Робочий візит Президента до Брюсселя для участі у неформальному міні-саміті Україна – ЄС (фото, відео)

За кілька хвилин у Брюсселі відбудеться неформальний саміт президентів, і він буде унікальний за форматом – вперше зберуться разом Президент Європейської Ради, Президент Єврокомісії, Президент Європарламенту та Президент України.Україна продовжить інтеграцію до ЄС та НАТО, ставитиме на порядок денний питання відповідальності критеріям майбутнього членства. Сьогодні маємо зробити все, щоб не допустити можливого розвороту на нашому євроінтеграційному шляху.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 20. März 2019

 

Сьогоднішній Саміт Україна-ЄС є унікальним форматом підтримки нашої держави – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що сьогоднішній Саміт Україна – Європейський Союз є надзвичайно важливим та унікальним. Україну та її євроінтеграційні прагнення підтримують в ЄС, підкреслив Глава держави. «Ніколи раніше Україна не зустрічалася одночасно на одній зустрічі з Президентом Європейської Ради, Президентом Єврокомісії, Президентом Європейського Парламенту, з Віце-президентом, членами Єврокомісії», – сказав Глава держави під час спілкування із журналістами у Брюсселі.

«Саміт унікальний по часу, оскільки він відбувається за десять днів до виборів. І це є абсолютно чіткий формат підтримки – не просто підтримки Порошенка, а підтримки України і наших євроінтеграційних прагнень», – наголосив Президент.

«Бо Україна зараз потребує цієї підтримки. Україна потребує підтримки, оскільки зараз є визначальний для майбутнього України час: або Україна продовжить розвиток своїм українським шляхом, продовжить інтеграцію до ЄС та НАТО, ставитиме питання відповідності критеріям майбутнього членства, або, не виключено, можливий розворот. І сьогодні ми маємо зробити все для того, щоб цього, безумовно, не допустити», – також підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, учасники цієї зустрічі мають дуже насичений порядок денний, до обговорення заплановані «конкретні практичні питання, які зараз збираються реалізовувати».

Президент подякував Єврокомісії за прийнятий вчора додаток 27 до Угоди про асоціацію, який дозволяє синхронізувати енергетичні ринки. «Це пряма наша відповідь Російській Федерації чому Єврокомісія, Європейський Союз має брати активну участь при переговорах в енергетичних питаннях, в тому числі і по питаннях «Північного потоку – 2», – наголосив Петро Порошенко.

Крім того, підкреслив Глава держави, це рішення вже і є секторальною інтеграцією в енергетичний сектор, куди так прагне Україна і який починається з різних проектів: починаючи від недопущення «Північного потоку – 2» і закінчуючи будівництвом Енергомосту, спорудження якого обговорювалося під час наради у Хмельницькому за участі Президента.

Петро Порошенко також повідомив, що Єврокомісія підтримала його пропозицію щодо цифрового ринку. «Для звичайних українців це має дуже прості позиції, про які я говорив – відсутність плати за роумінг під час подорожей. Це так званий цифровий безвіз. І я думаю, що ця позиція є також надзвичайно актуальною», – зазначив він.

Глава держави висловив сподівання, що сьогодні буде досягнуто домовленості про дату наступного саміту Україна-ЄС. «Ми сподіваємося, що він буде на початку літа і після завершення переговорів дату саміту ви зможете почути», – сказав він.

Щодо сьогоднішнього порядку денного Петро Порошенко також звернув увагу на те, що сьогоднішній склад української делегації дуже представницький. «Починаючи від Першого віце-прем’єр-міністра України, Міністра регіонального розвитку, Міністра фінансів, Міністра закордонних справ, інших членів Уряду. Буде обговорюватися прогрес у плані макрофінансової допомоги. Ми дуже дякуємо за участь і Комісару по малому та середньому бізнесу, бо співпраця у галузі покращення інвестиційного клімату, підтримки, включаючи інституційну підтримку і завершуючи конкретною фінансовою підтримкою – це буде наш внесок у рішучі заходи щодо боротьби з бідністю», – резюмував Президент.

Джерело

 

Глава держави: Україна розширила санкції проти Росії

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна розширила санкції проти країни-агресора Росії щодо осіб причетних до акту агресії проти українських військових у Керченській протоці.

«Ви бачили, що сьогодні мною був оприлюднений Указ про значне розширення пакету санкцій проти російських фізичних та юридичних осіб. В тому числі, був доданий «азово-чорноморський пакет» санкцій. Бо усі, хто був долучений до акту агресії проти України в Керченській протоці і Азово-Чорноморському басейні були включені і до пакету санкцій, який був синхронізований з пакетом санкцій з боку ЄС та США», – наголосив Петро Порошенко під час спілкування з представниками ЗМІ у Брюсселі.

Президент також повідомив, що на міні-саміті Україна – ЄС буде обговорюватися і червневий пакет санкцій проти Росії.

Джерело

 

Президент взяв участь у міні-саміті Україна-ЄС

20 березня у Брюсселі відбувся неформальний міні-саміт Україна – Європейський Союз за участю Президента України Петра Порошенка, Президента Європейської Ради Дональда Туска, Президента Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера та Президента Європейського Парламенту Антоніо Таяні, а також ключових профільних членів Європейської Комісії.

Головною метою заходу стало узгодження підходів до розвитку відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу та координація спільної протидії існуючим викликам.

Лідери привітали значний прогрес, досягнутий у поглибленні двосторонніх відносин з 2014 року, включаючи укладення та початок імплементації Угоди про асоціацію, успішне функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму.

Керівництво ЄС наголосило на важливості незворотності курсу України на зближення з ЄС.

Було відзначено важливість забезпечення вільних та чесних президентських виборів в Україні, у результаті яких буде збережено курс на інтеграцію до Європейського Союзу та впровадження всеохоплюючих реформ.

У цьому контексті Петро Порошенко виклав бачення ключових пріоритетів розвитку Української держави та її відносин з Європейським Союзом, в основі яких лежить процес досягнення Україною критеріїв членства в ЄС.

Лідери домовились координувати зусилля з протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси як в Україні, так і в Європейському Союзі, зокрема у сфері кібербезпеки та відсічі дезінформації.

У контексті 5-ої річниці спроби незаконної анексії Росією Криму Глава держави підтвердив беззаперечну відданість політиці деокупації півострова та його повернення під український суверенітет політико-дипломатичними засобами. Президент України подякував ЄС за чітку позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму та збереження санкційного режиму проти Росії за брутальне порушення міжнародного права.

Президент України закликав Європейський Союз продовжити санкційний тиск на Росію для звільнення всіх українських моряків та інших заручників, а також повного визволення територій України від російської окупації.

Глава держави також привітав рішення ЄС щодо запровадження нового «азовського пакету» санкцій ЄС за порушення свободи судноплавства та повзучу окупацію Росією Азовського моря та Керченської протоки, а також закликав посилити тиск на Російську Федерацію щодо негайного звільнення українських військовополонених.

Учасники міні-саміту домовились прискорити запуск програми ЄС щодо соціально-економічної допомоги українському Приазов’ю.

Президент України приділив окрему увагу обговоренню шляхів зміцнення енергетичної безпеки України у взаємодії з Європейським Союзом, включаючи забезпечення газового транзиту та запуску Енергетичного мосту Україна-ЄС. Глава держави закликав лідерів ЄС припинити будівництво газопроводу «Північний потік-2», який несе загрозу для енергобезпеки всього європейського континенту.

Джерело