Перемоги – 2019

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Цілий рік я вів дайджест зрадатижня_перемогатижня. І от можемо підбити підсумки року. Для кращого розуміння я розділив рік на два періоди – за президента Порошенка і за президента Зеленського. Можете порівняти.

ПЕРЕМОГИ ПОРОШЕНКА – 1.01.19 – 20.05.2019 рр.

Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос щодо надання автокефалії Православній церкві України. У Черкаській та Рівненській областях перші парафії Московського патріархату перейшли до Православної Церкви України.

“Укрспецекспорт” та турецька компанія Baykar Makina підписали угоду про закупівлю для української армії ударних турецьких дронів Bayraktar TB2. Випробування БПЛА пройшли успішно. Також державне підприємство “Шепетівський ремонтний завод” розпочало серійне виробництво реактивних систем залпового вогню “Верба” та пускової установки для “Вільхи”. Державний концерн “Укроборонпром” передав Збройним силам України близько 50 модернізованих та відремонтованих літаків і вертольотів за 2018 рік.

13 років ув’язнення. Суд визнав Януковича винним у дерзжраді.

В Україні завершено виробництво 49 фільмів, з яких 22 стрічки вже вийшли в прокат.

За три роки торгівля України та ЄС зросла на 60%. Обсяг зовнішньої торгівлі товарами України за січень-березень 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року виріс на 7,4% до 24,625 млрд доларів.

Україна вперше стала лідером рейтингу країн-учасниць Східного партнерства, який існує з 2011 року.

Кредитний портфель Приватбанку, який класифікується як пов’язаний з попередніми акціонерами, на кінець 2018 року досяг 212,8 мільярда гривень в порівнянні з 185,58 мільярда на кінець 2017 року.

ПЕРЕМОГИ ЗЕЛЕНСЬКОГО – 21.05.2019 – 31.12.2019 рр.

140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил України пройшов сертифікацію як підрозділ SOF і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (англ. – NATO Response Force – NRF).

Депутата Держдуми Росії Лєаніда Слуцького не обрали віце-президентом Парламентської асамблеї Ради Європи. Автоматичне обрання депутата Держдуми Росії заблокувала українська делегація.

Українські спецслужби в кінці червня провели операцію на території так званої “Донецької народної республіки” (“ДНР”) і затримали колишнього командира ППО в місті Сніжне Володимира Цемаха. Поряд з цим містом 17 липня 2014 року був збитий малайзійський “Боїнг” – Цемаха розглядають як вельми цінного свідка по справі.

Новий безпечний саркофаг на місці катастрофи Чорнобильської атомної електростанції 10 липня переданий Державному спеціалізованому підприємству “Чорнобильська АЕС” і введений в експлуатацію.

Державний концерн “Укроборонпром” став переможцем тендеру, оголошеного МВС Перу, на покупку військово-транспортних літаків. Український транспортник Ан-178 замінить українські ж Ан-32Б. В перуанському тендері український Ан-178 виграв у C-27 Spartan (США-Італія) і C-295 (Airbus). Також Україна та США реалізували успішний проект у сфері мирного дослідження космосу – 2 листопада був здійснений запуск ракети-носія Antares, над якою вже декілька років спільно працюють американські та українські космічні підприємства. Головна конструкція першої ступені розроблена конструкторським бюро “Південне” та виготовлена на “Південному машинобудівному заводі ім. Макарова” у співпраці з низкою українських компаній.

До України повернулися 111 громадян, які перебували в полоні. Зокрема, повернувся Олег Сенцов і українські моряки захоплені Москвою біля Керченської протоки. Також представники так званої “Луганської народної республіки” передали українській стороні ще 54 ув’язнених. Також українського співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, ветерана Ігоря Мазура передали на поруки Генерального консула України в Любліні. Мазур був затриманий за позовом РФ по лінії Інтерполу. Наразі Мазур повернувся до України.

Позачерговий собор ієрархів Православної церкви Еллади визнав Православну церкву України. Також Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ офіційно визнав автокефальну Православну церкву України, пом’янувши митрополита Київського Епіфанія. Таким чином ПЦУ була визнана вже другим Патріархатом православної церкви.

Такі були підсумки року 2019-го. З Новим Вас роком – 2020-м.

Автор