Для ФОП податки вдвічі більші. Задоволені?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

А пригадуєте як у травні поточного року, ще до інавгурації президента Зеленського, ЗЕкоманда пообіцяла списати ЄСВ з ФОПів 1-ї та 2-ї груп? Списали чи ні – я інформації не знайшов, але схоже, що ні, і не спишуть. Ба більше, вельми шановних фізосіб-підприємців уже вітають дивовижною новиною штибу «зробили це разом».

З’явилася інформація про те, що уряд запропонував концепцію оподаткування ФОП в IT-галузі. Ідея наступна. Якщо ви ФОП і займаєтеся наданням послуг в галузі IT, вам доведеться сплатити: ЄСВ з двох мінімальних з/п (на сьогодні – 1836,12 грн) + 5% Єдиного Податку + 1,5% військового збору + збір на розвиток людського капіталу, частка якого складатиме від 1% у 2020 р. до 5% у 2024 р. Разом виходить 1839,12 + 7,5-11,5% від доходу. Тобто при доході у 10 тис грн. IT-шник муситиме сплатити від 2589,12 грн до 2989,12 грн на місяць.

Здорово?

Нереально здорово, якщо пригадати, що нині ФОП 3-ї групи сплачує ЄСВ з одної мінімальної з/п (тобто 918,06 грн) і 5% Єдиного податку. Тобто за тих самих 10 000 виходить 1418,06 грн. Іншими словами, навіть за збору на людський капітал у 1% податкове навантаження на ФОПа-айтішника зросте у 1,89 рази!

Круто? А тепер поїхали далі, бо ситуація ще більш цікава. Справа в тому, що КВЕД для зайняття IT-послугами – це 62-й КВЕД, на який наразі можна відкривати ФОП як 3-ї, так і 2-ї групи. А друга група ФОП це ЄСВ з ОДНОЇ мінімальної з/п (918,06 грн) плюс 20% від мінімальної з/п (834,6 грн). Тобто – 1752,66, незалежно від обсягу доходу! Дозволений обсяг доходу для ФОП 2-ї групи – 1,5 мільйони грн. на рік. Зрозуміло?

Що це все означає? А всього лише те, що 62-й КВЕД з переліку дозволених для ФОП 2-ї групи приберуть. А з ним запросто приберуть ще з десяток КВЕДів, аби айтишникам самим не було гірко. Інакше заявлену концепцію оподаткування ФОП в IT-галузі реалізувати нереально.

Гадаєте це все? Мушу вас сильно розчарувати – фіг вам. Бо збільшення податків майже вдвічі для IT зразу викликає питання – а як розрізнятимуть податки для IT і для НЕ IТ? Розумієте, в законі немає визначення «ФОП для IT-галузі». Існує просто ФОП певної групи. 5% Єдиного Податку від обсягу доходів – це 3-а група.

І от, існує лише ДВА шляхи реалізувати заявлену концепцію оподаткування ФОП в IT-галузі. Або розділити ФОПи 3-ї групи на «ті, які IT», і «всі інші». Або перевести на заявлену систему оподаткування ВСІХ ФОПів 3-ї групи. А паралельно порізати КВЕДИ для 2-ї (і до ворожки не ходи, ще й для 1-ї) груп ФОП і всіх їх обкласти податком УДВІЧІ більшим ніж за «бариг і мародерів».

І все це за умов, що незмінною залишиться мінімальна з/п, бо її підняти можуть так само.

Але знаєте, що найбільше мене вразило у всій цій історії? Те, що побіжний огляд спільнот прибічників Зеленського у ФБ показав, що чуваки нині активно шукають позитиви у цій новації. Мовляв, «ну може, так краще буде?!» А особливо мені доставило, як пошуком позитивів займаються окремі особи, які (я не злопам’ятний – я пам’ять гарну маю) на британський прапор розривалися через збільшення за Порошенка мінімальної з/п, бо це примушувало їх платити більші податки за найнятих працівників. Той факт, що збільшення мінімалки принесло зростання економіки до 4,6% на другий квартал поточного року (тобто і їхніх доходів також), вони уже забули.

Я вже боюся загадати, коли вони заходяться обговорювати позитиви від масового закріпачення?

Вітаю прибічників президента Зеленського. Особливо вітаю айтишників, які мені мозок прогризли «мальдивами, офшорами і свинарчуками», і які хвалилися, як вони безкоштовно надавали під час виборів допомогу ЗЕдіджитал. Сподіваюся спілкування з податковою інспекцією доставить їм нечувану насолоду.

P.S. Картинку поцупив у Mason Lemberg Масоне, друже, вибач – не втримався! Це – кайф!

 

* * *

Прийшло розтлумачення. ІT зберуть в податкове гетто – створять окрему групу.

Щось мені підказує, що інтернет на ЗЕкоманду сильно образиться.

ФОП-айтишникам на 2-й групі – мої ОСОБЛИВІ вітання.

Stepan Veselovskyi:

Новий уряд на чолі з Прем’єр-міністром сьогодні запітчили нову податкову політику для ІТ-індустрії на найближчі 10 років.

Пітч був змістовний, короткий, закцентований на основній темі. Трохи було фону з незрозумілими цілями і планами від віце-прем’єра та міністра цифрової трансформації. Проте Гончарук і Верланов доповіли по суті і без зайвого шуму.

Якщо коротко, то пропозиція така:

1. Буде створена окрема 5 група для працівників ІТ-індустрії. Тема з номером групи не нова. Обговорювалась ще минулого року.
2. Базова ставка податку буде як і у 3 групі – 5%.
3. Додатково буде сплачуватися 1,5% військового збору.
4. ЄСВ буде з 2 мінімальних заробітних плат. У 3 групі з 1 мін. зарплати.
5. І останнє, це збір до фонду на розвиток людського капіталу + 1% у 2020 р. з поступовим збільшенням на 1% щороку до 5%.

Третя група залишається без змін. П’ята буде тільки з ІТ та суміжними КВЕДами.

Якщо до пунктів 1-4 у мене майже не виникає питань, бо це було очікувано і обговорювалось навіть з попереднім урядом, то пункт 5 став певною інновацією у пропозиції нової команди. На ньому і зупинимось.

Робоча назва фонду запропонована урядом – IT Creative. З цього фонду мали б фінансуватися проекти, які допомагають зростати ІТ-індустрії швидше, а саме: освітні проекти та промоція індустрії на цільових ринках.

Я підрахував, що приблизно у перший рік у такий фонд (якщо ідея буде впроваджена) може потрапити приблизно 20-30 млн. дол., і далі через 5 років може щороку складати приблизно 200 млн. дол. США. Погодьтесь, що сума серйозна, і така цільова інвестиція може мати позитивний вплив на індустрію. Щоб ви розуміли, що можна зробити за такі кошти: можна будувати по одному ІТ-Парку у рік, можна щороку будувати по одному сучасному кампусу університету, можна видавати сотні стипендій талановитим студентам, можна зробити багато. Але напевно не все так просто.

За ідеєю, збір у фонд має адмініструватися Державною Податковою Службою. Говорилося також про створення Наглядової Ради Фонду, куди б увійшли представники ключових стейкхолдерів. Насправді, ідея, як мав би функціонувати цей фонд, дуже сира, і це визнають навіть ініціатори. Треба бути дуже обережним при прийнятті цього рішення без повного розуміння функціонування і моделі управління фондом.

Питань буде багато, вони вже є:

1. 70% фонду наповнюватимуть в основному 5 міст: Київ, Львів, Харків, Одеса, Дніпро. 30% – інші менші ІТ-центри України. Чи буде у фонді дотримуватися географічний принцип при розподілені грошей на проекти? Чи це буде національний фонд (загальнодержавний), чи фонд, який складатиметься з регіональних представництв?
2. Чи можна буде розширити роботу фонду на інші потреби індустрії? Наприклад, частину коштів фонду спрямувати на дешеві іпотечні кредити чи кредити на інфраструктурні проекти?
3. Чи буде розподілено кошти фонду на розвиток освіти напряму на державні університети? Якщо бенефіціарами будуть державні університети без участі ІТ-індустрії, то у такому випадку не варто очікувати покращення якості освіти.
4. Скільки коштуватиме нам всім управління цим фондом на рік? Було заявлено, що фондом має управляти ІТ-індустрія. У нас багато асоціацій і Кластерів. Нам займе більше часу домовитися між собою, ніж новому парламенту прийняти це рішення 🙂 .
5. Де перебуватимуть кошти – у віданні ДПС/Казначейства чи на окремому рахунку Фонду?
6. Які гарантії незалежності та стабільності фонду у розрізі перерозподілу бюджетних надходжень, наприклад, латання дефіциту пенсійного фонду в ручному режимі?
7. Наскільки швидко результати роботи фонду можуть створити нові перспективи для людей, які вже працюють в індустрії?

Позитивним у тій історії є те, що запропонований новий податок буде більш підзвітним його платникам у порівнянні з єдиним податком. При правильному налагоджені роботи фонду і прозорості його управління ідея може бути позитивно сприйнята. Чи це буде так, побачимо, напевно, вже скоро.

 

Фото на заставці @Olya_Afanasyeva / Twitter

Автор