Справу екс-податківців Януковича-Клименка передано в суд (фото, відео)

 

Слідство у справі колишніх податківців Міністерства доходів і зборів, яких звинувачують у причетності до розкрадання 100 мільярдів гривень тривало 9 місяців. Матеріали справи, 1209 томів, будуть передані в суд. Про це сьогодні, 13 березня, розповів міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час спільного брифінгу із Генеральним прокурором України Юрієм Луценко, головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом та заступником голови Нацполіції – начальником департаменту захисту економіки Ігорем Купранцем.

«Професійна, компетентна робота прокурорів та оперативників Національної поліції – це приклад того, як треба розслідувати такі важкі справи. В стислий термін і з таким результатом», – зазначив Арсен Аваков.

В справі злочинної організації на чолі з колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком 52 підозрювані, їх звинувачують в розкраданні державного бюджету.

«Ця справа тривала лише 9 місяців і 18 днів, але масштаби її грандіозні – не лише по сумі ймовірно розкрадених коштів, мільярди гривень, але і доказової бази. Ми маємо сьогодні наочний доказ того, чим займалися 500 працівників департаменту захисту економіки Нацполіції та військові прокурори, ми маємо 1209 томів доказів діяльності злочинної організації, яка систематично розкрадала Україну в часи Януковича. За плечима у команди військової прокуратури 4 тис. судових засідань, розгляд клопотань, скарг в судах першої інстанції. Судом винесено близько 2 тис. рішень. Наша спільна команда: МВС і ГПУ, змогла заарештувати майна злочинців на 700 млн. гривень, в тому числі 10 будинків, 20 квартир і 20 земельних ділянок, 19 нежитлових приміщень, 1000 вагонів. Це заарештоване майно сьогодні вже приносить дохід державі», – розповів Юрій Луценко.

«Справу передаємо в суд. Ми завершили це слідство лише за допомогою МВС, за підтримки 500 працівників. За розкрадання 100 мільярдів гривень суд має винести законне рішення, передбачене чинним законодавством», – заявив Генеральний прокурор.

«Думаю, ми побачимо вироки не швидко, але ті ж самі, як і по колишньому президенту Януковичу», – додав Анатолій Матіос.

Нагадаємо, масштабна спецоперація із затримання учасників податкових схем Януковича-Клименка проходила в травні 2017 року. До її проведення було залучено понад 2 тисячі правоохоронців, з них 1700 поліцейських, зокрема – 1100 оперативників Департаменту захисту економіки Нацполіції, а також 500 військових прокурорів. У рамках кримінальних проваджень проводилося понад 450 одночасних обшуків на території 15 областей. В липні 2017 року відбувся другий активний етап спецоперації – опис та блокування майна, придбаного на гроші викраденні із держбюджету колишніми податківцями. Було проведено 151 обшук.

Джерело

Автор