Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 26.11.2019 (фото, відео, мапи)

Впродовж поточної доби, 26 листопада 2019 р., збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

4 обстріли позицій українських захисників російські окупаційні війська здійснили у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД”:
тричі неподалік Старогнатівки – з автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів;
поблизу Широкиного – зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Російські окупанти продовжують вести провокаційні обстріли в безпосередній близькості до меж ділянки розведення №3. Розрахунок збройних формувань Російської Федерації очевидний. Спровокувавши вогонь у відповідь вони сподіваються на те, що наші захисники влучать по ділянці розведення №3 «Петрівське».
Усі ці дії з боку ЗФ РФ відбуваються напередодні зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ” противник здійснив 2 обстріли по укріпленнях Об’єднаних сил:
біля Кримського і Луганського – з мінометів калібру 82 мм, ручних і станкових протитанкових гранатометів.

Поточної доби втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було.

На ділянці розведення №1 (Станиця Луганська), на КПВВ та біля мосту, працюють співробітники Червоного Хреста щодо надання допомоги населенню. ДСНС України провело технічне обстеження ділянок місцевості з обох боків від дороги в районі лісосмуги та мосту. Попередньо узгоджено дату розбирання тимчасового мостового переходу – на початок грудня.

Сьогодні, о 12:00, на ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте Луганської області, розпочалась верифікація СММ ОБСЄ результатів виконаних зобов’язань з розведення сил та засобів. Загалом, співробітниками ДСНС України обстежено 43,52 гектара території, вилучено 79 вибухонебезпечних предметів, демонтовано 6 бліндажів та 3 допоміжні споруди.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, силами та засобами ДСНС України проведено розбирання 2 допоміжних споруд. Вилучено 4 вибухонебезпечних предмета.

25 листопада збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Старогнатівки, Зайцевого, Троїцького, Мар’їнки, Луганського та Кримського.

Упродовж минулої доби втрат внаслідок обстрілів серед військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил не було.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 2 крадіжки, 1 грабіж та 5 фактів незаконного обігу наркотичних засобів.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 19249 осіб та 2101 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 17598 осіб та 2141 транспортний засіб. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 34 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

СММ ОБСЄ верифікувала завершення процесу розведення сил та засобів у Золотому

 

Сьогодні, 26 листопада, на виконання рамкового рішення тристоронньої контактної групи із дотриманням графіку, прийнятому на зустрічі робочої підгрупи з питань безпеки 1 жовтня 2019 року у Мінську, відбулася верифікація представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ процесу завершення розведення сил та засобів на ділянці №2 у населеному пункті Золоте.

Силами Державної служби України з надзвичайних ситуацій здійснено розмінування визначених ділянок місцевості від вибухонебезпечних предметів, проведено демонтаж фортифікаційних споруд та об’єктів військового призначення.

За словами заступника голови СММ ОБСЄ в Україні Марка Етерінгтона, українська сторона виконала всі зобов’язання Мінських домовленостей в частині, що стосуються процесу розведення сил та засобів. Воно відбулося дзеркально як з боку України, так і з протилежного.

Всі наступні питання будуть вирішуватися в робочому порядку 9 грудня на черговій зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки».

Джерело

 

Збройні формування Російської Федерації нахабно провокують наші війська

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що збройні формування Російської Федерації нахабно провокують наші війська.

Сьогодні вранці, 26 листопада, російські найманці здійснили обстріл зі своїх позицій в районі Петрівського з АГС по наших позиціях поблизу Старогнатівки. Але таких обстрілів з початку доби вже здійснено 3 – із застосуванням автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметі – з 06:40 до 06:45, 09:16 – 09:25 та 09:30 – 09:50.

Як видно зі Схеми, російські окупанти продовжують вести вогонь в безпосередній близькості до меж ділянки розведення. Розрахунок збройних формувань Російської Федерації очевидний. Спровокувавши вогонь у відповідь вони сподіваються на те, що наші захисники влучать по ділянці розведення №3 «Петрівське». Об’єднані сили наразі вогонь у відповідь не відкривають, але готові до адекватних дій.

Провокація з боку ЗФ РФ відбувається напередодні зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську.

Українська сторона СЦКК черговий раз підкреслює підступність дій російсько-окупаційних військ та намагання дискредитувати Україну перед світовою спільнотою.

Джерело

 

Щоденний звіт № 279/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 25 листопада 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 24 листопада 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, із вечора 22 до вечора 23 листопада СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та не зафіксувала таких порушень у Луганській області.
  • Із вечора 23 до вечора 24 листопада Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ зафіксувала пошкодження будинку в непідконтрольній урядові Оленівці.
  • На ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого спостерігачі бачили, як робітники з непідконтрольних районів демонтували фортифікаційні споруди.
  • Місія продовжувала стежити за ситуацією на ділянках розведення в районах Петрівського та Станиці Луганської.
  • СММ зафіксувала 2 одиниці озброєння, розміщені з порушенням ліній відведення в непідконтрольному урядові районі Донецької області.
  • Обмеження доступу Місії тривали, зокрема на блокпості поблизу непідконтрольного урядові Заїченка.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

 

Автор