тоді це не буде плювком в обличчя родинам Небесної Сотні. І виконає всі інші вимоги родин, оскільки ми з ними були на Майдані. Серед загиблих є багато наших друзів, як і серед членів їхніх родин, тому ми не можемо зараз, в цей день не бути з ними», – наголосив народний депутат.

Джерело

 

Депутатам «Європейської Солідарності» незаконно перешкоджали зайти до приміщення Державного бюро розслідувань

 

Охорона Державного бюро розслідувань порушує Конституцію України та закон «Про статус народного депутата України», перешкоджаючи депутатам фракції «Європейська Солідарність» пройти до приміщення ДБР. Про це заявив народний депутат Ростислав Павленко в коментарі журналістам.

«Стаття 17 закону «Про статус народного депутата передбачає», що народний депутат України  має право безперешкодно потрапляти на територію державних установ, підприємств і організацій, і має бути невідкладно прийнятий його керівником», – пояснив Ростислав Павленко.

Він додав, що також було роз’яснення Конституційного суду, який чітко визначив, що ніякі перешкоди – ні грати, ні якісь інші дозволи, ні інші документи, крім посвідчення народного депутата, не мають бути перешкодою для того, щоб депутат потрапив до державної установи і був невідкладно прийнятий керівником.

«Але поки що, як бачимо, з обома пунктами проблема, немає допуску народного депутата, і немає ніякого розуміння хто ці люди, які не пускають – вони відмовляються представитися, назвати свою посаду чи будь-яку іншу ідентифікацію», – сказав депутат.

Джерело

 

Володимир Ар’єв: Даруємо керівництву ДБР GPS-навігатор, щоб воно визначилося не тільки з адресою, а й повернулося у правове поле

 

«Європейська Солідарність вимагає об’єктивної та незалежної роботи Державного бюро розслідувань і вважає неприпустимим призначення адвоката колишнього президента України Віктора Януковича першим заступником голови ДБР. Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв в коментарі журналістам.

Представники «Європейської Солідарності» принесли з собою GPS-навігатор, який планують подарувати керівництву ДБР для того, щоб нагадати, що юридично правоохоронний орган знаходиться в Шевченківському районі Києва і, відповідно, всі слухання щодо ініційованих ДБР справ мають відбуватися в Шевченківському, а не скандальному Печерському суді.

«Ми вирішили отакий простий прилад, для того, щоб Державне бюро розслідувань нарешті могло відповісти хоча би на одне просте питання адвоката Голованя (запит щодо офіційної адреси ДБР – ред.), GPS-навігатор можемо подарувати керівництву ДБР. Нехай користуються. Насправді нам не до жартів. Ця установа сьогодні абсолютно випадає з юридичного поля і втрачає чим далі, тим більшу довіру», – сказав парламентар.

«Вони ще намагаються звинувачувати, зокрема, канадський королівський інститут експертиз в тому, що вони не дають правдивих даних. ДБР сумнівається в правдивості експертизи плівок з голосом Романа Труби, який був встановлений експертами провідного канадського експертного інституту. При цьому вони говорять, що потрібно направляти в український інститут судових експертиз. Про який Роман Труба, власне, на цих плівках і говорить, що вони дадуть будь-який висновок, який буде потрібен», – нагадав Володимир Ар’єв.

Народний депутат наголосив, що парламент восьмого скликання створив ДБР як незалежний правоохоронний орган, а його зараз використовують задля політичних переслідувань опозиції.

«Це дуже сумно, що установа, яку створювала ще попередня Верховна Рада для того, щоб відокремити слідство від прокурорської системи і вивести в окрему структуру, як це робиться в цивілізованому світі, перетворюється у нецивілізований ручний орган Офісу президента і продовжує підривати довіру до всієї слідчої системи і перетворилося в орган політичних переслідувань, який ми маємо на сьогоднішній день», – сказав Ар’єв.

«Я не кажу про те, що реванш зараз імовірно портновськими руками проводиться через цю установу і, зокрема, призначення адвоката Януковича Бабікова заступником голови ДБР всупереч здоровому глузду і взагалі всьому, що відбувалося в Україні 26 років. Після того, як країна пройшла Майдан, Небесну Сотню, анексію Криму, тисячі жертв і після цього призначати адвоката Януковича однією з ключових осіб розслідування – це плювок всій прогресивній українській спільноті», – додав він.

Парламентар підкреслив, що повернення до влади представників режиму Януковича є неприпустимим для суспільства.

«Подарунок цього навігатора, щоб вони нарешті знайшли себе, він може бути символічним, але суспільство має зараз дати набагато жорсткішу відповідь спробам перетворити в орган репресій проти опозиції і в інструмент реваншу Януковича і його людей, які зараз через владу Зеленського повертаються на свої місця», – наголосив представник «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Артур Герасимов: Попри незаконне блокування ми все одно передамо у ДБР вимоги родин Героїв Небесної Сотні

 

Навіть за часів Януковича опозиційні депутати могли заходити у приміщення силових органів, а тепер ДБР незаконно блокує вхід депутатів. Про це заявив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов, який разом із колегами прийшов до керівництва ДБР, щоб передати вимоги родин Героїв Небесної Сотні.

«Народні депутати від «Європейської Солідарності» прийшли до ДБР, а воно заблоковано. Представники поліції, які його охороняють, не представляються і не відповідають на будь-які запитання народних депутатів всупереч закону України і всупереч Конституції України не допускають до ДБР. Телефон пана Разумкова зараз перестав відповідати, телефон пані Венедиктової не відповідає. Навіть за часів Януковича опозиційні депутати прийшли до Захарченка з вимогою його відставки – і вони були допущені. Сьогодні, як ви бачите, ситуація ще гірша, тому що народних депутатів в супереч Конституції, в супереч закону не допускають до Бюро розслідувань», – наголосив Герасимов.

«Ми викликали реформовану поліцію, півгодини вже пройшло, на жаль, реформована поліція досі не приїхала. І це в центрі Києва, в центрі української столиці. Сподіваємося, що все ж таки здоровий глузд переможе і вони виконають закон і допустять народних депутатів до ДБР, для того, аби ми передали вимоги родин Героїв Небесної Сотні до керівництва ДБР», – зазначив Герасимов.

Джерело

 

Петро Порошенко: Недопущення народних депутатів з родинами Небесної Сотні до приміщення ДБР є неприпустимим і брутальним порушенням закону

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав правоохоронців, які охороняють ДБР, не знущатися над родинами Героїв Небесної Сотні, які разом з народними депутатами від «Європейської Солідарності» намагаються передати звернення до керівника ДБР щодо неприпустимості призначення адвоката Януковича Бабікова на посаду першого заступника голови ДБР.

«Не вистачало, щоб такі тітушки сиділи і знущалися над родинами Героїв Небесної Сотні і призначали поплічників Януковича в керівництво Державного бюро розслідувань! Хто буде вірити ДБР після таких кроків. Я хочу зараз, від імені нашої команди, вибачитися перед вами за поведінку цих негідників», – сказав він.

«Вам має бути соромно! В не є поліцейськими і ви не є українцями», – звернувся до правоохоронців Петро Порошенко.

«Даєте мені можливість пройти всередину? Бо я іду на допит по Мінським угодам. Вони будуть намагатися робити політичне шоу в стилі «Сватів» чи «95 кварталу». Вони вміють лише шоу робити, і ми не дамо їм цього зробити. Ми будемо вимагати забезпечувати державницьку позицію», – наголосив Порошенко.

«Я це зроблю і повернусь до вас», – звернувся Петро Порошенко до людей, які пікетують Державне бюро розслідувань.

«Вимагаю, щоб поліція і Державне бюро розслідувань дотримувалися закону. Хочу наголосити, що недопущення народних депутатів з родинами Небесної Сотні є брутальним порушенням закону. Ті хто організував це, будуть за це відповідати», – підкреслив Порошенко.

Джерело

 

Якщо ДБР допитує Порошенка по справі про Мінські угоди, то треба допитувати і Макрона, Меркель, Олланда і Путіна – Ірина Геращенко

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко прийшов на допит в Державне бюро розслідувань по справі про Мінські угоди. В такому разі ДБР має допитати в цій справі і інших підписантів – лідерів Франції, Німеччини та очільника Росії.

Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам.

«Сьогодні Петра Порошенка допитують по справі про Мінські угоди. Я сподіваюсь, ДБР буде і Макрона допитувати, і Меркель буде допитувати, і Олланда буде допитувати. І Путіна викличе в такому випадку. Теж буде правильно. Чи як?», – казала вона.

Джерело

 

Ірина Геращенко: родичі Героїв Небесної Сотні розповіли про шокуючі кадрові призначення у ДБР

Родини Небесної Сотні під час зустрічі з народними депутатами розповіли про неприпустимі кадрові призначення у ДБР, які свідчать про бажання нинішньої влади «злити» розслідування злочинів Майдану. Про це під стінами ДБР розповіла співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Ми під час зустрічі з родинами Небесної Сотні почули шокуючу інформацію щодо кадрових призначень ДБР,  і не лише що стосується заступника голови ДБР –  колишнього адвоката Януковича, у якого є явний конфлікт інтересів у справах Майдану. Але так само родини Небесної Сотні поінформували нас, що туди призначений  на посаду слідчих пан Буряк, який так само фігурує на плівках Труби, де йому даються вказівки зливати справи Майдану. Це ганьба абсолютна», – переконана Геращенко.

«Також родини Небесної Сотні поінформували нас, що призначено у відділ, який буде опікуватися розслідуванням справи Майдану 38 слідчих і прокурорів, але навіть родини Небесної Сотні не поінформували хто це. Чи це ті слідчі і прокурори, які вели розслідування попередні роки в Генеральній прокуратурі? Ми ж голосували саме за таку норму закону про ДБР, що це просто абсолютно інших людей. І це шокуюча історія», – наголошує Ірина Геращенко.

Джерело

 

Петро Порошенко взявся передати керівництву ДБР спільні вимоги депутатів та родин Небесної Сотні

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який прибув на допит у ДБР у справі щодо Мінських угод, взявся передати керівництву ДБР спільне звернення народних депутатів України та родин Героїв Небесної Сотні – після того, як їх усупереч закону не пропустила охорона на зустріч із керівництвом Бюро.

Звернення, адресоване президенту Зеленському, голові Верховної Ради Разумкову, генеральному прокурору Рябошапці та т.в.о. директора ДБР Венедіктовій, містить вимоги до керівництва держави і правоохоронних органів щодо неприпустимості призначення у ДБР адвоката Януковича, приведення у відповідність до Конституції України закону про ДБР та забезпечення неупередженого розслідування справ Майдану.

«Напередодні вшанування пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за незалежність і європейський вибір нашої держави, відзначення шостих роковин трагічних подій під час Революції Гідності ми, представники родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих та учасників Революції Гідності обурені призначенням на посаду першого заступника Директора Державного бюро розслідувань Олександра Бабікова – людини, яка представляла в судах інтереси Віктора Януковича.

Це призначення, а також низка інших кроків чинної влади: включення до списку обміну колишніх беркутівців, що так і не були засуджені за свої злочини, порушення закону і непрозорість при формуванні Державного бюро розслідувань, нехтування вимог Закону України «Про очищення влади», погрози на адресу учасників Революції Гідності, які безкарно звучать з боку представників режиму Януковича – призводять до знецінення здобутків Революції Гідності, паплюження пам’яті наших рідних і близьких, всіх тих, хто відстоював європейський вектор розвитку України.

У ситуації, що склалась, ми просимо про організацію Вашої зустрічі із представниками родин Героїв Небесної Сотні, постраждалими та учасниками Революції Гідності, для обговорення таких питань:

  1. Негайного скасування наказу про призначення першим заступником директора Державного бюро розслідувань О.Бабікова;
  2. Приведення закону «Про Державне бюро розслідувань» у відповідність до рішення Конституційного Суду України, зокрема щодо призначення директора ДБР;
  3. Процедури формування конкурсної комісії на зрозумілих для світової та української спільноти прозорих принципах із представників заінтересованих установ, громадських та міжнародних організацій, адвокатів, що опікувались справами щодо злочинів проти учасників Майдану;
  4. Оголошення відкритого конкурсу на заміщення посад директора ДБР та його заступників із дотриманням усіх вимог щодо строків його оголошення, перевірки на доброчесність кандидатів тощо;
  5. Надання повної інформації щодо працівників, які перейшли до структури ДБР за спрощеною процедурою, а також керівників груп слідчих і кандидатів на керівні посади у ДБР;
  6. Надання переліку справ, прийнятих ДБР від Офісу Генерального прокурора, та інформації про їх стан;
  7. Запровадження обов’язкової перевірки на доброчесність слідчих, що переходять до Державного бюро розслідувань з Офісу Генерального прокурора України;
  8. Забезпечення неупередженого розслідування справ, пов’язаних з переслідуванням учасників Революції Гідності та інформування про його результати української та світової громадськості;
  9. Законодавчої заборони включення до списків обміну, передачі іншим країнам осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів проти учасників Революції Гідності, та щодо яких не було винесено судових вироків, та тих, які не відбули визначене судом покарання», – йдеться у зверненні.

Джерело

 

«Європейська Солідарність» викликала поліцію до Державного бюро розслідувань через порушення його представниками закону

 

Депутати від «Європейської Солідарності» викликали поліцію з метою примусити Державне бюро розслідувань виконати норми законодавства та забезпечити доступ парламентарів до приміщення ДБР і право на невідкладний прийом очільницею ДБР Іриною Венедіктовою.

Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час спілкування з поліцією.

«Разом з моїми колегами – 15 депутатів фракції «Європейська Солідарність» – і родинами Героїв Небесної Сотні ми прийшли на невідкладний прийом до керівника Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової. Вчора ми за зверненням родин Герої Небесної Сотні, а також поранених на Майдані активістів, зустрілися з ними і отримали депутатський наказ зустрітися з керівництвом ДБР щодо питань, які сьогодні надзвичайно турбують їх. Зокрема, це призначення керівництвом ДБР адвоката Януковича, який має конфлікт інтересів та інше», – сказала політик.

Вона наголосила на тому, що згідно закону «Про статус народного депутата України» парламентарі мають право на невідкладний прийом посадовцями, і представники «Європейської Солідарності» намагаються скористатися своїм законодавчим правом.

«Ми без зброї і хочемо передати пані Венедіктовій звернення родин Героїв Небесної Сотні, які занепокоєні розслідуванням. Але кілька людей, які не представилися, на одному було написано «поліція» нас не пустили. Вже півтори години ми тут знаходимося. Ми представилися, показали їм свої посвідчення і повидили себе чемно», – зазначила вона.

«Ми закликали їх виконати норму закону «Про статус народного депутата України». Ми хочемо, щоб поліція зафіксувала факт порушення представниками ДБР законодавства», – додала парламентар.

Джерело

 

«Європейська Солідарність» закликає опозиційні фракції підтримати запит про фінансуванні ДБР та зміни до закону про бюро – Ірина Геращенко

 

«Європейська Солідарність» підготує запит про обсяги фінансування Державного бюро розслідувань і закликає опозиційні фракції підтримати його, а також зміни до закону про бюро. Про це повідомила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам.

«Ми зараз готуємо депутатський запит щодо обсягів фінансування Державного бюро розслідувань з Державного бюджету. Це не нормально, що насправді охоронці ДБР отримують більше, ніж хлопці на фронті. І ми бачимо як вони виконують свої обов’язки – вони прислужують, а не служать державі», – наголосила співголова фракції.

Крім того, Ірина Геращенко підкреслила, що пані Венедіктова була призначена з порушеннями виконуючою обов’язки директора ДБР, місяць суміщала обов’язки, а також з порушенням призначила на два дні конкурс на заступника керівника ДБР.

Вона висловила здивування тим, що з цими порушеннями борються тільки депутати від «Європейської Солідарності», бо такій ганьбі мають протистояти всі опозиціонери.

«Ми будемо апелювати до колег з «Голосу», з «Батьківщини» відносно кількох перших кроків», – розповіла Ірина Геращенко.

«Перше – запит відносно фінансування ДБР; друге – невідповідність пані Венедіктової навіть виконуючої обов’язки керівництва ДБР; третє – е зміни до закону «Про ДБР», які мають відповідати рішенням Конституційного суду про незаконність призначення виключно президентом України керівництва незалежних органів; четверте – вимагати створення конкурсної комісії, куди мають увійти незалежні експерти і іноземці. Ми готові підтримати в цю комісію і пані Закревську, і інших потужних, незалежних юристів. Туди також мають увійти міжнародні експерти, щоб повернути довіру до цієї інституції», – розповіла співголова фракції.

Ірина Геращенко підкреслила, що «Європейська Солідарність» вимагає зустрічі з пані Венедіктовою.

«Родини Небесної сотні підписали звернення до керівництва ДБР. Це звернення взяв із собою Петро Порошенко, якого пустили до ДБР на допит по справі про Мінські угоди. Після цього ганебного допиту він зайде в приймальню Венедіктової і буде вимагати зустрічі з нами, і передасть це звернення», – розповіла вона.

Джерело

 

Заява ДБР про те, що депутати начебто вдирались у приміщення, неправдива – Володимир Ар’єв

Заява ДБР про те, що нібито народні депутати, які разом з родичами Героїв Небесної Сотні прийшли до ДБР для зустрічі з керівництвом, намагалися «вдертися» у приміщення, є неправдивою. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook пише народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв.

«ДБР бреше в заяві, що депутати від ЄС вдиралися до установи. Таке враження, що юристів там немає і закон про статус народного депутата і тлумачення Конституційного Суду щодо прав депутатів вони не помітили.

Ніхто з парламентарів не мав наміру втручатися в слідчі дії. А от поговорити з в.о.директорки ДБР через незаконне призначення заступника директора адвоката Януковича Бабікова на прохання родин Героїв Небесної Сотні – це конституційне право депутатів. І нахабно брехати для слідчої установи – ганьба і самодискредатція (хоча, після плівок Труби – куди вже гірше?)», – іронізує Володимир Ар’єв.

На переконання народних депутатів від Європейської Солідарності, керівництво ДБР здійснило грубе порушення закону, а саме перешкоджання народним депутатам у праві на позачергову зустріч з в.о.керівниці ДБР. Це порушення має ознаки корупційних правопорушень і зловживання владою – наголошує народний депутат.

«Буде заява в Нацполіцію і антикорупційні органи щодо дій особисто пані Венедіктової та осіб, які перешкоджали законним діям народних депутатів. А офіційна брехня від ДБР – це вишенька на торті тої правової вакханалії і цинізму, яку створює ця структура з літа 2019», – пише Володимир Ар’єв.

Джерело

 

Ірина Геращенко: «Європейська Солідарність» звернеться до суду через недостовірне повідомлення ДБР щодо законної спроби депутатів особисто передати керівництву ДБР вимоги родин Небесної Сотні

Народні депутати з фракції «Європейської Солідарності» написали заяву про вчинення злочину Державним бюро розслідування через недопуск парламентарів до приміщення ДБР, а також подадуть до суду через розміщення на офіційному сайті ДБР недостовірної інформації про начебто спроби депутатами здійснити незаконне втручання у роботу державних органів. Поліція діалогу, присутня в холі Державного бюро розслідувань, не зафіксувала порушень з боку депутатів.

Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам.

«Не пускати народних депутатів, принижувати Героїв Небесної Сотні і їхню пам’ять, а тепер ще й вішати неправдиву інформацію – це велика ганьба», – наголосила співголова фракції.

Ірина Геращенко звернулась до представників поліції діалогу, які весь цей час перебували в приміщенні ДБР, із запитаннями – чи вдирався хтось з депутатів до приміщення ДБР, чи всі стояли і лише просили виконати норми законів. Поліцейські підтвердили, що жодних фактів порушення громадського порядку не було.

«Тепер ми змушені подати до суду щодо неправдивої інформації, яка розміщена на офіційному сайті ДБР. Ми будемо звертатися до всіх ЗМІ надати нам відео сьогоднішнього ранку, для того, аби в суді довести, що ніякого вдирання тут не було, що це була проста вимога виконувати законодавство і Конституцію України. І звичайно це відео, яке сьогодні знімали і прихильники, і люди, які по-іншому ставляться до присутніх тут народних депутатів, будуть безцінними свідченнями  того, що тут відбувалося», – підкреслила Геращенко.

«А всім платникам податків, українцям, я хочу сказати наступне: протягом всього ранку ми всі телефонували по всім можливим номерам, які є на сайті ДБР. І жоден телефон не відповів. Там не було ні діалогу, ні монологу, нічого, просто ніхто не брав слухавку. Хоча всі ми з вами з наших податків оплачуємо це прекрасну будівлю ДБР. Відповідати на телефон – це їхня робота.

За 5 годин, які ми тут стоїмо, до нас до 15 хвилин вийшов якійсь хлопчик, який познімав нас камерою, і якийсь пан із красивою шкіряною папкою зачитав, що це є установа державна, режимна. Власне, це весь контакт, який сьогодні відбувся, народних депутатів України з відповідною структурою», – зазначила вона.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов теж наголосив, що жодних порушень правопорядку з боку парламентарів здійснено не було.

«Це в стилі нинішньої влади – грубо порушити закон, а звинуватити інших. Хочу підкреслити, що щойно журналісти звернулися до представників поліції, які весь цей час знаходяться тут, і вони підтвердили офіційно, що жодних спроб вдертися в приміщення ДБР чи жодних порушень громадського порядку в холі не було», – сказав він.

Джерело

 

Петро Порошенко: ДБР сьогодні діє на боці країни-агресора

Провадження, які відкриті Державним бюро розслідувань, зокрема, за Мінські угоди, прохід українських кораблів через Керченську протоку чи націоналізацію ПриватБанку – це політичні переслідування, інспіровані представниками п’ятої колони. А основним замовником цих «шоу-вистав» є Російська Федерація. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив журналістам після того, як відвідав слідчих ДБР.

Я сьогодні був запрошений після того, як я особисто добровільно сам з’явився 20 січня в приміщенні ДБР, щоб припинити інсинуації щодо повісток і визначити – коли я зможу прийти на допит. Мені наголосили, що дуже важливо прийти сьогодні 24 січня. Я був вимушений скасувати міжнародний візит в Швейцарію в Давос, де були заплановані низка міжнародних зустрічей. Я думаю, що з високою імовірністю вони моніторять мою переписку, побачили замовлення квитків і саме в цей день призначили допит як свідка. Тоді я сказав, що якщо я скасовую міжнародний візит, то я офіційно звертаюсь і прошу мене сьогодні допитати по всіх без виключення справах, які завели за незаконним повідомленням про злочин, яке зробив пан Портнов. Всі справи заведені або по пану Портнову, або по окремим депутатам з путінської п’ятої колони, – повідомив Петро Порошенко.

Він наголосив, що попри обіцянки слідчі ДБР відмовились проводити слідчі дії по іншим справам.

«Сьогодні більше години велася дискусія про те, що вони відмовляються мене допитувати. То слідчих немає, то немає часу… Бо їм потрібне шоу, яке пишуть відомі сценаристи «Сватів» чи «95 кварталу». Наголошую, що шоу ми їм робити не дамо», – попередив Порошенко.

Він також зазначив, що у слідчих діях брали участь особи, які фігурують на так званих плівках Труби. Як відомо, канадські експерти визнали автентичним голос екс-директора ДБР Романа Труби.

«Жахлива обставина, що ті фігуранти, які присутні у аудіозаписах «Трубу прорвало», ті хто отримували незаконні вказівки з Офісу президента, сьогодні брали участь у цих слідчих діях», – повідомив Порошенко.

«Було жахливо слухати те, що відбувалося по Мінським домовленостям. Я ніколи нічого подібного не чув. Слідчий ховав очі і це було дуже поганим спектаклем. Наголошую, що і по морякам, де правота України підтверджена Гамбурзьким трибуналом, позицією РадБезу ООН і Генеральною Асамблеєю, рішеннями Ради Європейського Союзу, яка застосувала Азовський пакет санкцій проти Росії; де чітко визначено, що Україна діяла правильно; по Мінським домовленостям Україна все виконує, вони допомогли нам зупинити російську навалу і за якими запроваджені санкції проти РФ – у нас на сьогоднішній день ДБР діє на боці Росії», – переконаний Петро Порошенко.

«Безумовно це все носить характер політичних переслідувань. Якщо є помста Порошенку з боку керівництва країни або керівництва правоохоронних органів, будь ласка, але вони шкодять Україні», – підсумував п’ятий Президент України.

Джерело

 

Петро Порошенко: Недолуга міжнародна політика нинішньої влади руйнує міжнародну коаліцію на підтримку України

 

Нинішня влада намагається приховати численні провали у зовнішній та внутрішній політиці, влаштовуючи «шоу» із залученням правоохоронних органів. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко журналістам після спілкування із слідчими ДБР.

«Звичайно, коли в тебе є проблеми внутрішньої і зовнішньої політики, робиться спроба переключити увагу на шоу. Ми це зробити не дамо, хоча кількість телеканалів, які сьогодні присутні, і я дякую журналістам за те, що дочекалися, свідчить про високий громадський інтерес. Ми будемо захищати Україну, ми не дозволимо політичних переслідувань. Будемо захищати курс в ЄС і НАТО, нашу мову, віру, армію і армійців і будемо наголошувати, що нам неоднаково, що буде з Україною. Питання «какая разница» точно не про нас», – наголосив Порошенко.

Він також повідомив, що наступного тижня перебуватиме в Брюсселі, де запланована низка міжнародних заходів по лінії Євросоюзу і НАТО. Призначення на дати міжнародних поїздок Порошенка викликів на допит у ДБР – це спланована акція, яка має на меті обмежити його дипломатичну діяльність на захист України – переконаний п’ятий Президент.

«Якщо в такий спосіб вони хочуть зупинити мою міжнародну діяльність… Проблема не в тому, що я хочу з’їздити, щоб подорожувати, проблема в тому, що в наслідок недолугих і непрофесійних дій нової влади руйнується міжнародна коаліція на підтримку України. Кожен за нас має зробити все можливе, об’єднати всі зусилля для того, щоб захистити український інтерес», – вважає Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Очільниця ДБР Венедіктова зникла з приміщення Бюро, тому звернення родин Небесної Сотні їй вручити не вдалося

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко повідомив журналістам, що не зміг передати звернення родин Героїв Небесної Сотні та народних депутатів України очільниці ДБР Венедіктовій, оскільки вона зникла з приміщення Бюро.

«Я не зміг виконати доручення родин Небесної Сотні, бо, на жаль, тимчасово виконуюча обов’язки директора ДБР Ірина Венедіктова відмовилася дати дозвіл народний депутатам, не мені, які, виконуючи доручення родин Небесної Сотні, хотіли вручити їй листи. Вона зникла з приміщення і зараз її тут немає. Хоча на час приходу сюди родин і депутатів вона була в приміщенні», – повідомив Порошенко.

Він наголосив: тримати депутатів декілька годин, позбавляючи їх права заходити в приміщення – це брутальне порушення закону.

«Ще раз хочу наголосити, що вимушений повернути заяву родин Небесної Сотні, бо вони там як щури ховалися, щоб її не отримати. Таке ставлення до родин Небесної Сотні, які мають право висловити своє обурення у зв’язку з призначенням залежної від Януковича людини – і вони не можуть вийти і нормально пояснити це. Звичайно, це означає, що ці речі робляться не просто так і у нас сьогодні ми маємо жорсткий антимайдан і реванш», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Адвокат Головань: Справа ДБР щодо Мінських угод – це фейк і абсурд

 

Допиту Петра Порошенка, як це визначено процесуальним законодавством, в Державному бюро розслідувань не було, бо немає ані справи, ані події злочину. Про це повідомив адвокат п’ятого Президента України Ігор Головань.

За його словами, слідчі несли повну маячню. Головань розповів, що слідчий  Єгоров, який здійснював допит, представився старшим слідчої групи. За його словами, група досить значна, більше десятка слідчих. Серед них є відомий ймовірний фігурант плівок «Трубу прорвало» Корецький, який теж брав участь у допиті.

«Допиту, як він передбачений процесуальним законодавством, не було. Тому що слідчий намагався отримати від Петра Порошенка лекцію з питань міжнародного права», – розповів адвокат.

Ігор Головань пояснив, що згідно процесуальних процедур питання мають ставитися відповідно до обставин справи. «У нас немає ані справи, ані події злочину. І відповідно немає і питань у слідчих. Тому вони несуть повну, абсурдну маячню», – наголосив він.

«І було видно, на мою особисту професійну думку, що слідчий Єгоров не був процесуально самостійним у цьому процесі. Тому що фактично допитом керував Корецький, весь час поправляючи, змінюючи формулювання питань», – також зауважив він.

Адвокат Головань підкреслив: «Справа стосовно Мінських угод – це взагалі абсолютний фейк і абсурд. Навіть сам заявник- відомий одіозний пан Портнов – у своїх публічних заявах неодноразово говорив, що жодного вироку в принципі за цією справою бути не може».

«Це все виключно організовано для того, щоб було шоу. А також для того, щоб скомпрометувати позицію України в тих же Мінських угодах. І, можливо, якось допомогти державі-агресору у знятті санкції, чи якісь інші зробити корисні для держави-агресора справи», – переконаний Ігор Головань.

 

«Наголошую, що всі провадження, які зараз тут відбуваються у Державному бюро розслідувань, абсолютно протиправні і не мають жодної події злочину», – підкреслив захисник.

Він також зазначив, що слідчі ДБР не виконують рішення суду, яке їх зобов’язує розглянути питання про закриття цих справ.

«Ще раз наголошую: всі провадження, які тут розслідуються, це виключно фейки і політичні переслідування», – сказав адвокат. Він додав, що зараз керівництво цими справами від екс-керівника ДБР Романа Труби перейшло до пана Корецького. «Але я думаю, що ми впораємося і доведемо, що ці люди займаються незаконною діяльністю, і зможемо домогтися притягнення їх до встановленої законом відповідальності», – зауважив Ігор Головань.

Джерело

 

Адвокат Ілля Новіков: Сьогоднішній «допит» у ДБР був одним з найбільш абсурдних за всю мою кар’єру

 

Допит слідчими Державного бюро розслідувань п’ятого Президента України Петра Порошенка був абсурдним, тому що слідчі явно демонстрували свою незацікавленість у його свідченнях. Про це заявив адвокат п’ятого Президента України, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка Ілля Новіков.

«Я не можу поскаржитися, що в моїй кар’єрі було мало абсурдних допитів, але цей був один з найбільш абсурдних», – сказав адвокат.

«За сьогоднішні 4 години я кілька сотень разів почув від слідчого Корецького фразу: «це ваша точка зору». На будь-яке заперечення з боку адвокатів, на будь-яке зауваження, що порушуються закони і відбувається щось непередбачене кодексом, ми чули тільки одне: «це ваша точка зору», ми слідчі – нам видніше», – додав він.

Ілля Новіков підкреслив, що допити потрібні Державному бюро розслідувань для створення ефекту шоу, а не проведення слідчих дій.

«Я здивований, що немає ніякої зацікавленості у ДБР в отриманні саме показань, тобто позиції і свідчень Петра Порошенка. Ці виклики на допити взагалі не про це. Ми неодноразово пропонували в будь-яку дату організувати повноцінну бесіду, щоб ми не переривалися на довільні терміни. Щоб нам в кінці одного допиту не вручали повістки на наступний допит з довільною датою. Але це їх не влаштовує.

Їм треба, щоб раз в декілька днів відбувалося те, що відбувається зараз: щоб був натовп перед входом, щоб були крики, щоб потім ми проходили в будівлю ДБР і протягом декількох годин відповідали на абсурдні питання», – зауважив адвокат.

Він констатував, що зміна керівника Державного бюро розслідувань не вплинула на встановлення принципу верховенства права і законності в цьому правоохоронному органі.

«Хочу зазначити, що зі звільненням Труби лінія поведінки ДБР не змінилася. Ті 16 проваджень, які існують і були заведені за заявами Портнова, і які, як ми зараз достовірно знаємо, узгоджувались Трубою з Офісом президента. Після звільнення Труби ставлення до них і спосіб дії не змінився. Все в силі, ті установки, які були озвучені на плівках влітку, зараз – в січні 2020 року – залишаються незмінними. З приходом Ірини Венедіктової до керівництва ДБР нічого не змінило в цьому питанні. І ті хто вважають, що нове керівництво щось поміняло в цьому питанні, помиляються. Це не так», – підкреслив Новіков.

Джерело

 

Артур Герасимов: «Європейська Солідарність» примусила ДБР зареєструвати звернення родин Героїв Небесної Сотні

 

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» спільно з родинами Героїв Небесної Сотні примусили Державне бюро розслідувань зафіксувати звернення від представників громадськості та парламентарів щодо неприпустимості призначення адвоката Януковича на посаду першого заступника голови ДБР і недопущення нівелювання розслідування справ Майдану.

Про це заявив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов під час спільного брифінгу з родинами Героїв Небесної Сотні.

«Зараз, о 16 годині, майже сім годин пішло на реєстрацію заяви, яка реєструється 2-3 хвилин.

Під час попереднього відвідування ДБР, бо слово «державне» я навіть не хочу застосовувати, представниками родин Героїв Небесної Сотні цю заяву відмовилися реєструвати. Робили вигляд, що її не існує», – сказав він.

Парламентар наголосив, що керівництво Державного бюро розслідувань раніше повністю ігнорувало спроби родин Героїв Небесної Сотні подати подібне звернення самостійно.

«Але керівництво ДБР не тільки не прийняло народних депутатів, а й не пішло назустріч представникам родин Героїв Небесної Сотні», – підкреслив співголова фракції.

Також Герасимов зазначив, що звинуваченням народних депутатів у фактично штурмі приміщення найбільше здивувалися присутні в холі правоохоронці та журналісти.

«У ДБР навіть видали офіційну заяву про те, що був трохи не штурм ДБР сьогодні. І найбільше цьому здивувалися журналісти, які знімали посекундно, що тут відбувалося, і представники поліції, які були тут присутні. І коли їм сказали, ну що ж ви мабуть тут бачили штурм якийсь, вони були дуже здивовані і на камеру підтвердили, що жодних порушень громадського порядку в цьому приміщені сьогодні не було», – наголосив парламентар.

Він додав, що такі дії є неприпустимими, і це є порушенням закону.

«Це грубе порушення закону України з боку керівництва ДБР. Але як я вже сказав, брехня і порушення законів – це вже стиль сьогоднішньої влади і тієї команди, яка сьогодні при владі. Зараз з боку «Європейської Солідарності» ми зробимо все для того, щоб закон було відновлено», – сказав політик.

«Ви знаєте, я би хотів сказати більше – це питання моралі. Як ви бачите, що адвокат Януковича, який між іншим, як мені дали зрозуміти, мав брати участь у судовому процесі, тобто він наскільки я розумію діючий адвокат. І він буде займатися розслідуваннями справ Майдану. Якщо хтось говорить, що це не так, то хотів би сказати, що вони брешуть», – зауважив парламентар.

Герасимов наголосив, що перший заступник у відсутності керівника виконує його обов’язки і фактично може вплинути на хід розслідування. Тому подібні кадрові рішення неприйнятні.

«Ми зробимо все для того, щоб оцей трикутник – юрист Януковича – адвокат Януковича – і адвокат Єфремова, який працює в Офісі президента – перестали сьогодні на догоду Росії «зливати» справи Майдану», – підкреслив співголова фракції.

Джерело

 

ДБР грубо порушує закон та фізично обмежує здійснення парламентського контролю над своєю діяльністю – заява партії

ДБР грубо порушує закон та фізично обмежує здійснення парламентського контролю над своєю діяльністю.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат користується правом безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також правом безперешкодного доступу на всі підприємства, в установи та організації, розташовані на території України.

24 січня 2020 року група народних депутатів України від партії «Європейської Солідарності» намагалися зустрітися з виконуючою обов’язки голови ДБР Венедіктовою аби з’ясувати чому цей правоохоронний орган саботує розслідування справ Майдану та призначив на посади заступника голови ДБР адвоката Януковича, який має прямий конфлікт інтересів у розслідування цих справ. Однак працівники охорони ДБР, які, вочевидь, виконували вказівки свого керівництва фізично завадила цій зустрічі.

Подібні дії є черговою демонстрацією беззаконня та сваволі з боку ДБР, доказом використання владою цієї структури для ревізії цінностей Революції Гідності, репресій проти опозиції.

Дії ДБР є продовженням довготривалої стратегії, спрямованої на зміну бачення подій Революції Гідності у відповідність до шаблонів кремлівської пропаганди. Варто лише нагадати, що заступником голови Офісу президента був призначений Андрій Смирнов – куратор адвокатів одного з лідерів «Партії регіонів» Олександра Єфремова, якого звинувачують, зокрема, у злочинах здійснених під час Революції Гідності, а таємним «консультантом» ДБР та Офісу президента є поплічник Януковича Андрій Портнов, який відверто вимагає покарати учасників Євромайдану. Частиною цієї стратегії є і звільнення колишніх «беркутівців», яких слідство прямо звинувачувало у вбивстві учасників Революції Гідності.

Ми ніколи з цим не змиримося!

І тому ми заявляємо, що народні депутати від «Європейської Солідарності» і в майбутньому будуть вимагати пояснень від керівництва ДБР за призначення адвоката Януковича Бабікова на посаду заступника голови ДБР, за саботаж розслідування справ Майдану, а також за відмову розслідувати факти, виявлені на «плівках Труби».

Джерело

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ УЗГОДЖЕНЕ З РОДИНАМИ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНі ТА УЧАСНИКАМИ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ( присутніми на зустрічі)

19 година вечора. Вже три години в ВР знаходяться родини Героїв Небесної Сотні і поранені та постраждалі під час подій на Майдані. Сьогодні до них і до нас так і не вийшли керівництво ДБР. Спромоглися за 6 годин тільки прийняти заяву (через грати), в якій родини і постраждалі вимагають негайного звільнення з ДБР всіх, в кого є конфлікт інтересів у розслідуванні справ Майдану. Після цього родини намагалися зустрітися з керівництвом ВР, яке несе повну політичну відповідальність за законом про ДБР в його нинішньому вигляді та весь цей треш. На жаль, керівництво ВР теж сховалося і навіть не знайшли часу бодай телефоном поговорити з родинами Небесної Сотні та узгодити можливий час зустрічі.

ВР з 16 години абсолютно порожня, є лише депутати від « Європейської Солідарності», всі двері зачинені.

В нас стійке відчуття зими 2013-2014, такої неповаги до людей напередодні роковин масових розстрілів на Майдані неможливо уявити в страшному сні.

Родини загиблих, активісти Революції Гідності ще раз звертаються до ВСІХ фракцій парламенту з вимогою – негайної зустрічі та публічної реакції на ті протизаконні і аморальні дії, які відбуваються в контексті розслідувань справ Майдану, кадрових призначень.

Джерело