Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 08.01.2020 (фото, звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 8 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також гранатометів різних систем.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” ворог двічі відкривав вогонь поблизу населеного пункту Хутір Вільний із загальною витратою 42 міни калібру 120 мм.

Сьогодні, 8 січня, внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 8 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено близько 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

7 січня збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів з гранатометів різних систем та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населеного пункту Василівка.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 2 крадіжки, 1 факт незаконного заволодіння транспортним засобом та 1 факт зберігання наркотичних засобів. Також виявлено 28 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 11747 осіб та 1778 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 7616 осіб та 1129 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 26 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Об’єднані сили перешкоджають розвідувальній діяльності російських спецслужб

У підрозділах Об’єднаних сил, які беруть участь в операції на Приазовському напрямку, тривають заходи з протидії розвідувальної та диверсійної діяльності з боку російських спецслужб.

Зокрема, під час планової роботи з висвітлення підводної та надводної обстановки вертольотом Морської авіаційної бригади на дистанції близько 10 морських миль виявлено корабель берегової охорони ФСБ Росії, що здійснював збір розвідувальних даних.

Після кількох обльотів над акваторією якірної стоянки морські авіатори примусили екіпаж російського корабля відійти від українського берега на відповідну відстань.

Даний захід відбувався у тісній взаємодії підрозділів Військово-Морських Сил із артилерійськими та піхотними підрозділами, що тримають оборону на узбережжі.

– У підрозділах нашого з’єднання приділяється значна увага обороні Азовського узбережжя щодо недопущення висадки ворожого морського десанту. Всіма силами і засобами необхідними для запобігання вторгнення з моря здійснюється щоденне спостереження за береговою смугою та її патрулювання, – зазначив представник командування гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».

Джерело

 

Чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ зі сторони збройних формувань РФ

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ у виконанні мандата СММ зі сторони збройних формувань Російської Федерації.

Згідно п. 5 Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року заборонено розміщувати важке озброєння і військову техніку в районі, обмеженому населеними пунктами Комсомольське, Кумачове, Новоазовськ та Саханка на півдні Донецької області при моніторингу ОБСЄ.

З початку грудня 2019 року по теперішній час СММ ОБСЄ зафіксувала понад 60 обмежень свободи пересування патрулів Місії через блокпости у зазначений вище район. Найбільше відмов та затримок у проїзді було зафіксовано на блокпостах біля населених пунктів Верхньошироківське (кол. Октябр) (25 обмежень), Заїченко (12 обмежень), Нова Мар’ївка (4 обмеження).

У щоденному звіті від 7 січня 2020 року СММ ОБСЄ інформує про чергову відмову патрулю Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію через блокпости біля населених пунктів Верхньошироківське (кол. Октябр) та Нова Мар’ївка.

Такі дії збройних формувань Російської Федерації можуть мати за мету приховати заборонену діяльність, зосередження, пересування або підготовку військ.

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін звертає увагу представників збройних формувань РФ на не припустимість дій по перешкоджанню діяльності СММ ОБСЄ.

Джерело

 

Триває робота щодо введення до штатів, реєстрації та постановки на облік до військових частин техніки, наданої у якості гуманітарної допомоги

На виконання рішення керівництва Генерального штабу ЗС України та наказу Командувача об’єднаних сил у районах проведення операції триває робота щодо введення до штатів, реєстрації та постановки на облік до військових частин техніки, наданої у якості гуманітарної допомоги.

Як розповів начальник відділу військової служби правопорядку Об’єднаного командного пункту ООС полковник Сергій Трачук, у підрозділах та з’єднаннях, розташованих у Донецькій та Луганській областях станом на 08 січня 2020 року обліковано понад 1600 транспортних засобів, переданих армійцям волонтерами та благодійними організаціями.

– Всі, без виключення, волонтерські автомобілі мають бути інвентаризовані та введені до штатів підрозділів, – наголосив Сергій Трачук. – Це забезпечить належний облік зазначеної техніки та дозволить її законну експлуатацію й обслуговування.

За словами офіцера Військової служби правопорядку, з метою упорядкування питань щодо утримання волонтерської техніки розроблено алгоритм дій, відповідно до якого командування частини самостійно визначає оптимальну штатну чисельність автомобілів, необхідних для виконання завдань за призначенням, після чого техніка приймається на бухгалтерський облік, отримує паспорт у Центральному автомобільному управлінні ЗС України та проходить відомчу реєстрацію у підрозділах Військової інспекції дорожнього руху за місцем постійної дислокації частини.

Наразі військовими частинами зі складу Об’єднаних сил надано близько 900 пропозицій щодо введення автомобілів до штатів підрозділів, а процедуру переоформлення пройшли 294 транспортних засоби, які вже отримали реєстраційні документи та були допущені до подальшої експлуатації.

Джерело

 

На тимчасово окупованій території Луганської області виявлено озброєння збройних формувань РФ, яке знаходиться з порушенням Мінських домовленостей

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації та їхні найманці продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, розміщуючи військову техніку як з порушенням ліній відведення, так і за межами виділених місць зберігання озброєння.

У звіті Спеціальної моніторингової Місії ОБСЄ від 7 січня оприлюднена інформація, що 4 січня на непідконтрольній урядові України території на полігоні в районі н. п. Міусинськ міні-БПЛА зафіксував 7 одиниць реактивних систем залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм), що були розміщені з порушенням ліній відведення.

Крім того, в той же день міні-БПЛА зафіксував озброєння, яке було розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання. Зокрема, на полігоні в районі н. п. Міусинськ зафіксовано 10 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 12 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм) та 3 танки (Т-64), а неподалік н. п. Хрустальний –18 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм — 10 од.; 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм — 8 од.) та 10 танків (Т-64).

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначає, що своїми діями збройні формування Російської Федерації та їхні найманці вкотре демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей.

Джерело

 

Щоденний звіт № 5/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 8 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 7 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій області СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. У Луганській області Місія не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню.
  • СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення сил і засобів у районі Петрівського та поблизу неї.
  • Місія продовжувала моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення в районах Станиці Луганської та Золотого.
  • Команди СММ здійснювали моніторинг у пунктах пропуску на кордоні в непідконтрольних урядові районах Луганської області.
  • Свободу пересування патрулів Місії і далі обмежували, зокрема на блокпості збройних формувань біля Верхньошироківського на півдні Донецької області*.

Автор