Економ-тиждень. 13 – 26 березня 2019 рр.

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 13 – 26 березня 2019 рр.

АКТИВ. “Укрзалізниця” погасила першу частину єврооблігацій на 150 млн доларів і виплатила черговий купонний дохід по ним.

ПАСИВ. За даними Держстату в середньому на тютюнові вироби, алкоголь та наркотики українці витратили 7,4% від своїх загальних витрат. На охорону здоров’я – 5,5%.

АКТИВ. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський союз запускають в Україні кредитну лінію EU4Business-ЄБРР. Як зазначається в повідомленні, призначенням програми є фінансування проектів МСП і надання компаніям допомоги у використанні можливостей, що відкриваються у зв’язку з Угодою про зону вільної торгівлі між ЄС та Україною.

ПАСИВ. Валовий зовнішній борг України на кінець IV кварталу 2018 року зріс у порівнянні з минулим кварталом на 515 млн доларів – з 114,192 млрд доларів до 114,707 млрд доларів.

АКТИВ. Одеська митниця у ході пільгового періоду оформила 10 тисяч автомобілів на номерах іноземної реєстрації та за перші два місяці 2019 року збільшила надходження до бюджету від розмитнення вантажів на 39%.

ПАСИВ. Обсяги промислового виробництва у лютому 2019 року порівняно з аналогічним місяцем минулого року скоротилися на 1,8%. За даними статистичного відомства, за січень-лютий промвиробництво скоротилося на 2,5%.

АКТИВ. У квартирах українців побільшало кондиціонерів і поменшало швейних машинок – Держстат.

ПАСИВ. Зі списку антиросійських санкцій зник Придністровський металургійний завод, пов’язаний з російським олігархом, який працює на російську оборонку. Завод контролюється близьким до Путіна олігархом Алішером Усмановим.

АКТИВ. Чистий прибуток платоспроможних банків України в січні-лютому 2019 року склав 8,691 млрд грн. – у 2,2 рази більше ніж за той самий період минулого року.

АКТИВ. Січень Україна закрила з профіцитом торгівельного балансу. Позитивне сальдо склало $20,9 мільйонів. У січні 2019 р. було негативне – $294,1 млн.

АКТИВ. Підвищення тарифів на пасажирські перевезення, яке раніше планувало АТ “Укрзалізниця”, відсутнє у фінансовому плані компанії на 2019 рік. При цьому в “Укрзалізниці” повідомили про плани введення системи розподілу вагонів на класи: “комфорт”, “стандарт” і “економ”.

АКТИВ. Набули чинності розширені санкції проти Росії. Розширений санкційний список включає 294 компанії та 848 фізичних осіб, у тому числі тих, що брали участь у будівництві Креченского мосту, захопленні українських моряків, проведенні фейкових “виборів” на окупованому Донбасі і в Криму, порушували українські закони щодо в’їзду/виїзду до Криму і поширювали друковану антиукраїнську продукцію.

АКТИВ. Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2018 році зріс на 3,3% у порівнянні з 2017 роком. Стагнація української економіки почалася ще в 2012 році, коли вона зросла лише на 0,2%. Відновлювальне зростання почалося у 2016 році, коли ВВП зріс на 2,4%. У 2017 році цей показник становив 2,5%.

АКТИВ. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг оштрафувала на 2,55 млн гривень трьох операторів газорозподільних мереж за невиконання рішення регулятора про заборону донарахувань у платіжках за газ. Рішення регулятора торкнулось компаній “Вінницягаз”, “Волиньгаз” та “Київоблгаз”. НКРЕКП зобов’язав провести до 5 квітня перерахунки щодо тих конкретних споживачів, стосовно яких проводилась перевірка.

АКТИВ. Обсяги будівництва в лютому 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 19,5%. За даними статистичного відомства, у січні-лютому зростання становило 16,8%.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор