Козаки зустріли казаков

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Розповім я вам історію – з одної «перемоги» і одної «зради». Почнемо з перемоги.

Існує така Добровольча козацька рота спецпризначення ім. Т. Шевченко БУК – у складі цього загону на фронті був у т. ч. і автор цих рядків. Рота БУК – частина ГО «Київський козацький полк ім. Т. Шевченко», власне, під цієї назвою наш загін починав ще на Майдані. Від 2014 р. Бійці Добровольчої козацької роти БУК надавали військову допомогу Державній прикордонній службі та виконували завдання разом з підрозділами прикордонників ще з літа 14-го року. А при ДПСУ існує Громадська рада. І от представників нашої козацької організації висунули до Громадської ради при ДПСУ – вони стали її членами.

Подія знакова. Уперше до Громадської ради при ДПСУ увійшли бійці добробату. Раніше такого не було і не можу сказати, що пройшло там все це гладко, але на нашому боці були прикордонники, які знали про нашу діяльність і про наші бойові результати. Тож відтепер в Громадській раді ДПСУ присутні добровольці.

А далі починається зрада. Позаяк, навідавши установчі збори та перше засідання Громадської ради при ДПСУ, наші бійці побачили… до болі знайомі обличчя. І зустріч та радості не принесла як таке.

Існує така «Міжнародна Громадська організація «Козацтво запорізьке»». За нею водиться чимало різних подвигів та багаторічний шлейф зв’язків з Росією. Саме її члени охороняли свого часу Києво-Печерську лавру і особисто одіозного владику Павла. Саме з ними мали конфлікти представники ЗМІ, у т.ч. ТСН. Саме з ними стикнулися, коли завітали до владики Павла, члени організації С14, і саме їхні зрізані шеврони вони демонстрували на камери.

Керує цією рядженою та псевдокозацькою організацією цілий пседоотаман України та Діаспори, гетьман Козацтва Запорізького, маршал козацтва (!) Дмитро Сагайдак. Відомий він став тим, що у 2009 р. вручив козацьку нагороду покійному пропагандисту Олесю Бузині. У ті часи він частенько нагороджував та вітав з Днем Росії посла РФ Віктора Чорномирдіна, не забуваючи у відповідь також приймати промовисті імперські медальки (ряджені кАзакІ це завжди полюбляли). Наразі пан Сагайдак входить до так званої «Великої ради отаманів України», керує якою Юрій Кармазін – колишній нардеп кількох скликань. З новини про те, як цього «політ-характерника» обрали в гетьмани козацтва всієї України, вже сміявся весь УА-нет.

Гадаю, зайве казати, що до зони АТО це «Козацтво запорізьке» не наближалося й близько. До координаційної ради з питань розвитку козацтва в Україні, до якої входять проукраїнські патріотичні козацькі організації, яку очолює міністр оборони Степан Полторак, і до якої входить також голова нашого Київського козацького полку ім. Т. Шевченка отаман Андрій Мойсеєнко, вони не дотичні аж ніяк також.

Я, боронь, Боже, не хочу сказати, що в ДПСУ вся Громадська рада така. До неї входить чимало організацій, відомих активною громадською діяльністю, до яких ніяких претензій, ба більше, про які можна розповісти чимало гарного. Але є й таке.

Що ж? Представники бойового козацтва Київського козацького полку ім. Т. Шевченка до Громадської ради при ДПСУ тепер входять також. Очевидно, роботи буде чимало.

На фото – мої побратими по Добровольчій козацькій роті БУК. На фронті. І в Громадській раді ДПСУ.

Автор