Нацбанк не планує обмежувати ФОПів у використанні власних коштів

Національний банк не планує вводити обмеження на використання коштів з банківських рахунків фізичними особами-підприємцями.

Розповсюджена у ЗМІ інформація щодо ніби таких планів Національного банку є некоректною інтерпретацію норм, які містяться у проекті  змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, що був запропонований для громадського обговорення.

Діючі вимоги Інструкції вже і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність має відкрити у банку окремі рахунки – для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно, норма проекту, на яку посилаються ЗМІ, носить технічний уточнюючий характер і не містить змін по суті для фізосіб-підприємців.

Для чого необхідне таке уточнення?

Податковий кодекс України зобов’язує банки надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – фізичної особи-підприємця або особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, до органу державної податкової служби, в якому обліковується платник податків.  Зазначена норма, передбачає необхідність надання інформації про всі рахунки платників податків, як ті, що відкриті для здійснення підприємницької діяльності так і відкриті для власних потреб.

Позиція ДФС ґрунтується на тому, що відповідно до норм Господарського кодексу України, громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення для забезпечення виконання податкових зобов’язань такого платника.

Враховуючи викладене, в зазначеному проекті на громадське обговорення винесена уточнююча норма, яка чітко розмежовує власні кошти від тих, що були отримані від підприємницької діяльності.

Водночас така  норма не забороняє фізичній особі-підприємцю після сплати всіх податків та зборів перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий цій особі для власних потреб.

Національний банк також наголошує, що будь яких обмежень щодо використання коштів за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-резидентів, відкритих для власних потреб, не передбачається. Вони можуть здійснювати всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, але які не пов’язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Зазначимо, що остаточна версія змін до Інструкції буде ухвалена за підсумками громадського обговорення з урахуванням пропозицій і зауважень. 

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 12 вересня 2019 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0; nbu@bank.gov.ua

Джерело