Верховна Рада прийняла в цілому Виборчий кодекс України (фото, відео)

 

Народні депутати 230 голосами «за» ухвалили у другому читанні та в цілому Виборчий кодекс №3112-1.

Цей Кодекс визначає гарантії права громадян на участь у формуванні складу представницьких органів державної влади, представницького органу влади Автономної Республіки Крим та представницьких органів і виборних осіб місцевого самоврядування, регулює підготовку та проведення різних типів виборів.

Законодавчим актом передбачається створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій.

Кодекс регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією України.

Виборчий кодекс складається з трьох книг “Загальна частина”, “Загальнонаціональні вибори” та “Місцеві вибори”.

У Книзі Першій визначено загальні засади проведення виборів, типи і види виборів, основні принципи виборчого права, виборчі права громадян України, Права та можливості виборців на участь у виборчому процесі, пов’язані з правом голосу, основні засади та суб’єктів виборчого процесу, публічність і відкритість виборчого процесу, систему територіальної організації виборів, повноваження та форми діяльності виборчих комісій, у тому числі Центральної виборчої комісії, систему виборчих комісій загальнонаціональних виборів, загальні засади та порядок ведення Державного реєстру виборців, а також врегульовано питання підготовки і проведення голосування, підрахунку голосів виборців, оскарження порушень виборчого законодавства тощо.

До Книги Другої віднесено питання організації і порядку проведення загальнонаціональних виборів – виборів Президента України та виборів народних депутатів України, особливості фінансування відповідних виборів тощо.

Питання організації та порядку проведення місцевих виборів (виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад; сільських, селищних, міських голів; сільських, селищних старост) врегульовано у Книзі Третій.

Виборчим кодексом визначені особливості підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента України, позачергових виборів Президента України та повторних виборів Президента України, загальний порядок висування кандидатів на пост Президента України партіями та самовисування, умови реєстрації кандидатів на пост Президента України, особливості відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів на пост Президента України, особливості підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента України.

Згідно із Виборчим кодексом, вибори народних депутатів України проводяться на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому, у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали п’ять відсотків дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. При цьому застосовуватиметься виборча система, яка “дозволяє персоніфікувати голосування (“відкриті” списки кандидатів).

Аналогічна виборча система застосовуватиметься також на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, а також міських рад тих міст, у яких кількість виборців перевищує 90 тис. осіб; до таких міст належать усі обласні центри, а також декілька інших міст обласного значення. На виборах міських голів таких міст застосовуватиметься виборча система абсолютної більшості, що “має на меті підвищити рівень суспільної довіри та політичний авторитет міських голів відповідних міст”.

Виборчим кодексом встановлено, що вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб), районної в місті ради проводяться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів. При цьому, вибори депутатів районної ради проводяться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, межі яких збігаються з межами сіл, селищ (громад), міст, що входять до складу відповідного району. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Водночас, вибори сільського, селищного, міського голови проводяться в єдиному сільському, селищному, міському виборчому окрузі в межах території відповідної сільської, селищної, міської громади. Вибори сільського, селищного, міського (міста з кількістю виборців не більше 90 тис. осіб) голови проводяться за виборчою системою відносної більшості. Згідно з Виборчим кодексом, вибори сільського, селищного старости проводяться за виборчою системою відносної більшості в межах території села, селища у складі об’єднаної громади.

Після набрання чинності Виборчого кодексу Закони України “Про вибори Президента України”, “Про вибори народних депутатів України”, “Про місцеві вибори”, “Про Державний реєстр виборців”, “Про Центральну виборчу комісію” втратять чинність.

Перехідними положеннями передбачено, що «Виборчий процес, який розпочався до набрання чинності Книгою Третьою цього Кодексу, здійснюється у порядку, який діяв до набрання чинності Книгою Третьою цього Кодексу».

Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

Проект Закону зареєстровано за №3112-1.

Фото © Укрінформ / Данило Шамкін

Джерело