Президент взяв участь в урочистих заходах з нагоди 27-ї річниці створення СБУ (фото, відео)

Україна цінує відносини стратегічного партнерства зі США, і посол Марі Йованович має повну мою підтримку – Президент

Урочистості з нагоди 27-ї річниці створення СБУ

Як Глава держави, як Верховний Головнокомандувач ЗСУ, як українець, можу відповідально сказати – ми маємо відроджену ефективну контррозвідку, нову професійну Службу безпеки. На рахунку Служби лише за минулий рік – припинення діяльності кількох агентурних мереж, що були створені російською військовою розвідкою. Виявлено понад 150 членів терористичних організацій “ДНР”/“ЛНР”, більше третини з яких затримано. Завдяки блискучим спецопераціям контррозвідки в серпні та вересні торік на контрольовану Україною територію було виведено двох т.зв. міністрів ДНР, а нещодавно – колишню начальницю танкового підрозділу бойовиків. Маю честь сьогодні привітати вас із двадцять сьомою річницею створення СБУ. Бажаю вам непохитної віри у свою Вітчизну!

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. März 2019

 

«Хочу наголосити, що Україна високо цінує відносини стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами Америки на засадах чіткої двопартійної підтримки. Наші відносини з Вашингтоном ще ніколи в історії не були настільки ефективними і предметними, як сьогодні», – сказав Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди 27-ї річниці створення СБУ.

Він зауважив, що як Глава держави особисто доклав для цього значних зусиль і дуже цінує цей справді важливий актив української міжнародної політики.

«У цьому контексті хотів би зазначити важливу роль посла США в Україні Марі Йованович у справі просування українсько-американських відносин. І наголошую, вона як представник Сполучених Штатів як держави і Президента США Дональда Трампа, великого друга України і великого мого друга, має повну мою підтримку», – сказав Президент.

Джерело

 

Запобігання спробам втручання в роботу Центрвиборчкому та провокаціям – Президент акцентував увагу СБУ на забезпеченні виборчого процесу

Президент Петро Порошенко наголосив, що нині перед Україною стоять особливі виклики, пов’язані з фінальною стадією президентської виборчої кампанії.

«Наголошую, що ставка на цих виборах є надзвичайно висока. Ми обиратимемо майбутнє України на тривалу перспективу. Щоб зусилля і жертви народу не виявилися марними, ми маємо підтвердити незмінність нашого курсу. Ми робимо вибір між «бути» і «не бути», – сказав він під час урочистих заходів з нагоди 27-ї річниці створення СБУ.

«Путін переконаний, якщо його план змінити владу в Україні спрацює, то стане можливою зміна європейського та євроатлантичного курсу України. Для цього ним задіяний весь арсенал «гібридної» війни, зокрема і в інформаційному просторі. Його фейки несуть брехню і ненависть, розбрат», – зауважив Глава держави.

Президент зауважив, що зараз в хід пішли силові провокації: «Всі помічають зараз, що виборчу кампанію явно хочуть перевести в формат вуличних зіткнень. Кремлю потрібно, щоб пролилася кров, українська кров. Друзі, це не є сценарій перемоги когось на виборах. Це – спроба зірвати вибори». Він наголосив, що такий розвиток подій не є українським сценарієм.

«Наш сценарій – провести прозорий і справедливий виборчий процес, забезпечити чесний підрахунок голосів. Тільки так ми зможемо продовжити курс, яким ми йшли п’ять років. Це є мій обов’язок як Президента України і як гаранта конституційних прав і свобод українських громадян. Це є робота і справа честі СБУ, випробування професіоналізму і якості роботи вашої служби», – зауважив Глава держави.

Він зауважив, що особливе занепокоєння в контексті проведення виборів і підведення їхніх підсумків викликає підривна діяльність Росії, тому числі і у кіберпросторі, а також спроба залучити правоохоронні органи на бік тої чи іншої політичної сили, в тому числі і опозиційного спрямування. «Нічого у вас не вийде», – додав Петро Порошенко.

«Предметом особливої діяльності і уваги Служби безпеки має стати запобігання спробам втручання в роботу комп’ютерних систем Центрвиборчкому й інформаційних ресурсів, якими поширюватимуться дані про перебіг і результати підрахунку голосів. Це ваша справа честі», – сказав Президент.

Водночас, за його словами, ніхто не знімає зі СБУ відповідальності за блокування терористичної загрози, захист об’єктів критичної інфраструктури, боротьбу з організованою злочинністю. «У період виборів можливі будь-які провокації – від вкидань дезінформації до саботажу, диверсій та терористичних актів. Зрештою, не можна забувати й того, що на наших кордонах озброєна до зубів російська армія чекає першого-ліпшого нашого промаху, нашої слабкості, аби розпочати вторгнення», – наголосив Петро Порошенко.

«Отже, прошу Службу безпеки у цей відповідальний період працювати з потроєною напругою і увагою, з повною віддачою сил. На помилку в нас просто немає права», – резюмував він.

Джерело

 

Президент наголосив на ефективності роботи СБУ: Як би не намагалися наші вороги оббріхувати Службу, підірвати довіру до неї – нічого не вийде

Президент Петро Порошенко наголошує, що результативна робота Служби безпеки України сприяла просуванню нашої держави на своєму шляху до Євросоюзу і НАТО.

«Все, що нами зроблено – це наші послідовні кроки нашого шляху до НАТО і ЄС. І один з факторів, які дозволили нам пройти так далеко, і я про це сьогодні тут маю заявити – це ефективна діяльність і напружена робота Служби безпеки України. І сьогодні я як Президент тут, в цьому залі, для того, щоб подякувати усім працівникам Служби за героїзм, за самовіддану працю, за виконання свого обов’язку у найскладніших умовах», – сказав Глава держави під час урочистостей з нагоди 27-ї річниці заснування Служби.

«Нам з вами вдалося зупинити ворога на фронті. Нам з вами, спільно зі Збройними Силами, прикордонниками, Національною гвардією, Національною поліцією – всіма силовими підрозділами вдалося повернути дві третини окупованого Донбасу і взяти під контроль безпекову ситуацію всередині країни», – додав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що гібридна війна проти України триває і в ній військова інтервенція поєднується з цілим арсеналом гібридних диверсій – від пропагандистської брехні і фейкових новин, до терористичних актів проти мирного життя українців.

«І в такій війні саме Служба безпеки України стає однією з головних сил захисту держави й усього українського суспільства. З перших же днів війни ви були на передньому краї боротьби, от тільки для СБУ передній край пролягає майже всюди. І це в стократ збільшує складність завдань, які постають перед працівниками Служби, складність викликів, на яких СБУ має знайти гідну і адекватну відповідь», – сказав Глава держави і ще раз подякував службовцям СБУ за якісне виконання обов’язків.

«Ви виконуєте поставлені керівництвом держави завдання з честю, демонструючи високий професіоналізм, патріотизм, інтелект, рішучість, мужність, чим завжди відрізнялася Служба. Служба безпеки України по праву може пишатися своїми здобутками за п’ять воєнних років, а народ України має знати про ці досягнення», – зазначив Петро Порошенко.

Серед здобутків він назвав попередження майже 300 терористичних актів, які мали на меті посіяти паніку і зневіру в суспільстві; викриття та засудження, у тому числі за державну зраду та шпигунство 341 особи; вилучення з незаконного обігу більше 8 тис. одиниць зброї, понад 960 тис. вибухових пристроїв, боєприпасів, 10 тон вибухівки. Також Службою було виявлено і попереджено хвилі кібератак спецслужб РФ на державні електронні ресурси і системи об’єктів критичної інфраструктури, додав Президент.

«Окрім того, на рахунку Служби лише за торік – припинення діяльності кількох агентурних мереж, що були створені російською військовою розвідкою. Встановлено понад 150 членів терористичних організацій «ДНР»/«ЛНР», більше третини з них затримано», – повідомив Глава держави.

«Зараз я вже можу сказати, що завдяки блискучим спецопераціям контррозвідки в серпні та вересні торік на контрольовану Україною територію було виведено двох так званих міністрів ДНР, а нещодавно – колишню начальницю танкового підрозділу бойовиків. Наразі вони співпрацюють зі слідством, дають свідчення щодо причетності Росії до окупації частини Донбасу, розкрадання держмайна, руйнування інфраструктури та господарського комплексу регіону, інших злочинів проти національної та громадської безпеки України. Особливо хочу відзначити проведену днями операцію військової контррозвідки, у результаті якої викрито діяльність агентурної мережі Збройних сил РФ під кодовою назвою «Сапфір», – додав Петро Порошенко.

Крім того, СБУ також вчасно заблокувала спроби деструктивних сил перешкодити об’єднавчим процесам в українському православ’ї, констатував Президент. Він зауважив, що дуже не подобається їм створення Православної Церкви України, визнаної світовим православ’ям. СБУ зупинила спроби штучно інспірувати міжрелігійну та міжконфесійну ворожнечу всередині держави.

Також за матеріалами Служби безпеки за вчинення корупційних злочинів до різних видів покарань засуджено понад півтори тисячі осіб. «Це є ефективність роботи Служби безпеки та Управління «К». Я щиро дякую Службі безпеки за ці та інші результати, за якими стоїть справді колосальна робота. Як би не намагалися наші вороги оббріхувати Службу, підірвати довіру до Служби – нічого цього не вийде», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Президент в 27-му річницю СБУ нагородив військових та подякував за героїзм

Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко привітав Службу безпеки України з 27-ю річницею з моменту створення.

Глава держави нагородив високими державними нагородами 15 співробітників Служби безпеки України, серед них двоє службовців, які були захоплені в полон російськими фсбшниками в Керченській протоці наприкінці минуло року. Нагороди українських героїв отримали їх матері.

«Як Президент і Верховний Головнокомандувач маю честь привітати вас із 27-ю річницею створення Служби безпеки України. Усі ці роки ви вірно стояли на сторожі України. Тому Росія, ретельно готуючи агресію проти незалежної суверенної держави робила все для послаблення Служби. На жаль, через недалекоглядність багатьох політиків і посадовців, а в роки правління Януковича і через пряму зраду, їй вдалося знизити готовність всього сектору безпеки і оборони до відсічі агресії з посяганням на національну безпеку, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України», – сказав Петро Порошенко.

«Але ми вистояли, держава, український народ, і минулі п’ять років стали переломними в історії Української держави. Можна сміливо говорити, що ми започаткували в ній нову главу», – додав він.

Глава держави підкреслив, що створення армії, асоціація з Євросоюзом і зона вільної торгівлі, відновлене економічне зростання, отримання Томосу і автокефалії української церкви, яка визнана вселенським православ’ям, українська мова на радіо і телебаченні, українські книга і кіно, децентралізація багато інших реформ кардинально змінили Україну. «У нас є підстави сказати, що ми почали новий відлік нашої сучасної української історії. Ми йдемо своїм українським шляхом. Наш шлях веде до членства в Євросоюзі і НАТО. Цей напрям нашого руху визначений в Конституції і реалізовувати його – тепер обов’язок всіх без виключення гілок влади, усіх без виключення посадових осіб», – наголосив Президент.

Глава держави нагадав, що 27 співробітників СБУ віддали своє життя у боротьбі проти російської агресії за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, серед яких двом співробітникам СБУ – майору Руслану Лужевському та полковнику Олександру Аніщенку присвоєне звання Герой України посмертно.

Присутні вшанували пам’ять загиблих у боротьбі з ворогом працівників СБУ та усіх, хто віддав своє життя за Україну, хвилиною мовчання.

«Сьогодні святковий день, день народження Служби безпеки України. І сьогодні я як Глава держави, як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, як українець, можу відповідально сказати – ми маємо відроджену ефективну контррозвідку, нову професійну Службу безпеки України. Ще раз вітаю вас із професійним святом. Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, злагоди, благополуччя, непохитної віри в себе та у свою Вітчизну», – сказав Петро Порошенко.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №83/2019
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Служби безпеки України

Джерело

 

Україна потребує потужної та динамічної безпекової служби, яка діє за найвищими стандартами ЄС і НАТО – Президент

«Безумовно, СБУ має продовжити поступ на шляху реформ. Україна потребує потужної, динамічної та гнучкої безпекової служби, яка діє за найвищими стандартами і принципами ЄС і НАТО», – заявив Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди 27-ї річниці створення СБУ.

За його словами, Служба повинна бути повністю незалежною від політики і мати чітко визначені та цілеспрямовані функції – контррозвідки, боротьби з тероризмом та захисту державних таємниць, захисту від викликів і загроз, в тому числі в економіці держави.

Президент додав, що модернізація СБУ означає, що вона має бути не військовою, а цивільною структурою, як це є в Європі, США. «Це не зробить її слабшою, а навпаки – міцнішою, гнучкішою, врешті-решт здатною протистояти загрозам, які походять з Російської Федерації», – переконаний Президент.

«Модернізована СБУ, яка працює під цивільним контролем, з дотриманням прав людини, парламентським наглядом як це зазначено в законі про національну безпеку, сприятиме посиленню довіри та ефективної співпраці з нашими партнерами з Євроатлантичної спільноти безпеки та розвідки. Можу наголосити і подякувати, що і співпрацю по розвідці, і співпрацю в безпековій сфері, Служба здійснює надзвичайно ефективно», – наголосив Президент.

За словами Глави держави, це один із напрямків до наближення України до ЄС і НАТО. Він також нагадав про ухвалення Парламентом запропонованих ним змін до Конституції щодо просування України до членства в ЄС та НАТО. «Хочу окремо підкреслити, що наші партнери – США, ЄС, НАТО – готові підтримати і підтримують постійно нас як в реформах сектору оборони і безпеки, так і в реформі служби безпеки України», – сказав Петро Порошенко.

«Але не менш колосальну роботу ми здійснили й для того, щоб зробити саму Службу боєздатною й готовою до ефективного виконання найскладніших завдань», – констатував Президент.

Він зазначив, що у 2014 році, коли почалася анексія Криму, проникнення на Донбас диверсійних груп, пряма військова інтервенція, ми не мали часу на роздуми, на підготовку і опрацювання варіантів. «Ми знали одне – під загрозою саме існування держави Україна. І відроджувати Службу безпеки довелося безпосередньо в ході її активної боротьби зі спецслужбам РФ, які діяли вже у жорсткому воєнному режимі», – сказав Петро Порошенко.

«Народ України має знати правду про те, яку відстань, який шлях пройшла Служба лише за останні п’ять років», -зауважив він.

За його словами, було створено Головне управління військової контррозвідки й окремі підрозділи з організації протидії російським спецслужбам у Криму, виявлення диверсійно-розвідувальних груп і розвідцентрів. Збільшено чисельність особового складу відділів контррозвідки у прикордонних регіонах та на півдні країни.

«У складі славної «Альфи» Служби безпеки з’явилось управління проведення спецоперацій з пошуку та припинення діяльності воєнізованих і збройних формувань, терористичних та розвідувально-диверсійних груп. Сформовано спеціальний підрозділ з розшифровки та опрацювання даних БПЛА та геоінформаційних систем», – розповів Президент.

«Зроблено ще дуже багато. Але я навмисно зупинився на таких докорінних змінах, які Служба провела оперативно, ні на мить не припиняючи боротьби на полі бою та в тилу. Кажу це для тих скептиків, які безпідставно закидають нам відсутність перетворень у спецслужбі», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор