Президент Петро Порошенко зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій (фото)

Президент звернувся до Всеукраїнської Ради Церков закликати до проведення виборів без насильства

«Україна увійшла у виборчий період. Вибори – це є випробовування для держави, для демократії, випробовування єдності для будь-якого суспільства. А особливо для суспільства, яке знаходиться у стані війні. На кордоні якого знаходяться російські дивізії, готові до вторгнення», – сказав Президент Петро Порошенко на зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій.

Глава держави наголосив, що щодня відбуваються обстріли і провокації на лінії фронту. І, на жаль, майже щодня наші герої віддають своє життя за свободу, незалежність нашої держави, за можливість розбудовувати державу.

«Я був би вам дуже вдячний, якби Всеукраїнська Рада Церков закликала провести вибори без насильства. Провести вибори в мирі і спокої. Ваш заклик до суспільної злагоди обов’язково буде почутий. Цей заклик міг би бути доповненим молитвами за перемогу, мир і єдність в Україні», – звернувся Президент до учасників зустрічі.

Петро Порошенко зауважив, що з боку Кремля це зветься гібридна війна, і його посланці не просто атакують нашу країну на сході, незаконно анексували Крим, а ще й ведуть активну інформаційну війну, несуть фейкові новини, брехню, розбрат і ненависть.

Президент переконаний, що сьогодні, коли Україні конче потрібні єдність та мир, у цей складний час голос церкви є надзвичайно важливим. «Важливим у питаннях суспільного миру, адже ви маєте великий авторитет у суспільстві», зауважив він.

В свою чергу, Верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав наголосив: «Ми разом з українськими волонтерами, добровольцями, ми разом сказали – ні насильству під час виборів».

«Справді, це нас турбує. Що є прояви агресії, прояви ненависті, протистояння, яке хтось хоче спроектувати в лоно українського суспільства. Але можливо ті, яким найбільше довіряє сьогодні український народ – армія, волонтери, церкви і релігійні організації – ми разом кажемо: ні насильству» , – наголосив він.

«Бо інакше необхідних умов для чесних і справедливих, прозорих виборів не можна створити», – додав Верховний архієпископ УГКЦ.

Джерело

 

Наша єдність у різноманітті робить нас сильнішими, ніж єдність у казармі «русского мира» – Президент про важливість релігійної свободи в Україні

Президент Петро Порошенко на зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій наголосив на важливості продовження стратегії партнерства держави та релігійних організацій та запевнив у дотримані всіх прав і свобод громадян в Україні, в тому числі і релігійної свободи.

За словами Глави держави, нині на території Росії зазнають утисків представники різних релігійних організацій. Недавні свідчення архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента є яскравою демонстрацією того, що відбувається із релігійною свободою на території окупованого Криму, додав він.

Він зауважив, що на прикладі Росії можна побачити, що таке державна церква і якою може бути ситуація із дотриманням релігійних прав і свобод громадян; що таке утиски і переслідування представників інших конфесій, в тому числі і українських церков. Зокрема, постійно виникають проблеми в діяльності римо-католиків, представники протестантських організацій можуть розповісти про численні факти порушень прав представників релігійних організацій на окупованих Росією територіях.

«В той же час, я хотів би підкреслити, що ми маємо приклад плідного державно-церковного партнерства. Наочним прикладом цього партнерства є діяльність Всеукраїнської Ради Церков, до складу якої входять 16 церков і релігійних організацій та одна міжцерковна організація, серед яких православні, греко- і римо-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також іудейські та мусульманські релігійні організації», – наголосив Глава держави.

Президент підкреслив: «Я дуже тішуся, що таке релігійне різноманіття не суперечить єдності. Навпаки, наша єдність у різноманітті робить нас сильнішими, ніж єдність у казармі «русского мира».

Глава держави зазначив, що саме тому його активна роль в Об’єднавчому Соборі, отриманні Томосу та становленні Православної Церкви в Україні пояснюється не бажанням створити єдину державну церкву. «Для мене – це питання незалежності церкви від Росії», – наголосив він.

«Запевняю, ми й далі будемо продовжувати стратегію партнерства», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також зауважив, що Кремль будь-що прагне дестабілізувати ситуацію в Україні, в тому числі і в релігійній сфері. Він застеріг, що під час виборів це питання набуває ще більшої актуальності: «Нам треба бачити всі ризики і загрози, ставки на цих виборах, які дуже добре знає Путін. Знає і хоче очорнити і принизити у наших очах усе зроблене за ці п’ять років, розколоти українську єдність».

«У релігійній сфері ця ставка робиться на те – прийде в Україну «русский мир» чи ні. Питання релігійної свободи має бути також предметом нашої спільної діяльності. Відбувається зараз, на жаль, інтенсивне розхитування ситуації в Україні. Ми бачимо, на жаль, і насильство. І не дай Боже довести до кровопролиття. Наголошую, насильство ще ніколи не було ефективним шляхом вирішення проблем», – додав він.

В свою чергу, митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної церкви України Епіфаній зазначив: «Ми вдячні Богу за те, що ми маємо цілісну Українську державу. І ми маємо, завдяки Вашій наполегливій праці, свою потужну українську армію».

«Ми віримо, що і у подальшому з Божою допомогою ми будемо рухатися в напрямку нашої єдності», – зазначив Предстоятель ПЦУ.

Митрополит Епіфаній подякував Главі держави та побажав, щоб Господь надихав його, давав сили і терпіння і далі наполегливо розбудовувати нашу Українську державу, яка в майбутньому стане повноцінним членом Європейського Союзу і НАТО.

Джерело

Автор