Світ 6 червня. Результати дня

Кривавий бій в Нігері, драматичні вибори в Перу, «терористичні справи» на Мальдівах, теракт в Йорданії, курдська ударна операція в Алеппо, наступ на Ракку в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Три десятки військовослужбовців загинули у боях з терористами «Боко Харам» у місті Боссо у Нігері. Нещодавно, цей прикордонний населений пункт захопили бойовики. Це найгірша атака терористів з 2015 року.

– Рівень зростання економіки в Алжирі впав вдвічі в результаті падіння цін на нафту.

Америка:

– За попередніми результатами, у другому турі президентських виборів у Перу із відривом менше 1% перемагає 77-річний Педро Пабло Кучинські.

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро закликав країни Латинської Америки протистояти «брутальному тиску» з боку США.

Азія:

– Щонайменше троє людей стали жертвами потужного урагану в Австралії. Близько 86 тисяч домівок залишилися без світла у штаті Новий Південний Уельс через шторм, який вразив східне узбережжя.

– Кількість загиблих під час терористичних нападів у місті Актобе в Казахстані зросла до 17 осіб. Серед них 11 злочинців, які напередодні здійснили напади на два магазини зброї та військову частину. Як відомо, напередодні група озброєних бойовиків захопила пасажирський автобус та використала його, щоб протаранити ворота військової частини в Актобе. Далі між злочинцями та військовими зав`язався бій, під час якого загинули офіцер та солдат-контрактник. Інша група бойовиків атакувала магазини зброї «Паллада». Продавець та охоронець були вбиті. У місті триває антитерористична операція. Видання «Радіо Свобода» повідомило, що відповідальність за напади нібито взяло на себе угруповання «Армія звільнення Казахстану».

– Спецслужби Казахстану повідомили, що підозрюють відомого в країні бізнесмена – директора пивного заводу «Шимкентпиво» Тохтара Тулешова у спробі організації державного перевороту. Зокрема, його звинувачують в організації протестів проти земельної реформи. Тулешов був затриманий у лютому цього року. Разом із ним заарештували ймовірних «учасників заколоту», а саме: державний радник юстиції Ільяс Бахтибаєв, колишній начальник департаменту внутрішніх справ Південно-Казахстанської області генерал-майор Хібратулла Доскаєв, його заступник Сакен Айтбеков та командири військових частин Безат Жумін та Кайрат Пернебаєв. Чи пов`язані вони із нападами в Актобе – не повідомляють.

– Військове командування США заборонило американським військовослужбовцям на острові Окінава в Японії вживати алкоголь через нещодавнє ДТП, в якому постраждали двоє японців та американський офіцер Еймі Мехія, яка перебувала за кермом в нетверезому стані.

– В Індії суд визнав винними п’ятьох людей у зґвалтуванні 52-літньої туристки з Данії у 2014 році. Винесення вироку призначено на 9 червня.

– Віце-президент Мальдів Ахмед Адіб засуджений до 10 років ув’язнення за тероризм. Його затримали у жовтні торік за підозрою в організації замаху на президента та масових антиурядових заворушень. Він став четвертим високопосадовцем, якого звинуватили у тероризмі з часу обрання президентом Абдалли Ясіна у 2013 році. Замах на президента стався у вересні 2015 року. На його особистому катері стався вибух. Були поранені його охоронець та дружина.

Європа:

– Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що його служба попередила 15 терактів на території Франції, які нібито планувалися на період проведення чемпіонату «Євро-2016». Виконавцем терактів, за версією СБУ, мав бути громадянин Франції, затриманий нещодавно на українсько-польському кордоні. Також у СБУ зазначили, що в організації терактів може бути «російський слід».

– Генпрокуратура Росії відмовилася проводити арешт та екстрадицію екс-президента України Віктора Януковича на запит української влади.

Близький Схід:

– Група бойовиків напала на табір палестинських біженців в Йорданії на околиці столиці Аммана. У бою загинули п’ятеро співробітників розвідувального управління Йорданії. Місцева влада кваліфікувала напад як теракт. Підозрюють ісламістів.

– У Сирії курдські сили самооборони та загони СДС звузили кільце навколо стратегічного міста Манбідж на півночі Алеппо. З боями, вони звільнили від «Ісламської держави» шість населених пунктів навколо міста. Під час бойових дій загинув один з командирів курдського «Батальйону Північного Сонця» Фейсал Абді Біляль Саадун, відомий як «Абу Лейла». За даними ООН, через військові дії між курдами та терористами місто покинули близько 20 тисяч осіб. Якщо бої триватимуть, втекти можуть ще 216 тисяч цивільних.

– На півночі провінції Латакія сирійські війська провели спецоперацію та штурмом оволоділи селищем Айн-Ісса біля турецького кордону, вибивши звідти терористів «Джебхат Аль-Нусра» та ісламістів з «Ахрар Аль-Шям» та «1-ї Берегової Бригади».

– У Лівані в місті Арсаль невідомий застрелив одного з лідерів терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра» Мухаммеда Сейф Ад-Діна. Відповідальність за вбивство взяла на себе «Ісламська держава».

– Іракська армія завдала поразки терористам «Ісламської держави» у боях за південні райони міста Фаллуджа. Командувач операції, генерал Абу Вахаб Аль-Сааді оголосив звільненими від бойовиків райони Джбейль та Аль-Шухада. Також армійські підрозділи зачистили від терористів територію електростанції у Фаллуджі. Всього за час проведення операції у Фаллуджі звільнили 47 населених пунктів.

– На півдні провінції Алеппо в Сирії у боях із сирійськими військами був убитий один з командирів терористів «Джебхат Аль-Нусра» Ваель Хадж Хусейн, відомий вбивствами дітей в регіоні.

– Шиїтські загони та єменський уряд на переговорах у Кувейті погодилися звільнити всіх затриманих або завербованих на війну дітей.

– Четверо імовірних терористів «Аль-Каїди» знищені ударом американського БПЛА в Ємені.

Автор