Світ 11 листопада. Результати дня

Нова команда Дональда Трампа, кредит МВФ Єгипту, заворушення у Портленді, мільйонний марш у Південній Кореї, теракт в Афганістані, арешти в Туреччині, бої за Ракку в Сирії, битва за Алеппо, бій за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– МВФ схвалив рішення виділити кредит в 12 млрд. доларів Єгипту протягом наступних 3 років. Гроші необхідні для стабілізації макроекономічної ситуації в країні. Заява прозвучала після того, як єгипетська влада виконала частину вимог фонду, зокрема – перейшла на плаваючий курс валют. Це призвело до обвалу єгипетського фунту на 50%. Економіка Єгипту постраждала внаслідок революційних подій 2011 року, які призвели до відставки та арешту екс-президента Хосні Мубарака. Тоді ВВП країни серйозно загальмувався, а туристичні потоки – впали. Цьому також посприяли події 2013 року, коли стався військовий переворот та протистояння з «Братами-мусульманами», а також падіння російського авіалайнера «КогалимАвіа» на Синайському півострові, що вдарило по туристичній галузі.

Америка:

– Новообраний віце-президент США Майкл Пенс вперше поговорив телефоном з міністром закордонних справ Великої Британії Борисом Джонсоном та обговорив питання двосторонніх відносин.

– За даними видань «New York Times», «Washington Post» та «Wall Street Journal», новообраний президент США Дональд Трамп має попередні кандидатури на ключові посади в своїй адміністрації. Зокрема, головним кандидатом на посаду державного секретаря США є ветеран республіканець Ньют Гінгріч. Окрім нього, розглядають сенатора від штату Теннессі Боба Коркера. Один з найбільш вірних соратників Трампа – колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані – може зайняти посаду міністра юстиції. Він став відомим як символ незламності нью-йоркців завдяки злагодженим та рішучим діям на посаді мера під час трагічних подій 11 вересня 2001 року. Втім, його також негативно сприймають через те, що він тоді дозволив поліцейським обшукувати всіх, хто здавався їм підозрілим. Головою адміністрації президента США можуть призначити Райнса Прібуса – колишнього голову Республіканського національного комітету, який відповідав за наведення «мостів» між Трампом та його однопартійцями. Крім того, він має гарні зв’язки з нинішнім головою Палати представників Полом Райаном. Міністром оборони кілька видань бачать сенатора Джеффа Сешенса, який, за висловом Трампа «розумний, аж страшно». Джефф Сешенс у 2003 році дуже активно підтримував вторгнення американців в Ірак, яке потім Трамп критикував. На посаду радника з питань національної безпеки Трамп розглядає відставного генерала Майкла Флінна, який був директором розвідувального управління Міноборони США у 2012-2014 роках. На міністра фінансів чимало аналітиків прогнозують Джеймса Даймона – голову банку «JP Morgan», або ж Стівена Мнучіна з інвестиційного банку «Goldman Sachs».

– Понад 2 сотні людей затримані поліцією в американському штаті Орегон внаслідок сутичок між силовиками та демонстрантами. Найбільші заворушення відбулися в місті Портленді. Люди протестували проти обрання президентом мільярдера Дональда Трампа. Поліція застосувала сльозогінний газ, коли протестувальники почали громити магазини та кидатися камінням.

– Федеральний суд Аргентини підтвердив порушення кримінальної справи проти екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер за підозрою у корупції, відмиванні коштів та розтраті.

Азія:

– В Афганістані – теракт біля консульства Німеччини. Смертник на замінованому автомобілі в`їхав у стіну консульства в місті Мазарі-Шариф та підірвав себе. Шестеро людей загинули та 32 зазнали поранень. Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр доручив створити кризовий штаб для розслідування ситуації. Відповідальність за вибух взяв на себе терористичний рух «Талібан».

– Адміністрація Білого Дому запросила у Конгресу США виділити 11,6 млрд. доларів бюджетних коштів на програми з тренування афганських військ у найближчому фінансовому році.

– Опозиція Південної Кореї закликала людей вийти на вулиці на антиурядовий марш у Сеулі 12 листопада. Очікують, що з вимогою відставки президента Пак Кин Хе вийдуть півмільйона корейців.

– У Туреччині поліція заарештувала виконавчого директора опозиційного видання «Cumhuriyet» Акина Аталая за підозрою у зв’язках з терористами.

– Група екстремістів захопила в’єтнамське судно біля берегів Філіппін та взяла в заручники шістьох матросів. Відповідальність за це взяла на себе терористична організація «Абу Сайяф».

Європа:

– Екс-президент Грузії Михеїл Саакашвілі, який кілька днів тому подав у відставку з посади губернатора Одеської області в Україні, оголосив про формування нової політичної сили із ним на чолі. Він також закликав до дострокових парламентських виборів. Він зазначив – не буде співпрацювати з президентом України Петром Порошенком, якого нещодавно звинуватив у покриванні корупції.

– Колишній посол США в Росії Майкл Макфолл заявив, що йому заборонили в`їзд на територію РФ.

– ЄС призупинив переговори про Транс-Атлантичне партнерство з США. Основна причина – через невизначеність позиції новообраного президента Дональда Трампа. НА своїх мітингах він виступав різко проти угоди. Євросоюз заявив, що переговори відкладені, допоки Трамп не вступить на посаду та не сформує власне бачення ситуації.

Близький Схід:

– Щонайменше 40 цивільних були страчені терористами «Ісламської держави» у Мосулі в Іраку. Всіх їх звинуватили у зв’язках з іракськими спецслужбами. Про це повідомили в ООН.

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава» Махмуд Алі Аль-Наїмі був убитий повітряним ударом сил коаліції у Мосулі в Іраку. Раніше, цей високопоставлений командир сил терористів був офіцером спецслужб Іраку за часів Саддама Хусейна.

– За даними американського видання «Washington Post», президент США Барак Обама доручив спецслужбам ліквідувати лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» в Сирії, яку раніше переважно ігнорував.

– Семеро людей загинули та 17 поранені внаслідок теракту в Багдаді в Іраку. В центрі міста злетів у повітря замінований автомобіль.

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили», після кількох днів паузи, прорвали оборону бойовиків «Ісламської держави» на півночі провінції Ракка та захопили стратегічне місто Аль-Хісба – головний оплот терористів на шляху до міста Ракка.

– Сирійська армія розбила сили ісламістів «Армії завоювання» у битві за стратегічний квартал Міньян на заході Алеппо та повністю захопила його. Бойовики відступили на захід. Урядові сили зосередилися на боях у сусідньому кварталі Дахіят Аль-Асад. Це – останній район, підконтрольний бойовикам, на західних околицях Алеппо.

– Командир сирійського антиурядового угруповання «Нова Сирійська Армія», тренованого Йорданією – полковник Хазаль Сархан – подав у відставку з посади та заявив, що поїде з країни.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Аль-Кадсійя на сході Мосула. За нього билися цілий тиждень. Урядові сили увійшли до Мосула зі сходу півтора тижні тому. Але закріпилися лише у кількох районах – через відчайдушний спротив терористів. Також військові кілька днів чекають, допоки південна ударна група підійде до околиць Мосула з півдня – щоб розпочати одночасний штурм і уникнути великих втрат. Битва за Мосул триває понад 3 тижні, за цей час іракські війська за підтримки курдських загонів «пешмерга» та шиїтських Сил народної мобілізації звільнили 1400 кілометрів території та 125 населених пунктів.


Автор