Не зрадьте себе та державу

Mason Lemberg

Спостерігаю за цікавим явищем, як люди намагаються препарувати реальність, як шукають якісь позитиви, як надіються на нового прем’єра (на фото – ред.), бо це “ненайгірший вибір, а могло бути і гірше”. Нікого не звинувачую. Це нормально. Так влаштована людина. Людина намагається пристосуватися до реальності, а пливти проти течії можуть далеко не всі.

Тільки одне маленьке прохання є у мене до вас – не брешіть собі та не зрадьте себе і державу.

Бо, дійсно, новий прем’єр, який хоче співпраці з МВФ, – це таки краще ніж якби прем’єром призначили якогось Ткаченка.

Але йти в таких умовах на цю посаду, на міністерські посади чи ставати “слугою” – це вже само по собі свідчить про відсутність розуму. В цього прем’єра в парламентсько-президентській республіці в рази менше повноважень, інструментів впливу ніж в Азірова в президентсько-парламентській республіці за диктатури Янека. Азіров хоча б мав свою групу впливу в ПР, а цей прем’єр на кого може опертися в лобіюванні своїх “реформ”? Тобто, навіть якби він був найбільшим професіоналом в світі (в чому в мене особисто великі сумніви, хоча б тому, що тільки длбйб прийме таку пропозицію), він абсолютно безправний і повноважень в нього не більше ніж в сільського бібліотекаря.

Тому про які реформи ви зараз розмріялися, якщо рішення прийматимуть відомі вам люди, які показують своє дикунське бачення в численних інтерв’ю? А з прем’єром, міністрами будуть робити те, що й з депутатами від слуг. Тільки замість натискання кнопок вони ставитимуть підписи, відсиджуючи потім багато років в тюрмі.

Власне, далеко ходити не треба, бо те ж саме вони пробували реалізувати з Кличком і, напевне, реалізували з мерами інших міст, просто ті мовчать. Отак і будуть працювати міністерства, так буде працювати економіка, так буде функціонувати держава.

Але не слід в тій ситуації говорити про диктатуру, незважаючи на те, як хвацько слуги тиснуть на кнопки, не знаючи, за що вони тиснуть. Не буде ніякої диктатури, незважаючи на те, що Зеленський перепідпорядкує собі НГУ, НАБУ, САП, НАЗК і все, що тільки зможе. Диктатура може бути реалізована в темних, але економічно розвинутих (переважно сировинних) державах, де є можливість утримувати диктат, де є можливість заручитися підтримкою світових гравців. Це не про Україну. Тим більше не про Україну з такими “професіоналами” в умовах війни і в умовах повного провалу зовні, коли такого “диктатора” відверто зневажають і насміхаються з нього не тільки світові лідери, а й обісцяні орки в Станиці Луганській.

Тому рано чи пізно ефект Безсмертного забезпечений кожному. Думаю, що все ж рано, судячи з темпів, які вони взяли. Тому Зеленський виконає свою історичну місію, показавши, що буває, коли мудрий наріт скочується в гівно і кооперується з грабіжниками і агресором.

А ви не робіть того, щоб потім не було соромно перед дітьми та онуками. Моя вам порада. Не вступайте в колаборацію з колаборантами. Це ні до чого доброго вас не приведе.

 

Фото © Михайло Палінчак

Автор