Світ 5 червня. Результати дня

Антитерористична кампанія на Близькому Сході, карибський саміт на Кубі, вибори у Перу, напад ісламістів у Казахстані, напруження навколо Південно-Китайського моря, протести в Польщі, обстріли в Алеппо та багато іншого.

Африка:

– Проурядові війська в Лівії звільнили від терористів «Ісламської держави» аеропорт та військово-повітряну базу Аль-Гамбардійя під містом Сірт. Воно є столицею ІД у Лівії. Зараз на місто наступають з двох боків одночасно. Військові дії активізувалися всього у 10 км від Сірта.

Америка:

– Поховання легендарного боксера Мухаммеда Алі пройде наступної п’ятниці у місті Луїсвіль штату Кентуккі. Всі охочі зможуть прийти на церемонію прощання. Вже із сьогоднішнього дня рідний будинок спортсмена став місцем, куди люди масово приносять квіти.

– На Кубі пройшов щорічний саміт країн Карибського басейну. Під час офіційного засідання, лідер Куби Рауль Кастро розкритикував Організацію Американських Держав та заявив, що його країна ніколи туди не повернеться. Також кубинський лідер висловив солідарність із президентом Венесуели Ніколасом Мадуро, якому пригрозили призупинення членства в ОАД через політичну кризу. Організація Американських держав, штаб-квартира якої розташована у Вашингтоні, свого часу виключила зі своїх лав Кубу під час «холодної війни» з ініціативи США. Нещодавно, генеральний секретар організації Луїс Альмагро закликав ввести санкції проти Венесуели. Кастро назвав організацію «інструментом імперіалістичного домінування».

– Колишній прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родріго Сапатеро прибув до Венесуели для організації мирних перемов між владою та опозицією. Як посередник, він зустрівся у в’язниці з лідером опозиції Леопольдо Лопесом. Торік Лопеса засудили до 14 років за заклики до насилля та організацію антиурядових заворушень в Каракасі.

– У Перу відкрилися дільниці для голосування у другому турі президентських виборів. Напередодні, розрив між кандидатами у президенти Кейко Фухіморі та Педро Пабло Кучинські почав скорочуватися. Фухіморі – донька колишнього президента Перу Альберто Фухіморі, який відбуває 25-річне покарання у в’язниці за звинуваченням у корупції та зловживанні владою. 77-річний Педро Кучинські був прем’єром країни у 2005-2006 роках та займав вищі посади в комерційних структурах.

Азія:

– На півдні Китаю в провінції Сичуань через ураган перекинувся човен. 14 людей зникли безвісти. Ще одне судно із 88 пасажирами на борту зазнало аварії у річці Янцзи на сході.

– Шестеро людей загинули та 10 поранені внаслідок стрілянини в місті Актобе в Казахстані. За повідомленням МВС країни, дві групи бойовиків здійснили напади на магазин зброї та військову частину. Вбили продавця, офіцера армії та військового-контрактника. У перестрілці біля казарм знищили двох нападників. Решта розсіялися. Частина із них захопила пасажирський автобус із заручниками. Влада підозрює, що це справа рук ісламістів.

– В’єтнам, Сінгапур, Індонезія та Франція засудили посилення військової присутності КНР у спірному Південно-Китайському морі. У відповідь, Китай заявив, що ніколи не займався провокаціями в регіоні і не допустить порушення свого суверенітету.

– Щонайменше четверо людей загинули внаслідок теракту в Кабулі в Афганістані. Серед загиблих – депутат парламенту Шер Валі Вардак.

Європа:

– Військова прокуратура України повідомила про розкриття справи вбивства адвоката Юрія Грабовського, який захищав у суді російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

– Близько 80 людей постраждали від удару блискавки на німецькому рок-фестивалі в місті Мендіг у 100 км від Франкфурта. Після інциденту, організатори заходу завершили його на день раніше.

– У Польщі у Варшаві пройшов багатотисячний мітинг на захист свободи, присвячений 27-й річниці перших вільних виборів в країні. На марші були присутні екс-президенти Олександр Кваснєвський та Броніслав Коморовський. Люди протестували проти нових законів про діяльність ЗМІ та судову реформу. Вони звинувачували уряд у «закручуванні гайок».

– У Швейцарії відбувся історичний референдум щодо провадження «гарантованих виплат». У разі позитивного голосування, кожен дорослий швейцарець отримуватиме 2,5 тисячі доларів на місяць, незалежно від наявності роботи. Пропозиція була ініційована групою інтелектуалів та громадських активістів, які виступають проти роботизації ринку. Вони стверджують, що у такий спосіб можна «відновити справедливість» після масових скорочень робітників та заміни їх на автоматизовані системи. За даними екзит-полів, більшість проголосували проти.

Близький Схід:

– Чотири десятки людей загинули внаслідок мінометних обстрілів з боку бойовиків по житлових кварталах сирійського Алеппо. За повідомленням місцевих ЗМІ, терористи «Джебхат Аль-Нусра» та ісламісти з «Ахрар Аль-Шям» відкрили вогонь по курдському кварталу Шейх-Максуд та житловим районам Аль-Мідан та Аль-Хамідійя.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заявив, що уряд забиратиме ліцензії в ЗМІ, які «підтримують «Ісламську державу» або ж їх ідеологію». Нещодавно, іракська влада депортувала з країни журналіста телеканалу «Al-Jazeera» Ахмеда Мансура за його допис у соціальній мережі «Twitter», в якому він висловив сподівання, що «правовірні бійці ІД розгромлять іракську армію у Фаллуджі».

– У Лівані урядові війська здійснили рейд у східний район Бекаа та заарештували кількох осіб, підозрюваних у зв’язках з «Ісламською державою».

– У провінції Алеппо неподалік міста Манбідж курдські сили самооборони та загони СДС вибили бойовиків «Ісламської держави» із селищ Умм Усам, Хайя Аль-Сагира та Хайя Аль-Кабіра. Тепер вони перебувають всього у 10 км від Манбіджа.

– На заході провінції Ракка сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» селище Абу Алладж. Це перше захоплення населеного пункту на території провінції з 2013 року. Сирійська армія перебуває у 30 км від військово-повітряної бази «Табка», яка є ключем для захоплення Ракки.

– Іракські війська з боями увійшли у південне передмістя Фаллуджи. Тепер вони зачищають південні житлові райони. На півночі урядові сили розпочали витіснення сил ІД далі на північ для створення буферної зони між Фаллуджою та щойно звільненим містечком Аль-Саклавійя. У боях за останню добу загинули 86 терористів.

Автор