Данилюк пішов. Данилюка пішли. Данилюка послали…

Олександр Дедюхін

Данилюк пішов. Данилюка пішли. Данилюка послали. Данилюка вирішили призначити послом. Данилюк розумний. Данилюк слабак. І ще десятки варіантів причин відставки Олександра Данилюка з посади секретаря РНБО.

Дехто каже, що Данилюка прибрали, бо він так і не знайшов монітори, які поцупили папєрєдники. Або знайшов, але Богдану віддав не всі. Ще балакають, мовляв, причина відставки Данилюка – його конфлікт з президентом Коломойським з приводу «ПриватБанку», але це зовсім неправдомовне припущення. Такого не може бути, бо бути такого не може. Президент Коломойський настільки добрий та чесний. Він так любить принципових людей, з твердими переконаннями, навіть коли вони сперечаються з ним у прямому ефірі у Шустера. Президент Коломойський все робить не заради алігархів, він невпинно трудиться заради простого і мудрого народу, навіть коли бере компенсацію за невдобства авіакомпанії «МАУ», він думає за простий нарід. А вже коли мріє про повернення «ПриватБанку», то лише заради простого люду. І за суперечку з цього приводу Ігор Валерієвіч ніяк не міг звільнити Данилюка. Ніколи-ніколи.

Тепер давайте згадаємо як розвивалися події. Поки Моніка Зелінскі розважалася в Америці з Андрієм та Богданом, Данилюк поїхав в зону ООС. Там оглянув позиції наших військових, спитав чи пили вони, чи їли, чи не забагато їх годують, чи може доцільним буде скасувати систему харчування, введену баригою Порохом, бо солдат повинен їсти перловку, а не фрукти та м’ясо. Також проінспектував міст у Станиці Луганській, бо хвилюється за розведення військ. Не знаю, що відповідали військові Данилюку, але коли він повернувся до Києва, поповзли чутки про його відставку. Ці чутки пан секретар мужньо та іронічно висміював у себе в фейсбуці, стверджував, що вони дещо перебільшені. Казав, що він готовий і далі грати на скрипочці у прекрасному ансамблі з Богданом, Коломойським, Зеленським та Портновим. Але минуло дві години, і до Данилюка дійшло: СКРИПАЧ НЄ НУЖЕН!!! А телеграм канал ОПи повідомляє: «Заяву Олександр Данилюк написав перед початком візиту Зеленського до США». Отже, дєло ясноє, шо дєло тёмноє. Хоча, можливо, Данилюк однією рукою пише заяви в ОПу, а іншою набирає текст у фейсбуці, і права рука його не відає, що творить ліва, та навпаки. Але наголошую: Ігор Коломойський ніяким чином не доточний до відставки Данилюка з посади секретаря РНБО. Скрипач пішов сам, за власним бажанням.

Є ще три більш-менш правдоподібні версії. Перша – це те, що Данилюк агент Держдепа. І подав він у відставку через вказівку своїх американських господарів, які за допомогою його та інших агентів таки добилися, що наївний та чистий Володимир Зеленський абсолютно випадково підставив Трампа під імпічмент. Вова навіть плаття може пред’явити на доказ своєї невинності. Але Данилюк зробив своє діло, Данилюк може уходити.

Друга, не менш правдоподібна, полягає у тому, що для отримання премії «Оскар» необхідно дуже драматичне кіно. Не секрет, Зеленський вже давно заявив, що після президентства мріє отримати «Оскар». Отже зараз, на посаді президента він опрацьовує різні драматичні сценарії, і тому грається то в Моніку, то у відставки. І Данилюк просто пал жертвою сценарію.

Ну і остання версія. Найбільш правдоподібна, як на мене. Після того, як Данилюк з’їздив в ООС, він перехрестився та сказав: «Піду в монастир!», це не для слабонєрвних! Хай краще Пастор цим РНБО керує! Він віруючий, він зможе. А я піду шукати укріплення у вірі поки що. Амінь».

Я вам виклав найбільш правдиві варіанти. І ніколи не вірте тим, хто скаже, що Коломойський прибрав Данилюка. Це зовсім не правдоподібна версія.

 

Фото © Антон Іванов / УП