Зради і перемоги тижня. 5 – 11 липня 2019 р.

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 5 – 11 липня 2019 р.

ЗРАДА

Голова Верховної Ради направив офіційний лист до президента України Володимира Зеленського з вимогою негайно підписати закон про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради. Конституції України у президента є 15 днів після отримання закону, щоб підписати або повернути закон зі своїми пропозиціями до Ради для повторного розгляду. 27 червня цей термін був вичерпаний, “відтак закон згідно з Конституцією вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений”.

Новим заступником начальника київської поліції призначили Германа Приступу, він же керуватиме управлінням кримінальної поліції столиці. Герман Приступа був одним з керівників трагічної спецоперації в селі Княжичі в ніч на 4 грудня 2016 року. Тоді київська поліція організувала спецоперацію із затримання банди ймовірних грабіжників. Під час її проведення між різними підрозділами поліції почалася перестрілка, в результаті якої загинули двоє поліцейських розвідників, двоє співробітників поліції охорони та командир групи спецпризначенців КОРДу.

Президент України Володимир Зеленський призначив Павла Кириленка головою Донецької обласної державної адміністрації. Рідний брат Павла Кириленка нині член так званого «МГБ ДНР».

ЦВК передала партії «Слуга народу» дані про подвійне громадянство та не проживання на території України чотирьох її кандидатів.

Президент Володимир Зеленський звільнив державного уповноваженого Антимонопольного комітету Агію Загребельську, відому як непримиренного борця з корупцією. Чинок Зеленського засудили навіть журналісти Олекса Шалайський і Юрій Ніколов.

Віце-прем’єра з євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе не пустили на саміт Україна-ЄС. Пані Клімпуш-Цинцадзе звинуватила в ситуації прем’єра Гройсмана.

Колегія Малиновського районного суду виправдала міського голову Одеси Геннадія Труханова у кримінальній справі про розкрадання 185 мільйонів гривень під час купівлі одеською міськрадою за завідомо завищеною ціною будівлі збанкрутілого заводу «Краян».

У Харкові неподалік Палацу спорту відновили погруддя радянському маршалу Георгію Жукову.

ПЕРЕМОГА

Співробітники контррозвідки спільно з Головним слідчим управлінням СБ України затримали агента російської воєнної розвідки, працівника одного із підприємств державного концерну “Укроборонпром”, який їхав у Воронеж на зустріч із своїм куратором. Зловмисник за грошову винагороду збирав для представників російської спецслужби інформацію про різні аспекти функціонування підприємств вітчизняного ОПК та соціально-політичну обстановку у запорізькому регіоні. Зібрані розвідувальні дані він надсилав через відпрацьовані йому офіцером ГУ ГШ ЗС РФ канали електронного зв’язку, а також передавав під час особистих зустрічей на території РФ, Республіки Білорусь та тимчасово анексованого Криму.

Кабінет міністрів призначив Максима Нефьодова главою Державної митної служби. Нефьодов відомий провадженням системи «ProZorro».

Єльченко в ООН звинуватив РФ у тероризмі. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що для протидії міжнародному тероризму та організованій злочинності необхідно знайти ефективні способи притягнення до відповідальності країн, для яких фінансування тероризму, розпалювання міжнародних військових конфліктів, маніпуляції та перекидання відповідальності стали частиною державної політики.

Україна та Європейський Союз підписали п’ять двосторонніх документів в рамках 21-го саміту у Києві. Крім того, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та єврокомісар Ган підписали угоду між Кабміном та Комісією про фінансування заходу «U-LEAD з Європою: «Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – друга фаза».

Генеральна прокуратура України завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт стосовно командира ПМОП «Беркут» при ГУ МВС України в м. Києві за підозрою у перевищенні влади під час протестів щодо припинення забудови архітектурної пам’ятки “Гостинного двору” в Києві 18 лютого 2013 року.

Після гострої реакції суспільства телеканал NewsOne заявив про скасування телемарафону “Треба поговорити”. Український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал «Россия 24» заявили про проведення спільного телемосту «Надо поговорить» 12 липня. Ідею проведення телемосту засудив утому числі президент Зеленський. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України заявила, що проведе позапланову перевірку українського телеканалу NewsOne у зв’язку з наміром провести телеміст з російським телеканалом.

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України викрили підполковника Національної Гвардії України, який має громадянство Російської Федерації. У 2014 році чоловік, підтримуючи ідеологію так званого «русского міра», виїхав до тимчасово анексованого українського півострова «у пошуках кращої долі». Він отримав паспорт громадянина РФ, водійське посвідчення, став на військовий облік і у пільговому порядку оформив російську військову пенсію, оскільки у 1995 році у складі ЗС країни-агресора брав участь у бойових діях у Чечні. У 2016 році підполковник влаштувався на військову службу до Головного управління Національної гвардії за сприяння колишнього керівництва НГУ. Він отримав допуск до державної таємниці та ініціативно звернувся до командування щодо направлення його в район проведення антитерористичної операції.

Новий безпечний саркофаг на місці катастрофи Чорнобильської атомної електростанції 10 липня переданий Державному спеціалізованому підприємству “Чорнобильська АЕС” і введений в експлуатацію.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор