Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 10.12.2019 (фото, звіт ОБСЄ, мапи)

Впродовж поточної доби, 10 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

3 обстріли позицій українських захисників російськими окупаційними військами, зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”:
неподалік Майорська – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї;
поблизу Кіндрашівської Нової – зі стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно;
біля Шумів – з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник також здійснив 3 обстріли по укріпленнях Об’єднаних сил:
біля Лебединського – з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
двічі неподалік Павлополя – з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Сьогодні, 10 грудня, втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом (20 рейсів) та двома електромобілями (15 рейсів). Перевезено біля 2010 осіб. Також, щодо надання медичної допомоги людям працюють співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Представники ДСНС України постійно проводять обстеження місцевості з обох боків від дороги на наявність вибухонебезпечних предметів.

Російські окупаційні війська не полишають спроб дискредитувати Україну в очах світового співтовариства. Так, сьогодні, противник з великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї вів провокативний вогонь у безпосередній близькості до меж ділянки розведення №1 сподіваючись на будь-яку помилку військовослужбовців Об’єднаних сил.

На ділянках розведення №2 та №3 тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША. Обстановка залишається стабільною.

Підсумки за минулу добу

9 грудня збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Зафіксовано також ворожий вогонь з озброєння БМП.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Новолуганського, Луганського, Березового, Красногорівки, Хутора Вільного та Водяного.

Упродовж минулої доби, 9 грудня, внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої загинули три військовослужбовця Об’єднаних сил.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 1 умисне вбивство, 1 факт тяжких тілесних ушкоджень, 1 факт незаконного обігу вогнепальної зброї, 4 крадіжки, 1 неправдиве повідомлення, 2 факти незаконного обігу вогнепальної зброї та 11 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Із незаконного обігу упродовж доби вилучено 1 граната Ф-1 із запалом, 1 граната РГД-5, 17 мін калібру 82 мм.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 15334 особи та 1788 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 14020 осіб та 1786 транспортних засобів. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 34 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

9 грудня загинули три наших воїни

Молодший сержант Андрій Войтович, 1990 року народження.
Молодший сержант Віктор Пруський, 1970 року народження.
Старший солдат Сергій Сирота, 1997 року народження.

Командування та особовий склад Об’єднаних сил висловлюють глибокі співчуття рідним і близьким загиблих.
Перебуваємо в скорботі разом із вами.

Джерело

 

Зафіксовано перебування представників збройних формувань у камуфляжі російського зразка у нарукавних пов’язках з написом «СЦКК-JCCC»

На ділянці розведення сил і засобів № 1 (Станиця Луганська) фіксується перебування представників збройних формувань у камуфляжі російського зразка у нарукавних пов’язках з написом «СЦКК-JCCC». Зазначена символіка у складі СЦКК не використовується.

Відповідно до пункту 8 Рамкового рішення по завершенню розведення сил військовослужбовці Збройних Сил України, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть знаходитися на ділянках розведення, перебування на яких дозволено тільки офіцерам СЦКК.
Перебування осіб нібито представників СЦКК на ділянці розведення порушує Мінські домовленості, що були імплементовані у Рамковому рішенні Тристоронньої контактної групи про розведення сил та засобів.

ДОВІДКОВО: СЦКК було утворено у вересні 2014 року Україною і Російською Федерацією, які призначили по одному представнику для спільного керування СЦКК. До складу СЦКК увійшли офіцери ЗС України та Російської Федерації, які були розміщені у визначених секторах Луганської та Донецької областей.

У грудні 2017 року офіцери збройних сил РФ в односторонньому порядку припинили свою діяльність у складі СЦКК та покинули Україну. ПРЕДСТАВНИКІВ ТАК ЗВАНИХ ЛНР (ДНР) У СКЛАДІ СЦКК НЕМАЄ.

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи є обов’язковим для виконання всіма сторонами, що їх підписували.

Вимагаємо в окупаційної адміністрації Російської Федерації в Луганській області прибрати вищезазначених представників збройних формувань з території ділянки розведення.

Українська сторона СЦКК

Джерело

 

Щоденний звіт № 291/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 9 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 8 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 6 до вечора 7 грудня СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 7 до вечора 8 грудня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг ситуації з безпекою на ділянках розведення сил і засобів у районах Петрівського, Золотого та Станиці Луганської.
  • Спостерігачі вперше зафіксували протитанкові міни поблизу непідконтрольних урядові Пікуз.
  • Команда Місії зафіксувала довгі черги цивільних осіб на блокпостах у непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпостах збройних формувань поблизу Верхньошироківського, Приморського і Заїченка — усі на півдні Донецької області*.
  • У Києві команда Місії здійснювала моніторинг масового зібрання за участі приблизно 7 000 осіб, які виступали з критикою підписання тексту «формули Штайнмаєра».

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

Щоденний звіт № 292/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 10 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 9 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення порушень режиму припинення вогню в Донецькій області й аналогічний рівень таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • У межах ділянки розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської члени патруля Місії бачили, як працівники з непідконтрольних урядові районів заміняли огородження на металевій конструкції мосту.
  • На ділянці розведення в районі Золотого команда СММ бачила, як працівники з непідконтрольних урядові районів видаляли рослинність поблизу автошляху Т1316.
  • Місія зафіксувала, що кілька траншей у межах ділянки розведення в районі Петрівського були частково засипані.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для сприяння проведенню буріння водозабірних свердловин поблизу непідконтрольної урядові Паньківки в Луганській області.
  • Обмеження свободи пересування Місії тривали, зокрема знову на блокпості збройних формувань біля Заїченка*.
  • В Одесі, Харкові та Києві команди СММ спостерігали за масовими зібраннями, учасники яких критикували підписання тексту «формули Штайнмайєра».

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело