Партія «Європейська Солідарність» заявляє – відновлення прямих закупівель газу з Росії є серйозною загрозою національній безпеці нашої держави і має елементи державної зради, коли Україну знову садять на російську «газову голку», свідомо роблять залежною від країни-агресора.

Спроби повернути Росію на енергоринок України мають бути зупинені скоординованими діями патріотичної опозиції  та громадян України.

Сьогодні відновлення прямих поставок газу анонсував міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. Ми вимагаємо від президента Зеленського і прем’єра Гончарука негайно надати повну і вичерпну інформацію суспільству, чи дійсно мова йде про повернення країни-агресора на енергетичний ринок України. Якщо це самодіяльність міністра, ми вимагаємо його негайної відставки і відкриття кримінального провадження за державну зраду. Якщо це нова політика «зеленої» команди – ми висловлюємо рішучий протест таким намірам і зробимо все, аби зупинити продаж України Кремлю.

Україна протягом чотирьох років не купує газу в Росії, і Кремль недаремно намагається повернути нас на «газову голку».

Саме через газовий шантаж Росії у 1997-му році Україна погодилась на розподіл Чорноморського флоту і базування російських кораблів у Севастополі.

Саме у гонитві за газовою знижкою у 2010-му році Україна погодилася на ганебні Харківські угоди і пролонгувала перебування російського флоту у Криму. Це закінчилося анексією Кримського півострова і війною на Донбасі. Залежність від російського газу – це є загроза самій незалежності України.

Це є зрада української Армії та воїнів, які щодня боронять наш суверенітет і територіальну цілісність. Тепер Україну вирішили здати енергетично і економічно.

Здобуття газової незалежності за президентства Порошенка стало одним із найстратегічніших досягнень та ударом по інтересах Москви.

Вважаємо неприпустимим повертатися до закупок газу в РФ, в час, коли триває війна на Донбасі, окуповано Крим і кожен рубль, зароблений на експорті газу, Росія витрачає на знищення України і українців. Дії влади аморальні й не мають нічого спільного з державницькими. В ситуації, коли Нафтогаз виграв у Газпрома Стокгольмський арбітраж на суму понад 2 млрд доларів, маємо вимагати від РФ  виконання рішення арбітражу і відшкодування наших збитків.

Будь-які поступки Росії у газовому питанні межують із національною зрадою українських інтересів.

Ми вимагаємо:

  • Від голови Верховної Ради Дмитра Разумкова – викликати міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля на засідання Верховної Ради, де він, зокрема, мав би пояснити – чиї вказівки чи директиви він виконує;
  • Від президента України Володимира Зеленського – публічно відмежуватися від позиції міністра Оржеля, оскільки питання переговорів щодо газу є питанням національної безпеки і, отже, компетенцією президента;
  • Від СБУ і ДБР – провести розслідування та допитати міністра Оржеля з метою з’ясування можливого російського впливу аби схилити його до підписання газових угод в інтересах Російської Федерації.

Ми також закликаємо проєвропейські патріотичні сили об’єднати свої зусилля в парламенті і поза ним, аби не допустити здачі стратегічних інтересів України.

Джерело