Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 21.11.2019 (фото, мапи)

Впродовж поточної доби, 21 листопада 2019 р., збройні формування Російської Федерації 4 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із ПТРК, озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

2 обстріли позицій українських захисників російські окупаційні війська здійснили у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”:
неподалік Шумів – з протитанкового ракетного комплексу;
біля Кіндрашівської-Нової – з підствольних гранатометів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник також здійснив 2 обстріли по укріпленнях Об’єднаних сил:
біля Водяного – з гармат БМП-1 та автоматичних гранатометів;
неподалік Невельського – з великокаліберних кулеметів.

Сьогодні, 21 листопада, бойові травми внаслідок обстрілів отримали 3 військовослужбовця зі складу Об’єднаних сил.

На ділянці розведення №1 (Станиця Луганська) проводяться роботи з упорядкування прилеглої до відновленого мосту території. Зокрема, посів трави та демонтаж будівельних споруд.

Тривають заходи на ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області, щодо демонтажу заявлених фортифікаційних споруд. Сьогодні проходило упорядкування території навколо демонтованих раніше укріплень.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області сьогодні, о 12.00, розпочалися заходи з демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення. Розібрано 2 бліндажі та вилучено 3 вибухонебезпечних предмети.

20 листопада збройні формування Російської Федерації та її найманці 7 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Талаківка, Гладосове, Південне, Новотошківське, Мар’їнка, Березове та Пищевик.

Минулої доби поранень внаслідок обстрілів зазнали 7 військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 3 грабежі, 10 крадіжок, 1 факт незаконного обігу вогнепальної зброї та 12 фактів незаконного обігу наркотичних засобів.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21376 осіб та 2361 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 22085 осіб та 2441 транспортний засіб.
В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 48 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

“Нулі” в тумані. Як це ускладнює життя захисникам Приазов’я

Зараз майже кожен ранок на Приазов’ї є небезпечнішим за ніч. Тепловізори безсилі перед білою стіною туману. На світанку окупанти роблять “простріли” у наш бік, побоюючись підходу українців.

Щодня на світанку окупаційні війська зазвичай обладнують нові вогневі точки, які вдень – як на долоні, а зранку – повністю заховані в тумані.

Неподалік Талаківки нас зустрічає морський піхотинець на псевдо «Москаль». Навіть вже в окопах радить тримати дистанцію та бути обережними.

– У нас на позиції все відбувається за розкладом. Дехто чергує на спостережних постах, ті, що тільки-но звільнилися – відпочивають, решта – облаштовують шанці, заготовлюють до зими дрова або готують обід, – розповідає військовий.

Військовослужбовець каже, що сьогодні ранок проходить відносно спокійно. Проте, напередодні ввечері ворог гатив по їхнім позиціям із озброєння, забороненого Мінськими угодами. Показуючи наслідки вчорашнього обстрілу з боку “орків” 82-мм мінами, Москаль наголосив, що за всю його ротацію режиму тиші, зокрема, на Приазов’ї, ворог жодного разу так і не дотримувався.

– Чуєте зліва – це по наших сусідах “працює” ворожій кулемет. А, ось зараз дуже чітко було чутно глухий постріл зі снайперської гвинтівки та свист кулі, якраз вздовж бруствера над нами, – звертає нашу увагу морський піхотинець на те, що відбувається навколо. – В основному вони провокують нас використовувати великокаліберні кулемети або щось потужніше. Стовідсотково сидять там зараз із ними ваші “колеги”, щоб зафіксувати порушення та розтрубити про це на цілий світ. Але ми не ведемося.

– Ми застосовуємо зброю лише в кількох випадках – якщо є загроза життю і здоров’ю, або якщо ворожа диверсійно-розвідувальна група намагається спробувати захопити позицію чи потрапити до нас у тил, – каже військовий.
У тому, що повної “Тиші” тут немає, ми переконалися особисто. Час від часу навіть чутно потужні вибухи десь на позиціях ворога.

– Звичайна справа – на тому боці відбуваються інженерні роботи. Окупанти під покривом туману за допомогою вибухівки риють окопи, а потім їх укріплюють. Вони не налаштовані йти з нашої землі добровільно. Щодня укріплюють вогневі позиції, створюють нові вогневі точки, – пояснюють наші морські піхотинці.

Українські військовослужбовці впевнені, що будь-які зазіхання ворога на наші території зможуть вчасно відбити. На “нулях” впевнені, що мову зброї окупанти розуміють краще будь-яких переговорів.

Джерело

 

Щоденний звіт № 275/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 20 листопада 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 19 листопада 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжила спостерігати за ситуацією на ділянці розведення сил і засобів у районі Петрівського.
  • За спостереженнями СММ, на ділянці розведення в районі Золотого тривали роботи з демонтажу оборонних позицій та розмінування.
  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської Місія продовжувала спостерігати за будівельними роботами на зруйнованій секції мосту.
  • Місія зафіксувала 6 одиниць озброєння, розміщених із порушенням ліній відведення в непідконтрольних урядові районах Луганської області.
  • Доступ СММ залишався обмеженим у непідконтрольних урядові районах Донецької області, зокрема у Григоровці та Шевченку, на блокпостах біля Заїченка та Безіменного, а також до постійного місця зберігання озброєння.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело

 

Щоденний звіт № 276/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 21 листопада 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 20 листопада 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, тимчасом у Луганській області не було зафіксовано жодного такого порушення.
  • На мосту біля Станиці Луганської було завершено будівельні роботи; мирні жителі почали проходити новою секцією мосту, аби потрапити до підконтрольних урядові районів та у зворотному напрямку.
  • Місія отримала вербальну ноту від Міністерства закордонних справ України та повідомлення від збройних формувань про завершення робіт із розмінування на ділянці розведення сил і засобів у районі Петрівського.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянці розведення в районі Золотого та поблизу неї.
  • Команди Місії здійснювали моніторинг дотримання режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт на лініях електропередачі поблизу непідконтрольного урядові Спартака в Донецькій області.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпостах збройних формувань поблизу Шевченка та Верхньошироківського.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело