Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 08.12.2019 (фото, мапа)

Впродовж поточної доби, 8 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації 3 рази порушили режим припинення вогню.

Всі обстріли укріплень українських захисників зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД”:
неподалік Мар’їнки та Широкиного – з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
біля Павлополя – з великокаліберних кулеметів.

Поточної доби, 8 грудня, втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Українська сторона постійно опікується проблемними питаннями місцевих жителів. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусами та електромобілем. Перевезено 2262 особи. Також, щодо надання допомоги цивільним працюють співробітники Червоного Хреста. Представники ДСНС України щоденно проводять обстеження місцевості з обох боків від дороги на наявність вибухонебезпечних предметів.

На ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте Луганської області, тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША. Обстановка залишається стабільною.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, згідно графіку завершено заходи з верифікації результатів завершення процесу розведення сил і засобів. Проте, СММ ОБСЄ і в подальшому буде здійснювати моніторинг безпекової ситуації в цьому районі.

Підсумки за минулу добу

7 грудня збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Новолуганського, Новоселівки Другої, Золотого, Луганського, Павлополя, Майорська, Залізного та Широкиного.

Упродовж минулої доби під час обстрілів загинув один військовослужбовець Об’єднаних сил, ще два наших захисники отримали поранення, а один – бойову травму.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 2 умисних вбивства, 2 факти тяжких тілесних ушкоджень, 2 крадіжки, 1 шахрайство 1 факт незаконного заволодіння транспортними засобами та 10 фактів незаконного обігу наркотичних засобів.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 17731 особа та 2092 транспортних засоби. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 20609 осіб та 2274 транспортних засоби. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 38 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

ООС. “Допомога-Схід”. Часів Яр

Представники української діаспори, волонтери та Міжнародна асоціація перевізників України передали гуманітарну допомогу на суму понад 800 тисяч гривень.

До військового госпіталю в м. Часів Яр передано близько п’яти тон гуманітарної допомоги медичного призначення (медичне обладнання, меблі, матраци, одяг для медперсоналу та ін.)

До місця призначення його доставлено силами Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.

– Тільки протягом останніх місяців в рамках програми надійшло понад 30 тон гуманітарної допомоги. Це допомога мирним мешканцям Донбасу, що потерпають від російської агресії та медичним установам, лікарням, госпіталям. Вона спрямовується у першу чергу до медичних закладів, розташованих поблизу лінії розмежування. От і сьогодні ми доброю справою відзначаємо День Збройних Сил України, – зазначив координатор гуманітарної стратегічної ініціативи «Допомога-Схід» Борис Кутовий.

Джерело

 

Щоденний звіт № 290/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 7 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 6 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія зафіксувала вирви в житловому районі Зайцевого.
  • СММ отримала вербальну ноту від Міністерства закордонних справ України та лист від збройних формувань у Донецькій області щодо демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення на ділянці розведення сил і засобів у районі Петрівського.
  • На ділянці розведення в районі Золотого СММ зафіксувала, що працівники проводили очистку від рослинності.
  • Спостерігачі бачили, як працівники монтували освітлення на мосту біля Станиці Луганської.
  • Місія зафіксувала бойові броньовані машини в житлових районах.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для сприяння ремонту газопроводів на ділянці між Павлополем і Верхньошироківським, а також ремонту ліній електропередачі в Мар’їнці.
  • Обмеження свободи пересування Місії тривали, зокрема на блокпості збройних формувань біля Верхньошироківського та в місці розміщення відведеного важкого озброєння в непідконтрольних урядові районах Донецької області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело