Світ 20 жовтня. Результати дня

Гуманітарна пауза в Алеппо, сомалійські біженці в Кенії, фінальні теледебати в США, литовсько-польсько-українська декларація, новий підрозділ в МВС Чехії, заборона кориди в Іспанії, політична криза в Лівані, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Сомалі звинуватила Кенію у порушенні умов договору про репатріацію сомалійських біженців. За повідомленням Могадішо, кенійська влада не дотримується процедури захисту біженців та просто перекидає їх через кордон назад до Сомалі. Нещодавно, Кенія заявила, що закриває табір біженців «Дабааб» – найбільший у світі, в якому перебуває 320 тисяч біженців.

– За даними ООН, кількість біженців з Південного Судану, які втекли до сусіднього Конго, подвоїлася протягом останнього часу.

– Низка південноафриканських ЗМІ повідомила, що Південна Африка розпочала формальну процедуру виходу з-під юсридикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі, звинувачуючи суд в упередженому ставленні до африканських держав.

Америка:

– Під час фінальних президентських теледебатів у США, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп ухилився від відповіді на питання, чи визнає він результати виборів, якщо переможе Хіларі Клінтон.

– У Венесуелі одного з лідерів опозиції Мануеля Росалеса перевели з СІЗО під домашній арешт на час продовження розгляду його справи. Росалес був кандидатом у президенти Венесуели від опозиції у 2006 році, однак тоді він програв Уго Чавесу. Останній звинуватив його у корупції, і змусив покинути країну. З 2009 року Росалес проживав у вигнанні в Перу. Після свого повернення до Каракаса у 2015 році, його заарештували за підозрою у незаконному збагаченні. США та ООН вимагають звільнити Росалеса та називають його справу політично мотивованою.

– Ще одна жінка звинуватила кандидата у президенти США Дональда Трампа у сексуальних домаганнях. Тепер кількість жінок, які повідомили про домагання з боку мільярдера, сягнула десяти.

– За даними соціологічних опитувань у США, 52% респондентів віддали свої голоси за Хіларі Клінтон, а 39% – за Дональда Трампа після фінальних теледебатів у Лас-Вегасі.

Азія:

– КНДР здійснила другу за останній тиждень невдалу спробу запуску балістичної ракети.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте знову назвав президента США Барака Обаму «сучим сином» та заявив, що його вже «задовбав» зовнішньополітичний курс Маніли, який «проводиться під диктовку Заходу».

– У Туреччині 40 військових затримані поліцією за підозрою у причетності до організації невдалого перевороту 15 липня.

Європа:

– Верховна Рада України ухвалила спільну з парламентами Литви та Польщі декларацію, яка віддає шану пам’яті жертв трьох країн під час Другої Світової війни. В декларації зазначено, що Друга Світова війна розпочалася через підписання пакту Молотова-Ріббентропа у серпні 1939 року між СРСР та Німеччиною.

– В Іспанії Конституційний суд скасував рішення парламенту Каталонії про заборону кориди. Суд постановив, що бої биків – це частина історичного спадку країни, і регіональна влада не має права їх скасовувати. У 2010 році парламент Каталонії заборонив кориду через жорстокість до тварин.

– Міністерство внутрішніх справ Чехії створило у своїй структурі спеціальний підрозділ для боротьби з російською пропагандою. Чеська розвідка повідомила, що Москва організувала цілу мережу агентів та інформаторів на території країни.

– У Греції в Афінах сталися сутички між поліцією та представниками анархістських рухів. Близько 150 членів угруповань забарикадувалися у будівлі Афінського політехнічного університету. Згодом, їх звідти витіснили.

Близький Схід:

– У Сирії вступила у силу «гуманітарна пауза». Росія та Сирія припинила авіаудари по місту Алеппо. Пауза триватиме 10 годин протягом 3 днів. Сирійська армія відкрила 8 гуманітарних коридорів, щоб цивільні та бойовики могли покинути східні квартали міста. У перші години паузи, бойовики «Армії завоювання» обстріляли з мінометів два гуманітарні коридори в кварталі «Бустан Аль-Каср» та заблокували групу людей, які хотіли вийти з Алеппо. Внаслідок обстрілів троє російських військовослужбовців зазнали поранень.

– В Ємені вступило в силу перемир’я між шиїтськими загонами хуситів та проурядовими військами та силами саудівської арабської коаліції.

– Від 160 до 200 сирійських курдів загинули внаслідок понад 60 повітряних ударів турецької авіації, яку вони завдали на півночі провінції Алеппо. Турецька армія та їхні союзники з числа ісламістів вимагають від курдів покинути кілька міст західніше містечка Маре. Сили курдів відмовилися. Між сторонами спалахнули збройні сутички. Водночас, офіційний Дамаск висловив протест. Натомість, Анкара заявила, що збиватиме сирійські літаки, якщо вони намагатимуться допомагати курдам.

– У Сирії відновили залізничне сполучення між містами Тартус та Хомс – вперше з 2011 року.

– Лідер однієї з найбільших мусульманських партій в Лівані «Аль-Мустакбаль» – Саад Харірі – несподівано підтримав кандидатуру Мішеля Ауна на посаду президента Лівану. Раніше, через протистояння між про-саудівською партією «Аль-Мустакбаль» та про-шиїтський «Вільний патріотичний рух» Ауна парламент не міг обрати президента. Термін повноважень попереднього глави держави Мішеля Сулеймана сплив у 2014 році. З того часу 45 спроб обрати президента зазнали краху. Мішель Аун має підтримку шиїтського радикального руху «Хезболла». На посаду президента також претендують про-сирійський кандидат Сулейман Франжьє та про-саудівський кандидат від «Коаліції 14 березня» Самір Джаджаа.

– Щонайменше 20 людей загинули внаслідок теракту у місті Азаз на півночі сирійської провінції Алеппо. Місто є центром дислокації сил-учасників турецької інтервенції «Щит Євфрату».

– Іракський суд видав ордер на арешт Асіля Аль-Нуджайфі – командувача «Армії звільнення Мосула» – воєнізованого сунітського формування, яке бере участь в операції у наступі на Мосул. Аль-Нуджайфі пов’язаний із Туреччиною та Саудівською Аравією. Його підозрюють у шпигунстві.

– Сирійська армія відбила масований наступ бойовиків «Ісламської держави» на сході провінції Хама біля газопроводу «Саламійя-Сабура».

– Іракська армія та курдські сили «пешмерга» звільнили від терористів «Ісламської держави» місто Бартелла у східному передмісті Мосула. Загалом, кількість звільнених населених пунктів після 4 дня операції сягнула 30.

– Туреччина заявила, що вважатиме агресією напад на її військовий табір «Башика» на півночі Іраку. Натомість, офіційний Багдад розцінює розгортання турецьких військ у таборі як окупацію територій.


Автор