Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 28.12.2019 (звіти ОБСЄ, мапа)

Впродовж поточної доби, 28 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації порушили режим припинення вогню 6 разів. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

2 обстріли наших позицій зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД”, а саме:
поблизу Широкиного – з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
біля Авдіївки – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

4 обстріли противник здійснив у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”, а саме:
в районі населеного пункту Кримське – з озброєння БМП;
поряд з Оріховим – з міномету калібру 120 мм – 5 мін;
два рази неподалік з Новолуганським – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Сьогодні, 28 грудня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 28 ГРУДНЯ 2019 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено близько 4100 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

27 грудня збройні формування Російської Федерації 9 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів з озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Також зафіксовано активність ворожих снайперів.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Невельське, Мар’їнка, Піски, Гладосове, Луганське та Новолуганське.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 вбивство, 1 розбій, 6 крадіжок, 7 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Також виявлено 57 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21599 осіб та 2539 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 27601 особа та 2924 транспортний засобів. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 45 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування РФ вкотре порушили режим припинення вогню

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що противник вкотре порушив режим припинення вогню.

Відтак, сьогодні, 28 грудня, близько 13 години ворог здійснив обстріл позицій підрозділів Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Оріхове з мінометів калібру 120 мм (5 мін), які відповідно до Мінських домовленостей мають бути відведені на відстань понад 15 км від лінії розмежування.

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін закликає збройні формування Російської Федерації та їх найманців припинити свої провокації та дотримуватися чинних домовленостей.

Джерело

 

УВАГА! КПВВ “Майорське” 29 грудня не працюватиме!

До уваги громадян!

Відповідно до розпорядження Командувача об’єднаних сил, з технічних причин пропускні операції через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Майорське” 29 грудня цього року здійснюватись не будуть.

Державна прикордонна служба просить всіх громадян з розумінням поставитись до тимчасових незручностей та скористатися іншими контрольними пунктами в’їзду-виїзду для перетину лінії розмежування.

Джерело

 

Чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ зі сторони збройних формувань Російської Федерації

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ у виконанні мандата СММ зі сторони збройних формувань Російської Федерації.

У щоденному звіті від 27 грудня 2019 року СММ ОБСЄ інформує про 8 випадків відмови патрулю Місії у доступі до непідконтрольних урядові України територій за період з 24 по 26 грудня.

Представники збройних формувань Російської Федерації вкотре відмовили патрулю Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію біля населених пунктів Новоазовськ, Заїченко, Безіменне, Верхньошироківське на півдні Донецької області.

Крім того, забороняли проїзд патрулю Місії і поблизу населених пунктів Корсунь та Приморське, а у пункті пропуску на кордоні поруч із населеним пунктом Вознесенівка та на залізничній станції «Червона Могила», що знаходиться у самій Вознесенівці, патрулю Місії було запропоновано взагалі покинути зазначений район.

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін звертає увагу представників збройних формувань РФ на не припустимість дій по перешкоджанню виконання представниками СММ ОБСЄ мандату Місії.

Довідково: Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ представників СММ ОБСЄ по всій території України. Усі підписанти Комплексу заходів по виконанню Мінських домовленостей погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням.

Джерело

 

Щоденний звіт № 306/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 28 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 27 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ зафіксувала хвостовий стабілізатор мінометної міни на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого та фрагменти реактивної протитанкової гранати на ділянці розведення в районі Станиці Луганської.
  • Місія зафіксувала самохідну гаубицю, розміщену з порушенням ліній відведення поблизу підконтрольної урядові Новобахмутівки.
  • Спостерігачі бачили довгі черги цивільних осіб у пунктах пропуску вздовж лінії зіткнення.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для сприяння уможливленню буріння водозабірних свердловин біля Паньківки, ремонтних робіт на водозабірній станції біля Красного Лиману та водогоні в районі Зайцевого, а також продовжувала сприяти функціонуванню Донецької фільтрувальної станції.
  • Свобода пересування патрулів СММ залишалася обмеженою, зокрема в пунктах пропуску на кордоні біля непідконтрольного урядові Ізвариного та на блокпостах збройних формувань біля Верхньошироківського та Староласпи.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

Щоденний звіт № 305/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 27 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 26 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 23 до вечора 24 грудня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Із вечора 24 до вечора 25 грудня Місія констатувала подальше збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Із вечора 25 до вечора 26 грудня СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Поблизу непідконтрольного урядові Дачного та підконтрольної урядові Новоселівки, за оцінкою, в напрямку двох безпілотних літальних міні-апаратів СММ стріляли зі стрілецької зброї.
  • Спостерігачі бачили, як співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій заходили на ділянку розведення сил і засобів у районі Золотого та як сапери з непідконтрольних урядові районів проводили роботи з очищення від рослинності на цій ділянці.
  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської команда СММ бачила, як працівники з підконтрольних урядові районів розбирали обхідний міст.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг ситуації на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення в підконтрольних урядові районах Донецької області та в непідконтрольних урядові районах Луганської області.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для забезпечення функціонування та ремонту життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема водогонів біля Красного Лимана та в Зайцевому.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпостах збройних формувань на півдня Донецької області та в пунктах пропуску на кордоні в непідконтрольних урядові районах.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

Автор