Ігри престолів – український вимір

Іван Хомяк

Усі країни світу побудовані на принципах співпраці та протистояння кланів. Десь їхніх вождів називають олігархами, а десь лобістами. Суть не в тому. Успішними країнами стають ті, де клани ведуть між собою чесну конкурентну боротьбу за столітніми незмінними правилами, де кожну свою дію вивіряють у перспективі на три-чотири покоління. Дистальний кінець травної системи там, де клани вступають у змову або поборюють одне одного, незважаючи на загрози руйнування держави.

Чітка кланова система в Україні з’явилася завдяки Кучмі. Він виступив в ролі арбітра їхніх інтересів і розподілив сфери впливу. Закінчилися “буйні дев’яності”, і почалася кучмівська неквапна деградація країни. Московіти через Медведчука вирішили просунути на “олімп” донецький клан, який вважали більш колабораціоністським і більш вразливим до шантажу. Донецький клан у свій час утворився із гопників нижньої ланки, коли більшість мафіозної верхівки підірвали на стадіоні, а решту перестріляли в численних бандитських розбірках. Так охоронці м’ясної крамнички стали мільярдерами, а завгари – прем’єр-міністрами. Кучма ж хотів вчергове присадити своїх “дніпровських”, що залишилися після Лазаренка, використовуючи їм за противагу “донецьких”. Щоб зміцнити позиції свого зятя (Пінчука), він робить Януковича прем’єром. На боці Кучми виступає і Коломойський, і дехто із “харківських”. Клани Правобережжя та Західної України (за винятком Буковини та Закарпаття) з цією позицією не погоджуються. Оскільки правил гри наші клани, народжені із шахраїв та гопників дев’яностих, не дотримувалися, то вибухнула Помаранчева революція і хаос часів Ющенка. Замість того, щоб виступити в ролі модератора діалогу кланів або діяти за принципом “розділяй і владарюй”, Ющенко вирішив відсидітися в “білому пальто”. Він сказав, що “торби грошей в ВР носити не буде”…

Ображені на Кучму “дніпровські” змовилися із “донецькими” та вирішили розвести українців на двох. Однак шахрай із гопником не вживеться. Спочатку Янукович кинув далеких партнерів (БЮТ і “таращанських”), потім близьких, а потім почав гребти у своїх. Беспредельщик – у нього це в “біосі” прошито.

Після Революції Гідності країна була в такому стані, що повернення в кучмістські часи означало самоліквідацію. Однак, клани не хотіли потерпіти або перевести збагачення в більш легальні сфери. Вони змовилися заради повалення Порошенка і зробили для цього немало спроб. В результаті протягом найближчих півроку уся влада буде в президента Коломойського.

Я мав надію, що наші клани усвідомлять потребу вибудувати противаги щодо нього. Найбільші ставки робив на Пінчука та Ахметова. Коломойський “по-любому” їх кине. Якщо він матиме власну більшість у ВР, то все, що мають різношерсті клани, стане його власністю. Він буде абсолютним монархом. Такого навіть Янукович не міг зробити, мусив співпрацювати з Фірташем, Єфремовим та іншими. Останні події вказують на те, що протистояти абсолютному монарху Коломойському будуть лише Ахметов (спікер – Ляшко) та Порошенко. Пінчук після візиту в АП приєднався до Зекоманди. До речі, це можна відчути зі зміни риторики в “лідера” пінчуківського “Голосу”. Тези Пінчука синхронізуються з тезами Шефіра та Ко, а тези Вакарчука підтягуються за тезами Пінчука (позиція щодо війни, “допомога Зеленському” тощо).

 

Ілюстрація © Процишин офіційний

Автор