Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 19.12.2019 (фото, відео, звіти ОБСЄ, мапа)

 

Впродовж поточної доби, 19 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації один раз порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші підрозділи з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Обстріл позицій українських захисників російськими окупаційними військами зафіксовано поруч населеного пункту Троїцьке, що у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”.

Внаслідок ворожих обстрілів, сьогодні, 19 грудня, втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено 3906 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

18 грудня збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції наших підрозділів з гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Новолуганське, Березове, Водяне та Мар’їнка.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Окрім цього, у населеному пункті Мар’їнка, в результаті вогню збройних формувань Російської Федерації зі стрілецької зброї, загинув цивільний мешканець.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 вбивство, 3 грабежі, 10 крадіжок, 11 фактів незаконного обігу наркотичних засобів та 1 факт незаконного поводження зі зброєю. Також виявлено 58 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 23452 особи та 2432 транспортних засоби. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 23210 осіб та 2513 транспортних засобів. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 51 особі.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

У Луганському відновлено електропостачання

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у взаємодії з українською стороною Місії СММ ОБСЄ забезпечили умови та виконання аварійно-відновлювальних робіт на лінії електропередачі поблизу населеного пункту Луганське.

Відновленню електроживлення передувала перевірка особовим складом піротехнічної групи ДСНС України зі складу Об’єднаних сил виконання аварійно-відновлювальних робіт на наявність вибухонебезпечних предметів.

Завдяки швидкому реагуванні української сторони СЦКК в короткий термін було повністю відновлено електроживлення усіх будинків в населеному пункті Луганське.

Слід зазначити, що нещодавно внаслідок обстрілу збройними формуваннями РФ території підконтрольній українському уряду було пошкоджено лінію електропередачі “Світлодарськ – Калініна №1”, що призвело до знеструмлення Луганського.

Джерело

 

Район проведення ООС відвідала делегація Міністерства національної оборони Канади

Делегація міністерства національної оборони Канади на чолі із заступником Міністра національної оборони Канади з політичних питань паном Пітером Хаммершмідтом відвідала район проведення операції Об’єднаних сил. Іноземних гостей супроводжували заступник міністра оборони України Олександр Поліщук та Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

Головна мета візиту – ознайомлення з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі проведення ООС, зокрема в районі розведення сил та засобів поблизу населеного пункту Золоте. Крім того, канадці ознайомилися з інформацією щодо тактики дій підрозділів (груп) російських окупаційних військ та заходів з протидії, що застосовуються українськими підрозділами.

Іноземна делегація побувала на передових позиціях однієї з механізованих бригад, яка наразі виконує бойові завдання поблизу населеного пункту Золоте. Канадські партнери на власні очі побачили умови несення служби та побут військовослужбовців та, звісно, мали можливість оцінити реальний стан справ безпосередньо на місці. Командир бригади детально розповів про обстановку в смузі відповідальності, а також закцентував увагу на заходах, що вживаються для покращення гуманітарної складової та проведену роботу з розмінування в районі розведення сил та засобів.

– Обстановка в районі бойових дій є складною, але контрольованою. Противник продовжує вести провокаційний вогонь по позиціям українських військових. Хоча саме у районах відведення сил та засобів ситуація стабільна, обстрілів немає, – підкреслив Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко.

Крім того, у цей же день канадська делегація відвідала Авдіївку, де ознайомилась з обстановкою на лінії зіткнення. У районі авдіївської “промки” заступник Міністра оборони України Олександр Поліщук, Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко разом з заступником Міністра національної оборони Канади з політичних питань паном Пітером Хаммершмідтом поклали квіти до меморіального комплексу та вшанували хвилиною мовчання полеглих захисників України. Далі наші канадські партнери побували на одному з командних пунктів батальйону бригади, яка обороняє Авдіївку.

В ході двосторонніх консультацій обидві сторони домовились й надалі розвивати роботу в питаннях військово-технічного співробітництва, підготовки особового складу та військової освіти, передусім в рамках місії UNIFIER, а також в напрямках розвитку військово-медичної галузі. Канадці підтвердили намір в подальшому розвивати матеріально-технічну допомогу задля покращення спроможностей підрозділів Збройних Сил України.

Джерело

 

Щоденний звіт № 299/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 18 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 17 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі бачили, як працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та сапери з непідконтрольних урядові районів заходили на ділянку розведення сил і засобів у районі Золотого. Вони також бачили, як співробітники ДСНС виконували роботи з розмінування уздовж північного краю ділянки розведення в районі Петрівського.
  • Місія виявила 3 одиниці озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення в непідконтрольному урядові районі Донецької області.
  • Спостерігачі бачили протитанкові міни біля Верхньошироківського.
  • Місія здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для уможливлення буріння водозабірних свердловин неподалік Паньківки та ремонту водогонів поблизу Горлівки.
  • Доступ Місії залишався обмеженим, зокрема на блокпостах збройних формувань біля Приморського, Олександрівського, Шевченка, Новоазовська та Нової Мар’ївки на півдні Донецької області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

Щоденний звіт № 300/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 18 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Спостерігачі бачили, як співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій заїжджали на ділянку розведення сил і засобів у районі Золотого, а сапери з непідконтрольних урядові районів залишали ділянку розведення.
  • СММ зафіксувала 4 реактивні системи залпового вогню, розміщені з порушенням ліній відведення у непідконтрольному урядові районі Луганської області.
  • Спостерігачі зафіксували довгі черги цивільних осіб у пунктах пропуску вздовж лінії зіткнення.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювали його моніторинг для уможливлення проведення ремонту на лініях електропередачі біля Луганського та на водогоні неподалік Зайцевого, а також буріння водозабірних свердловин поблизу Паньківки.
  • Свободу пересування патрулів Місії і далі обмежували, зокрема на блокпостах збройних формувань поблизу Олександрівського та Новоазовська на півдні Донецької області*.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

 

 

Автор