Зеленський допоміг Путіну зіскочити з Мінських домовленостей

Джон Смит

Давайте згадаємо логіку української дипломатії попередніх 5 років.

З самого початку подій Росія не визнавала свою участь у війні. “В Українє гражданская война, ето ополченци, а Росія ні при чому, з Росією треба торгувати, а Україну покинути, бо це корумпована держава фейлед-стейт”. Росія постійно намагалася понизити статус України до рівня “кієвская власть”. І змусити кієвскую власть домовлятися з “владою Донецька і Луганська”, при ролі Росії як посередника.
Але Україна виявилася міцним горішком, і українська армія, українська дипломатія не дозволили зробити те, що вдалося з маленькими Грузією і Молдовою.

Самовпевнений Путін нарвався на нашу контргру і підписав Мінські угоди. Так Захід отримав підпис Путіна. Мінські угоди одразу внесли до резолюції ООН 2202 (2015) від 17 лютого 2015 і прив’язали до них санкції.

Ось, читаємо прямим текстом:

Economic sanctions against sectors of the Russian economy
Економічні санкції проти секторів російської економіки.

Renewed: every 6 months based on an assessment of the Minsk agreements implementation.
Переглядаються кожні 6 місяців на основі виконання мінських домовленостей.

Minsk agreements are a roadmap for ending the war in Eastern Ukraine. They were never fully implemented.
Мінські домовленості є дорожньою картою для закінчення війни на сході України. Вони ніколи не були повністю виконані.

В Росії зрозуміли помилку фактично одразу. Там трактували підпис Путіна як підпис посередника – такого ж як Меркель з Олландом. Але Заходу не важливо, як трактує Путін. Захід вважає, що спостерігачі – це Меркель і Олланд, а Порошенко і Путін – це сторони конфлікту.
Росія мала припинити вогонь, віддати заручників, повернути території. Невиконання Путіним Мінських домовленостей було підставою для Заходу кожен раз констатувати відсутність з боку РФ готовності йти на деескалацію конфлікту.

Мінські угоди – це пастка для Путіна. Мінські угоди – це скалка в його заду.

А тепер Зеленський створив інші угоди.
Угоди існують, доки вони не замінені новими угодами. Зеленський створив ці нові угоди. Тепер в медіа гуляє якась нова назва – замість “Мінських домовленостей”, які не виконує Росія, якась “формула Штайнмаєра”, яку не виконує Україна. А головне: тепер під ними немає підпису Путіна.

І тепер Росія може розмахувати нашим невиконанням “формули Штайнмаєра”, міняти логіку і порядок виконання Мінська на вигідну для себе, відмовлятися від участі в Нормандському саміті, доки всі забудуть про клятий Мінськ, доки його цінність не впаде, працювати проти Меркель, щоб прибрати її з влади і замінити тим же Штайнмаєром, використовуючи вплив Північного Потоку. Чекати, доки переможуть настрої відновити торгівлю з РФ, або доки умови нашої капітуляції її не влаштують. Тепер Зеленському постійно дають ляпаси, як от з депутатом держдуми в Золотому або обстрілами напередодні розведення, щоб він взагалі радів, що дозволили виконати ним же підписане.

Зеленський дав ворогу поле для маневру.

Це просто тупа помилка некомпетентної людини, яка вважала, що “Мінск нє работаєт”.

Це пастка для України.

Автор