Легіон – сила злагодженості. Республіка – сила єдності

Віталій Гайдукевич

Для громадянина США 4 липня – це не просто Independence Day. Це концентрований набір меседжів. ЧОМУ тобі потрібна САМЕ ЦЯ держава? ЧИМ ти, як громадянин, гідний тих, хто творив цю Незалежність? Це буде не просто посилена увага до Принципів і Цінностей, на яких стоять США. Це буде наголос, що якби ці Принципи та Цінності свого часу не вибороли і не захистили, такої країни б не було. Було б щось інше, але не США.

4 липня в Україні теж буде важливим днем. Цього дня Конституційний суд спробує зіграти на законах так само, як Зеленський на піаніно. І тим саме. Четвер може стати днем торпедування люстрації. А значить сонми упирів різного масштабу ломануться до корита, бо ніяк інакше вони владу не сприймають. Весь серпентарій часів “розвинутого Януковича”, на усіх рівнях, в усіх напрямках може отримати команду – “можна”.

Що робити? Як мінімум прийти і сказати своє “ні” черговій спробі демонтажу державності. Громадяни збиратимуться під КС з 9:30. Саме громадяни – від різних організацій, а головне – від самих себе. Детальніше тут.

А об 11:00 буде інший виклик – Нацрада з питань телебачення і радіо хоче смерті Армія FM. Парадокс – структура, яка б мала захищати українській інфопростір, своїм нічогонеробством штовхає військову радіохвилю на знищення. Ти можеш не слухати радіо в машині, але ти маєш знати: АРМІЯ FM – це голос УКРАЇНИ на лінії фронту І ЗА ЛІНІЄЮ ФРОНТУ. Якщо цей потічок українського зникне, Росія отримає чергову перемогу над головами людей. Знищення військового радіо – це постріл в спину нашим армійцям. Чи нюхне Нацрада диму? Завтра не факт. Але вона може почути ТВІЙ голос. Детальніше тут.

В срачах і взаємопоборюванні ми надто захопилися бійками між своїми. Реальність все наполегливіше натякає – треба припинити френдлі фаєр, треба частіше зустрічатися, треба пригадувати, як ми могли бути єдиними заради своєї країни. Хто зна, можливо, реальність на щось натякає…

Справа Громад буде завтра і під КС, і під Нацрадою. Для того, щоб колись ми могли спокійно, без страху реваншу, не озираючись святкувати 24 серпня. В тому ж ключі, як 4 липня відзначають США – нацією гідних і відповідальних громадян.

Але за таку #Res_Publica треба боротися.

Автор