НБУ у партнерстві зі SWIFT розпочне проект з розвитку української платіжної інфраструктури на базі ISO 20022

Національний банк у партнерстві із компанією SWIFT розпочне проект з розвитку платіжної інфраструктури України на базі міжнародного стандарту ISO 20022.

“Ефективність роботи платіжних систем відіграє значну роль у функціонуванні сучасної економіки. Впровадження в Україні міжнародного стандарту ISO 20022 є частиною масштабної ініціативи із трансформації вітчизняного платіжного ринку. Метою цього проекту є модернізація фінансової інфраструктури України та покращення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграції зі світовими ринками”, – зауважив заступник Голови Національного банку України Сергій Холод.

Зокрема, мова йде про перехід Системи електронних платежів (СЕП) Національного банку на сучасні та актуальні міжнародні стандарти обміну фінансовими повідомленнями, що дасть можливість:

  • гармонізувати український платіжний простір зі світовим;
  • розширити реквізити платежів додатковою інформацією;
  • підвищити рівень обслуговування та ефективності платежів;
  • збагатити функціональне наповнення платіжних інструментів на користь банків та їх клієнтів;
  • підвищити рівень автоматизації платежів.

У майбутньому усе це дозволить спростити взаємодію між українською та міжнародними платіжними системами, завдяки використанню зрозумілих та загальноприйнятих у світі стандартів.

Підтримку та експертизу із впровадження цього стандарту та трансформації платіжної інфраструктури українському регулятору надаватиме компанія SWIFT.

Компанія SWIFT є одним з розробників міжнародного стандарту ISO 20022 та ключових специфікацій платежів, які використовуються платіжною інфраструктурою у всьому світу. Ця компанія відігравала важливу роль у запровадженні цього стандарту в Європі (наприклад, у таких системах як SEPA та TARGET2-Securities). Вона працює з усіма великими платіжними організаціями (у тому числі з Федеральною резервною системою США, Банком Англії, CHIPS, Eurosystem та EBA Clearing), щоб забезпечити гармонійне впровадження та перехід транскордонних платежів на міжнародний стандарт ISO 20022 з 2021 року.

“Партнерство із SWIFT у цьому напрямі є важливим та допоможе забезпечити сумісність роботи української платіжної інфраструктури із транскордонною та підвищити цілісність, швидкість та ефективність обробки платежів”, – сказав Сергій Холод.

Ілона Пуна, регіональний менеджер компанії SWIFT у Центральній Європі, зауважила: “SWIFT має дуже давні відносини з Національним банком, і ми раді допомогти у цьому важливому проекті. Фінансова спільнота України високо оцінює реформу фінансового сектору, і запровадження в Україні міжнародних стандартів, таких як ISO 20022, забезпечить міцну основу для майбутніх інновацій у платіжній системі та загалом у фінансовій інфраструктурі”.

Джерело

Автор