Нація і держава

Іван Хомяк

Нація – це частина етносу, яка виборює або вже має свою державу. Тому до нації не можна віднести ні колаборантів, ні плакальщиків за колонізаторами, ні антидержавників.

Держава – це не просто оголошення суверенітету і визнання його іншими. Це не просто створення державних органів, сил і засобів самостійного функціонування. Держава з’являється тоді, коли частка нації серед усього населення досягне певного критичного рівня. Чисельно це біля 10-15%. Ніколи вона навіть теоретично не перевищить 20-25%. Але справа не в кількості, а в добутку кількості на якість. Коли добуток успішності представників нації на їхню кількість буде вищим за представників “не нації”, тоді країна стає незалежною і суверенною. Під успішністю я розумію як фінансову так і інформаційну.

Успіх держави залежить від національної олігархії. Якщо власники капіталу та медіа є частиною нації, тоді держава водночас демократична та успішна. Якщо національна олігархія відсутня або малочисельна, ми матимемо руїну і довічне ходіння по граблях. Тому я обома руками за національну олігархію. Якби у нас хоча б половина капіталу була в руках національних олігархів, то зараз хапуги-колабораціоністи не отримали б абсолютної влади.

Досягнути такого результату – це не питання однієї каденції чи навіть десятиліття. Це питання 2-3 століть. Поки що в Україні ми маємо радянський народ (незалежно від віку) і перші паростки формування нації.

Щоб ми не говорили, але ми маємо лише другу з половиною спробу відновлення української державності. У нас попереду ще століття боротьби. Усе, що ми маємо зробити, це формувати національну еліту – національну олігархію, національних інтелектуалів, національних політиків.

Подібно до перших християн, ми повинні гуртуватися, підтримувати одне одного та кріпнути вірою в велике майбутнє нашої держави та нашої нації.