Меншебільшість і більшеменшість

Іван Хомяк

Класифікація – досить непоганий спосіб вивчення. Якщо зробити природну класифікацію членів суспільства, то на багато речей відкриваються очі.

Як учить нас один із батьків українського націоналізму, в суспільстві є активна меншість і пасивна більшість. Як кажуть дослідники людських груп – таки да. Зробити з цим нічого не можна. Ніякі коуч-тренери, освітні програми, найновіші школи та суспільні медіа цього не змінять апріорі. Те, що близько трьох чвертей людей будь-де пасивні щодо суспільного життя, прописано на глибині генетичного коду. Решта ж здатні/схильні проявляти активність. Та не поспішайте за активістів радіти. Тому що серед активної меншості є групи, які потрібно враховувати. Частина проявляє соціально позитивну активність, інша частина – ні. Одні активні заради суспільного блага, інші для себе коханого. Одні роблять це через усвідомлення, а інші через спробу компенсувати біль від психічної травми.

Тому активісти бувають різні. Ось візьмемо реєстрових антикорупціонерів, що флешмобили невтомно п’ять років. А потім раз, і не стало в Україні корупції. Вимерли антикорупціонери. Хіба що час від часу згадують старі часи. Навкруги такий корупційний беспредєл, а вони забилися в прохідну двадцятку однієї партії і нічирик. То які це активісти? Ті, що усю боротьбу за суспільне добро зводять до кількості нулів на рахунку в одному російському банку.

Були ще активісти, яких я вважав просто травмованими. Ну ось ховається людина від душевної болі в якійсь движусі. Трясця, я помилявся! Нема двіжухи – і ці за гроші.

До речі, коли я чую, як ви говорите чи пишете про постмайданну Україну, то хочу прийти та застосувати методи етнопедагогіки. Немає ніякої постмайданної України. До Майдану дотикнулися десь 3 млн людей (порахуйте в процентах виборців). Активними майданівцями було десь тисяч 20-30. А ось запеклими тисяч десять. А решта? А решта чекали, коли цей дискомфорт зникне.

Знаєте чому при підозрі на апендицит не дають знеболюючих, поки людина не погодиться на операцію? Тому що 75% приймуть знеболююче і підуть геть. Це наша природа, і медична практика, опираючись на досвід, у такий спосіб знижує смертність на ці самі 75%.

А що ж демократія? А демократія, запроваджуючи загальне виборче право, користується філософськими принципами закладеними в 18-19 століттях. Практикою і досвідом тут не пахне.

Демократією намагалися замінити успадкування влади. Загальним виборчим правом намагалися замінити купівлю влади і отримання її у спадок. Але це не працює. Гітлер був обраний демократичним шляхом. І Путін, і Лукашенко, і Бердимухамедов, і Алієв та інші феодали. Так, так, саме феодали. Популістська демократія – прямий шлях до абсолютної монархії. Ви не повірите, в КНДР також проходять вибори 😆 Кім Чен Ин, Кім Чен Ір, Кім Ір Сен вже були. Я можу вам сказати, хто буде наступним керівником КНДР. Це буде Кім Чжу Е. Важче наступного спадкоємця британського трону передбачити, ніж “демократично” обраного керівника Північної Кореї.

Що буде далі з нашою і світовою демократією. Не промине і двох століть, як теперішня демократія буде таким само архаїзмом як феодалізм. Хто не вірить, може з чистою совістю прийти на мою могилу в 23-му столітті і покакати на надгробок 😀 Демократія буде замінена на меритократію (владу гідних).

Що буде з нами ще за нашого життя. В нашої активної меншості більше досвіду і знань. Ми краще згуртовані. І ми твердо вкажемо тим, хто прийшли до нас панувати на ростовський вектор. У нас є ідеологія від “ГО Справа громад”, у нас буде політичне представництва від партії “Європейська солідарність”. У нас не гопнички, кидали, псевоактивісти та москвофіли, що п’ять років тихенько пукали з-під лавки. У нас є люди, що пройшли через вогонь і ще не раз пройдуть.

Аби лише вороги України не набрали конституційної більшості. Економічне дно обов’язково прийде. Соціальний хаос також. Холодильник завжди програє телевізору. Але для цього потрібно трохи часу, і щоб усі канали опинилися в одних руках. Висока ентропія в суспільстві – це маса особистих трагедій. Однак, це єдиний спосіб запровадження суспільних змін. Тут головне, щоб нові претенденти в монархи самі стали генераторами ентропії. Якби не було побитих студентів і впертості кураторів Януковича, то ми б з вами зараз не виборами переймалися б, а тихенько гадали, хто з синів Януковича буде його наступником.

Вова Лєнін (чоловік Лєни) зробить ту саму помилку. Тут як в боксі потрібно вловити момент. Самовпевнений незадоволений тривалим протистоянням суперник атакує, розкривається і отримує прямий зустрічний в щелепу.

 

На заставці кадр із фільму «Експеримент 2: Хвиля»

Автор