Світ 19 жовтня. Результати дня

Новий раунд «нормандських переговорів» в Берліні, бої у Нігерії, арешт в Бразилії, теракт в Афганістані, битва за Мосул в Іраку, капітуляція бойовиків в Сирії та багато іншого.

Африка:

– На північному заході Нігерії спалахнули бої між урядовими військами і терористами «Боко Харам». Щонайменше 13 нігерійських військових поранені.

– Один з лідерів «Ісламської держави» у Лівії Хамед Млюка був убитий у боях з урядовими військами у місті Сірт.

– У Сомалі поліція заарештувала співробітника телеканалу «Al-Jazeera». Жодних звинувачень поки що не висунули.

Америка:

– У Бразилії поліція заарештувала колишнього спікера нижньої палати парламенту Едуардо Кунью за підозрою у корупції та отриманні хабарів на суму в 750 тисяч доларів від нафтогазової компанії «Petrobras».

Азія:

– В Афганістані в Кабулі терорист, вдягнений у форму офіцера афганських військ, застрелив двох американських військових радників, та був вбитий вогнем у відповідь з боку солдатів НАТО.

– Група лояльних Пекіну депутатів законодавчих зборів Гонконгу бойкотувала принесення присяги представників опозиційних партій, які виступають за відділення міста від Китаю.

Європа:

– Держдума РФ затвердила рішення про призупинення дії договору про співпрацю із США у галузі утилізації плутонію.

– Зонд «Скіапареллі» європейського космічного агентства впритул наблизився до Марсу та має приземлитися на поверхню планети.

– Четверо німецьких поліцейських поранені внаслідок нападу на них представників ультраправих рухів у Баварії.

– Влада Еквадору обмежила доступ до Інтернету засновнику сайту «Wikileaks» Джуліану Ассанжу, який вже 6 років проживає на території посольства Еквадору в Лондоні.

– У Чехії за запитом США заарештували росіянина за підозрою у причетності до кібер-атак на сервери США.

– У Берліні в Німеччині розпочалися переговори учасників «нормандської четвірки» – України, Франції, ФРН та Росії щодо ситуації в Україні. У перемовах беруть участь президент України Петро Порошенко, президент РФ Володимир Путін, канцлер ФРН Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд.

Близький Схід:

– Понад тисяча цивільних покинули Мосул в Іраку через бойові дії, які спалахнули на околицях після початку операції за звільнення міста, яку проводять урядові війська. Зараз біженці живуть у таборах на іраксько-сирійському кордоні.

– Іракська армія за підтримки Сил народної мобілізації та курдських бійців «пешмерга» атакувала укріплені райони терористів «Ісламської держави» у стратегічному трикутнику Аббас-Кані Харамі-Аббасійя у 35 км від Мосула неподалік міста Аль-Хамданійя. Курди звільнили від бойовиків ще 4 селища східніше Мосула. Загалом, протягом третього дня операції іракські війська звільнили 18 населених пунктів.

– У Саудівській Аравії стратили члена королівської родини Аль-Сауд – вперше за 40 років. Принц Туркі бін Сауд Аль-Кабір був страчений за звинуваченням в умисному вбивстві чоловіка під час сварки. Востаннє, таке траплялося у 1975 році, коли принц Фейсал бін Мусайд був страчений за вбивство короля Фейсала Аль-Сауда.

– За даними низки арабських ЗМІ, понад 600 бойовиків коаліції «Армія завоювання» мають намір покинути східні квартали Алеппо 20 жовтня під час «гуманітарної паузи». Для того, щоб цивільні та бойовики вийшли з міста, Сирія та Росія створили 8 «гуманітарних коридорів».

– Організація ісламської співпраці визнала рух «Хизмет» опозиційного турецького проповідника Фетуллаха Гюлена терористичною організацією.

– У Сирії бойовики угруповання «Ахрар Аль-Шям» склали зброю та виїхали з містечка Аль-Муаддамійя південніше Дамаска. Сирійська армія повернула місто під контроль.

– Арабський телеканал «Аль-Сумарійя» повідомила, що близько 10 тисяч осіб були вбиті бойовиками «Ісламської держави» у місті Мосул за 2,5 роки управління ним.

– США, Франція та Велика Британія заблокували проект резолюції Росії по ситуації в Сирії на засіданні Ради Безпеки ООН. Він стосувався підтримки 8-годинної «гуманітарної паузи» та зусиль з розмежування терористів та опозиції.


Автор