Поліцейським, які у грудні минулого року побили та пограбували перехожого, загрожує до 15 років в’язниці

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури завершили розслідування кримінального провадження стосовно 4 поліцейських батальйону патрульної поліції м. Кременчук, які наприкінці грудня 2018 року скоїли розбійний напад на перехожого.

Четверо правоохоронців обґрунтовано підозрюються у перевищенні влади працівниками правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Крім того, дії трьох з них слідчі перекваліфікували зі статті «розбій» на більш тяжку статтю – розбійний напад, вчинений організованою групою, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень (ч. 4. ст. 187 Кримінального кодексу України).

 В ході досудового розслідування слідчі ДБР встановили, що 27 грудня 2018 року, близько 1 години ночі, двоє співробітників патрульної поліції, які на той час перебували поза службою, в результаті конфлікту завдали чоловіку численні удари в область голови та тулуба.

В подальшому, до місця події на службовому автомобілі приїхали ще двоє інспекторів батальйону патрульної поліції Кременчука, які перебували на чергуванні. Побачивши протиправні дії своїх колег, поліцейські правопорушення не припинили, а навпаки, долучилися до вчинення злочину.

Застосовуючи силу, четверо правоохоронців помістили чоловіка до службового автомобіля. Поліцейські заволоділи майном постраждалого: наручним годинником, мобільним телефоном та гаманцем, в якому було 950 євро, 150 польських злотих та 700 гривень. Після цього, побитого чоловіка висадили із автомобіля на виїзді з Кременчука, а викрадене майно розділили між собою.

В результаті таких дій, потерпілий, згідно висновків судово-медичної експертизи, отримав тяжкі тілесні ушкодження.

У разі доведення провини, поліцейським загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років з конфіскацією майна. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Джерело