Андрій Парубій: Наша команда підтримала вибори за відкритими списками, бо це була наша законодавча ініціатива

 

Виборчий кодекс з так званими «відкритими списками» був розроблений і ухвалений ще Верховною Радою 8-го скликання. Саме тому фракція «Європейська Солідарність» підтримала під час подолання вето проект так званого Виборчого кодексу із правками президента Зеленського. Про це у коментарях журналістам заявив один із співавторів Виборчого кодексу у парламенті 8-го скликання, народний депутат з «Європейської Солідарності» Андрій Парубій.

«Новий Виборчий кодекс з відкритими списками був ухвалений ще парламентом попереднього скликання. Були докладені величезні зусилля, аби цей кодекс був доопрацьований і це законодавство було уніфіковано. Коли ми приймали кодекс в парламенті були присутні дипломати і посли ЄС. Для мене було незрозуміло, чому президент Зеленський наложив вето на виборчий кодекс», – наголосив Парубій.

Андрій Парубій також зазначив, що версія Виборчого кодексу «від Зеленського» безпідставно урізана і призведе до ускладнення виборчого процесу.

«Під час виборчої кампанії Зеленський говорив, що підтримує відкриті списки і наклав вето на цей закон. У  результаті це тільки погіршало виборче законодавство. На жаль, Зеленський і «Слуги народу» познущались над нашим Виборчим кодексом. Було 5 законів, які уніфіковували законодавство. А після вето було викинуто два з тих законів: про ЦВК і про державний реєстр виборців. Це вже є не виборчий кодекс, а набір законів. І це дуже послабило загальну концепцію виборчої системи. А деякі нововведення Зеленського ще більше ускладнять виборчий процес, зокрема, форма бюлетеня, яку вони пропонують – може бути безкінечно великою, що ускладнить голосування. Технічно це буде складно виготовити», – попередив Андрій Парубій.

«Але, незважаючи на те, що вони погіршили, урізали наш варіант Виборчого кодексу, ми все одно підтримали загальну ідеологію відкритих виборчих списків», – наголосив народний депутат.

Джерело