Чи встигнуть вони добити країну ще до кінця цього року?

Тарас Чорновіл

Пригадуєте старий анекдот про ковбоя, який утікав від індіанців та дослухався свого внутрішнього голосу. Там під кінець, коли ситуація вже геть критична, внутрішній голос сказав: “Це ще не кінець, тепер стріляй у вождя”. Ковбой вистрелив, вождь падає поранений і озвірілий щось кричить до своїх бійців. І тоді внутрішній голос резюмує: “А тепер уже кінець (в оригіналі було дещо інше слово)”.

Я не знаю, чи це вже остаточний кінець у надіях відновити співпрацю з МВФ, міжнародними фінансовими організаціями, бізнесом та урядами ЄС. Не берусь каркати, що завдяки цьому почнеться жорсткий відтік інвестицій. Якщо це ще й не остаточний кінець, то наші довгоносики знайдуть спосіб, як зробити отой останній вистріл дурнуватого ковбоя.

А в чому справа? Та в тому, що САП і НАБУ увірвалися в київський офіс німецького Райффайзен Банку для проведення обшуку й затримання голови правління банку Олександра Писарука. Юридичні дії (маски-шоу) формально відбулися в контексті справи проти колишніх високопосадовців Нацбанку (Писарук був першим заступником голови НБУ в 2014-15 роках). Паралельно були атаковані, обшукані поки ще ніби не затримані ряд чинних і колишніх посадовців Нацбанку. Скандальність та загрозливість ситуації змусила Голову НБУ терміново перервати закордонне відрядження й повернутися до Києва для відстежування ситуації й спроб мінімалізувати негативні наслідки.

Сама справа, щодо стабілізаційного кредиту, яка формально стала приводом для атаки на банкірів, явно дута в частині звинувачень посадовців НБУ (не представників тодішньої приватної банківської структури, вони, схоже, таки винуваті). Але наслідки будуть абсолютно реальними.

Я не встигаю навіть відслідковувати негативні новини одного дня. Тільки за вчора-сьогодні дуже поганих подій уже десь за два десятки.

Здається, вони таки стараються встигнути добити країну ще до кінця цього року…

* * *

До речі, в продовження попереднього допису про дику атаку на банківську сферу від НАБУ й САП, що може нам дуже дорого коштувати, ще трошки проглянув матеріалів.

Загальний підсумок: справа абсолютно дута й покликана виключно задовольнити певні побажання Коломойського.

Кримінальну справу вже відкривала свого часу Нацполіція й після проведення слідчих дій закрила за відсутністю складу злочину. Нагадаю, що Аваков аж ніяк не був на той час (ідеться про 2018 рік) апологетом Гонтаревої й Порошенка. Його дії й поведінку того часу всі пригадуємо, тому комусь підігрувати його відомство точно не стало б. А Олександр Писарук, який зараз опинився на вістрі атаки, після роботи в НБУ пройшов неймовірно прискіпливу перевірку й встиг попрацювати в Міжнародному Валютному Фонді. Саме заради цього він тоді й звільнився з НБУ. А МВФ брудних банкірів у свої органи не допускає.

Відновлено кримінальне провадження за особистим розпорядженням Генпрокурора Рябошапки у вересні цього року, коли Коломойський аж надто жорстко почав вимагати дивідендів за проведення Зеленського в президенти.


«Террор крепчает». Гонтарева отреагировала на визит НАБУ к главе Райффайзен Банка Аваль

Спільна заява. Бізнес стурбований подіями навколо голови правління Райффайзен Банку Аваль

❗️Бізнес-спільнота, об’єднана European Business Association, Спілка Українських Підприємців – СУП, American Chamber of…

Gepostet von European Business Association am Dienstag, 12. November 2019

 

Фото © НБУ (Олександр Писарук – другий справа)

 

Автор