Робочий візит Президента України до Брюсселя (фото, відео)

У Брюсселі Президент України провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО


У Брюсселі Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Президент України подякував НАТО і Єнсу Столтенбергу особисто за послідовну консолідовану підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та практичну допомогу у зміцненні обороноздатності країни.

Петро Порошенко підкреслив незмінність законодавчо визначеного курсу євроатлантичної інтеграції України, який має потужну підтримку в українському суспільстві.

Глава держави висловив сподівання, що держави-члени Альянсу підтримають євроатлантичні прагнення України, яка готова вже сьогодні розпочати виконання Плану дій щодо членства в НАТО. Було наголошено на важливості наступного Саміту Альянсу в Лондоні для фіксації євроатлантичних амбіцій України.

Було відзначено важливість подальшого розвитку практичного співробітництва України з НАТО, передусім з метою посилення безпеки в акваторії Чорного та Азовського морів. Крім цього, підкреслено необхідність посилення тиску на Росію з метою звільнення полонених українських моряків.

Було також обговорено питання підготовки запланованого на липень цього року візиту в Україну Північноатлантичної Ради НАТО.

Єнс Столтенберг відзначив реформи, здійснені в Україні під керівництвом Президента Петра Порошенка, в тому числі реформи, що наблизили Україну до членства в НАТО.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском

 

Перебуваючи з робочим візитом у Брюсселі для участі у Конференції високого рівня з нагоди 10-ї річниці заснування ініціативи «Східне партнерство», Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Глава держави подякував Президенту Європейської Ради за вагомий особистий внесок у розвиток відносин між Україною та Європейським Союзом, а також високо оцінив незмінну підтримку України з боку ЄС у протидії російській агресії та реалізації євроінтеграційного курсу.

Президент України нагородив Дональда Туска орденом Ярослава Мудрого за особистий внесок у розвиток співробітництва між Україною та ЄС, вагомі заслуги у відстоюванні територіальної цілісності і суверенітету України.

Петро Порошенко привітав Дональда Туска з отриманням почесної нагороди «Людина року» за версією Gazeta Wyborcza.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Президентом Європейської народної партії

Під час робочого візиту до Брюсселя Президент України Петро Порошенко зустрівся з Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем.

Глава держави висловив вдячність керівництву Європейської народної партії за незмінну потужну підтримку Україні, яку політична родина ЄНП демонструвала протягом останніх років у зближенні з Європейським Союзом, зміцненні демократичних інститутів, впровадженні реформ та протидії російській агресії.

Президент Європейської народної партії високо оцінив зусилля української влади у забезпеченні вільних та демократичних президентських виборів та підтвердив продовження підтримки України з боку Євросоюзу та Європейської народної партії на її шляху до миру, процвітання та добробуту.

Петро Порошенко та Джозеф Доль обговорили питання поглиблення міжпартійного співробітництва у контексті підготовки до парламентських виборів в Україні.

Джерело

 

Санкції проти Росії за невиконання Мінських угод будуть продовжені – Президент

Санкції проти країни-агресора Росії будуть продовжені, заявляє Президент України Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що під час його сьогоднішньої зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском значна увага була приділена питанню продовження санкцій проти РФ. Він підкреслив, що є впевненість у їх продовженні.

«Велика увага була приділена продовженню санкцій. Та ситуація і та наша робота, яка була зроблена за останній місяць, дає нам підстави для оптимізму», – сказав Петро Порошенко по завершенні перемовин з Дональдом Туском.

«Навіть не для стриманого оптимізму, а для оптимізму, що санкції на червневому саміті Європейського Союзу проти Російської Федерації в зв’язку з невиконанням Мінських угод точно будуть продовжені», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Петро Порошенко: З мого боку буде лише підтримка щодо якнайшвидшого вступу пана Зеленського на посаду

 

Президент України Петро Порошенко наголошує, що вибори Глави держави пройшли чесно і демократично, і весь світ визнав їх результати. Рішення про проведення інавгурації та вступ на посаду нового Президента залежить від Верховної Ради України. Про це Петро Порошенко сказав в інтерв’ю журналістам в ході робочого візиту до Брюсселя.

«Сьогодні м’яч знаходиться на полі Парламенту. Я зацікавлений в тому, щоб Парламент якнайшвидше визначився із датою інавгурації. І з мого боку буде лише підтримка щодо якнайшвидшого вступу пана Зеленського на посаду», – заявив Президент.

Він також зауважив, що окремо прозвучала позиція щодо можливих дострокових парламентських виборів. «З одного боку – політик має бути завжди готовий до виборів. Я тут не бачу жодної проблеми. З іншого боку, демократія – це є процедура. І все має бути з дотриманням конституційної і законодавчої процедури», – особливо підкреслив Петро Порошенко.

 

«Сьогодні потрібно, щоб Парламент в рамках Конституції і законодавства знайшов те рішення, яке б і влаштувало український народ, і влаштувало обраного Президента, і забезпечило захист демократії і конституційного процесу», – резюмував Глава держави.

Петро Порошенко особливо наголосив на високому рівні проведення президентських виборів, який був визнаний всіма міжнародними партнерами України. «Я думаю, що тут позиція абсолютно прозора. Я пишаюся тим, що під моїм керівництвом були організовані вільні, демократичні вибори, які були визнані всім світом як найбільш демократичні», – підкреслив Глава держави.

Він також зазначив, що в Україні була закладена нова традиція: «Традиція полягає в тому, що одразу ж після оголошення екзітполів, я привітав Володимира Зеленського і запропонував йому будь-яку підтримку, консультації, якщо він їх потребує».

Глава держави також наголосив, що Центральна виборча комісія у визначені українським законодавством терміни, які передбачають термін на оскарження, термін на подання і розгляд відповідних скарг «бездоганно провела підрахунок голосів».

Джерело

 

Маємо продовжувати рішучі дії для звільнення наших моряків – Глава держави


Президент України Петро Порошенко наголошує, що Україна й далі має продовжувати кроки, спрямовані на звільнення своїх моряків, захоплених Росією в полон під час агресії в акваторії Чорного моря.

«І далі нам треба рішуче діяти. Далі в напрямку звільнення наших моряків», – сказав Глава держави під час спілкування з представниками ЗМІ у Брюсселі.

Петро Порошенко нагадав, що за його дорученням була сформована група для представлення позиції нашої держави у морському трибуналі, і там вже триває розгляд справи. «В Гамбурзі відбулися слухання і ми чекаємо рішень до кінця цього місяця», – констатував Президент.

Він підкреслив, що рішення у справі мають бути обов’язковими до виконання для Росії.

«Рішення мають бути обов’язкові для Російської Федерації, яка не має жодної юрисдикції по нашим військовослужбовцям, які були внаслідок акту агресії в нейтральних водах Чорного моря захоплені в полон. Рішенням трибуналу буде вимога негайного звільнення українських моряків», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Напрямки і темпи європейської та євроатлантичної інтеграції мають бути збережені – Президент

 

Президент України Петро Порошенко переконаний, що держава має зберегти обрані європейські вектори та темпи просування у цьому напрямку.

«Я твердо переконаний, що ми маємо зберегти напрямки, зберегти і темпи європейської та євроатлантичної інтеграції. І зберегти ті цілі, які були поставлені, відповідно до позиції України і українського народу», – заявив Глава держави під час спілкування з журналістами у Брюсселі за результатами перемовин з Генеральним секретарем НАТО та Президентом Європейської Ради.

Петро Порошенко констатував, що Україна має «повну підтримку і в НАТО, і в Європейському Союзі, і нашими партнерами з країн Великої сімки».

«І я можу наголосити на тому, що ті кроки і та зовнішня політика, яка останні п’ять років проводилася в Україні, сьогодні дозволила стверджувати, що Україна завоювала високий авторитет, є важливим суб’єктом європейської політики», – додав він.

Загалом сьогоднішні перемовини Президент назвав результативними. «Зараз можу наголосити, що ці переговори були дуже успішними», – додав він.

Зокрема, за словами Петра Порошенка під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом обговорювалися наступні кроки щодо інструментів, які мають бути надані Україні. «Включно щодо Плану дій щодо членства (України в НАТО – ред.). Підтвердити рішення Бухарестського саміту, останнього Брюссельського саміту 2018 року, який проходив за моєї участі і який чітко задекларував, що двері НАТО відкриті для України», – зауважив він.

«Ми маємо твердо і рішуче продовжувати реформи, які забезпечать наше членство в НАТО, продовжувати той курс, який був започаткований останні п’ять років», – підкреслив Президент.

Він також зазначив, що подякував Генеральному секретареві і всій команді НАТО за дуже потужну і важливу підтримку нашої держави: «І щодо збереження суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України; і щодо впровадження реформ у секторі оборони і безпеки, які дуже високо оцінені нашими партнерами по НАТО».

За словами Петра Порошенка, на зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском обговорювалися питання у контексті Україна – «Східне партнерство». «Ви знаєте, що сьогодні і завтра проходить саміт «Східного партнерства». Чітко задекларовано, що Україна є лідером «Східного партнерства» і на сьогоднішній день ми твердо стоїмо за позиції – тим, хто більше зробив, надавати більше можливостей», – сказав він.

«Я хочу наголосити при цьому, що програма «Східного партнерства» аж ніяк не обмежує наше двостороннє співробітництво. І було підтверджено, що влітку цього року відбудеться саміт Україна-ЄС і зараз вже формується дуже амбітний порядок денний. Я запропонував низку речей для того, щоб ми не знижували темпи нашого співробітництва з Європейським Союзом. Це вдалося», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також зауважив, що прийняв рішення про нагородження Президента Європейської Ради Дональда Туска і Президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера орденами Ярослава Мудрого і вручить ці нагороди під час нинішнього візиту. «Вважаю, що вони заслужили цю високу нагороду як друзі України, як справжні надійні партнери України, на яких ми спиралися останні п’ять років. І ми точно можемо сказати, що вони щиро поділяють цілі європейської та євроатлантичної інтеграції Української держави», – резюмував він.

Джерело

 

Автор