Світ 13-14 жовтня. Результати двох днів

Смерть найстарішого короля у Таїланді, новий генсек ООН, масове вбивство у ЦАР, масштабна антитерористична операція в Африці, новий скандал навколо Трампа в США, вихід Мальдів зі складу Співдружності націй, демарш Японії, самогубство цінного підозрюваного в Німеччині, конфлікт ЮНЕСКО та Ізраїлю, наступ в Сирії та багато іншого.

Африка:

– 12 єгипетських військовослужбовців загинули внаслідок боїв з терористами «Ісламської держави» на півночі Синайського півострова в Єгипті. 15 бойовиків були знищені. Зіткнення спалахнули у 40 км від містечка Бір Ель-Абд. Протистояння між урядовими військами та бойовиками сил «ІД» триває з 2014 року.

– У Нігерії з полону терористів «Боко Харам» визволені 21 школярка, які були викрадені бойовиками к квітні 2014 року в місті Чібок. Два роки військові шукали табір бойовиків, де тримають дівчат. Нігерійський уряд стверджує – їхнє звільнення стало результатом домовленостей між владою та терористами.

– Четверо військовослужбовців загинули в результаті підриву на міні у центральних регіонах Малі. У країні з 2012 року триває конфлікт між центральною владою та різноманітними угрупованнями сепаратистів та ісламістів. В більшості своїй, конфлікт був спровокований падінням уряду Муаммара Каддафі у сусідній Лівії.

– Міністри оборони та начальники Генштабів Нігерії, Нігеру, Беніну, Чаду та Камеруну провели зустріч у місті Ніамей та обговорили плани подальшого широкомасштабного наступу на позиції терористичного угруповання «Боко Харам». Наступ африканських урядових сил планується у районі озера Чад, де розташована штаб-квартира бойовиків. З 2015 року в цьому регіоні з терористами воюють Змішані міжнаціональні сили, створені за ініціативою Африканського Союзу.

– Дружина президента Нігерії Мухамаду Бухарі висунула йому політичний ультиматум. Вона заявила, що не підтримуватиме його на наступних президентських виборах, якщо він не змінить склад уряду. Натомість, глава держави заявив, що «місце моєї дружини – на кухні».

– Щонайменше 30 людей були вбиті та 57 поранені в результаті нападу озброєної групи бойовиків угруповання «Селека» на табір біженців у Центральноафриканській республіці.

Америка:

– Генпрокуратура Бразилії висунула офіційні звинувачення екс-президенту країни Луїсу Ігнасіо Лулі да Сільві у вже третій справі про корупцію. Його підозрюють у відмиванні коштів, торгівлі впливом та злочинній змові.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що має намір продовжити режим припинення вогню з бойовиками «ФАРК» до кінця 2017 року.

– Принаймні п’ять жінок публічно звинуватили кандидата у президенти США Дональда Трампа у сексуальних домаганнях – на тлі «секситського скандалу».

Азія:

– Японія призупинила фінансування ЮНЕСКО після того, як організація занесла до єдиного реєстру документального спадку відомості про масові вбивства японськими військовими цивільних у китайському Нанкіні у 1937 році. Реєстр формується в рамках проекту «Пам’ять світу». Японія є одним з найбільших донорів для ЮНЕСКО.

– Президент Південної Кореї Пак Кин Хе заявила, що не допустить «розколу нації» у через питання доцільності розгортання американської системи ППО «THAAD». Раніше, у Кореї пройшли демонстрації противників ідеї, які вважають розміщення такого комплексу загрозою, оскільки сприятиме ескалації відносин із КНДР.

– Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг анонсував проведення у 2017 році референдуму про перехід Туреччини до президентської форми правління.

– У Таїланді на 88 році життя помер король країни Пуміпон Адульядет. У країні оголосили траур. Монарх вважався найбільш довговічним серед усіх монархів світу. Тепер цей титул перейшов до королеви Великої Британії Єлизавети II. У зв’язку зі смертю короля, парламент Таїланду зібрався на екстрене засідання, однак розійшовся, так і не ухваливши рішення про офіційне запрошення на престол наслідного принца Вачиралонгкорна, який має успадкувати трон. Окрім принца, у короля ще є три доньки. Вачиралонгкорн користується поганою репутацією серед мешканців Таїланду і часто опинявся у центрі скандалів. Другою за чергою на престол значиться принцеса Маха Чакрі, яка є популярною серед народу.

– Мальдіви оголосили про свій вихід зі складу Співдружності націй, куди входять Велика Британія та майже всі її колишні колонії. Причиною цього рішення у республіці вказали «суперечки, які виникли між сторонами» у 2012 році. Тоді, під тиском армії та поліції, у відставку подав президент Мальдівської республіки Мухаммед Нашид. Його заарештували та засудили до 13 років ув’язнення за тероризм, що викликало негативну реакцію міжнародної спільноти.

– У Малайзії новим Верховним правителем (королем) країни став султан штату Келантан Мухаммед V за результатами голосування членів Таємної ради спадкових султанів. У Малайзії король виконує церемоніальні функції та обирається кожні п’ять років з числа «спадкових султанів» штатів.

– Турецька поліція отримала ордери на арешт 189 суддів та прокурорів за підозрою у зв’язках з опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена, якого Анкара вважає організатором невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

Європа:

– У Баку суд засудив до 15 років ув’язнення колишнього голову найбільшого в Азербайджані Міжнародного банку Джахангіра Гаджиєва за звинуваченням у розтраті та перевищення службових повноважень. Суд зобов’язав Гаджиєва виплатити 39 млн. доларів компенсації та оголосив у розшук дружину бізнесмена Заміну. Гаджиєва, який займав посаду глави правління Міжнародного банку Азербайджану з 2001 року, подав у відставку в 2015 році за станом здоров’я. Тоді ж він був затриманий за підозрою у розтраті.

– Один з найбільших в Європі християнських чернечих орденів – Орден єзуїтів – вперше в історії очолить не європеєць. Генеральна конгрегація ордену обрала своїм головою отця Альваро Соса Абаскаля з Венесуели. Його попередник – іспанець Адольфо Ніколас – пішов з посади за станом здоров’я.

– Німецька прокуратура відхилила клопотання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана продовжити розслідування проти німецького коміка Яна Бемермана, який у кінці березня в прямому ефірі висміяв турецького лідера. За законами Німеччини, публічна образа іноземних лідерів карається позбавленням волі до 3 років, однак прокуратура закрила справу, посилаючись на відсутність складу злочину.

– Підозрюваний у плануванні теракту в аеропорті Берліна та у зв’язках з терористами «Ісламської держави», 22-річний сирієць Джабер Аль-Бакр скоїв самогубство у СІЗО. Напередодні, його затримала поліція у Лейпцигу після майже двох днів переслідування та масованих обшуків у його будинку в Хемніці. Група політиків вже назвала його самогубство «провалом органів юстиції».

– Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про призначення новим генеральним секретарем ООН колишнього прем’єр-міністра Португалії Антоніу Гутьєрреша. Він займатиме свою посаду з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2021 року.

Близький Схід:

– Ізраїль призупинив співпрацю з ЮНЕСКО після того, як організація ухвалила резолюцію про святі місця. У документі, який був прийнятий 26 голосами при 6 «против», засуджується обмеження ізраїльською владою доступу палестинців до святих місць в Єрусалимі. Тель-Авів розцінив резолюцію як образливу та звинуватив генерального секретаря ЮНЕСКО Ірину Бокову в «підтримці ісламського тероризму». В ЮНЕСКО ж висловили сумнів у «тисячолітніх зв’язках» ізраїльтян з Храмовою горою та Стіною плачу.

– Нова Зеландія представила на розгляд членів Ради Безпеки ООН свій проект резолюції щодо ситуації в сирійському Алеппо. Документ передбачає припинення повітряних ударів та обстрілів в Алеппо, які можуть загрожувати життю цивільного населення. Також оголошується підтримка ініціативи спеціального представника ООН в Сирії Стефана де Містури щодо виведення терористів «Фронту Аль-Нусра» з міста.

– 24 терориста «Ісламської держави» знищені у боях з турецькою армією та ісламістами на півночі провінції Алеппо в Сирії.

– Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Лондон «розглядає ідею військової операції» в Сирії. Водночас, він спростував інформацію, що мова йде про розширення військової місії Британії на Близькому Сході, та закликав «забути про безпольотну зону» над країною.

– Іран направив два військових корабля до берегів Ємену. За даними агентства «Tasnim», до країни вирушили есмінець «Алванд» та судно підтримки «Бушер» із 44-го з’єднання ВМС Ірану. Вони перебуватимуть у районі Аденської затоки.

– Управління ООН з координації гуманітарних питань повідомило, що з 23 вересня по 8 жовтня в Алеппо внаслідок бойових дій загинули понад 400 людей, 1387 зазнали поранень, серед них 279 дітей та 110 жінок.
– Щонайменше 20 людей загинули внаслідок теракту на КПП «Баб Аль-Салям» на турецько-сирійському кордоні на півночі провінції Алеппо. Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава».

– Туреччина повідомила, що представить свій план по врегулюванню ситуації в Сирії на зустрічі країн у Лозанні у Швейцарії 15 жовтня.

– Три радіолокаційні станції в Ємені були знищені американською авіацією у відповідь на обстріли їхніх кораблів з боку шиїтів. Пентагон заявив, що повітряні удари завдали за наказом президента США Барака Обами.

– 58 терористів «Ісламської держави» були затримані та страчені своїми соратниками за вироком шаріатського суду в Мосулі в Іраку за підозрою у «спробі перевороту».

– Сирійська армія розбила сили бойовиків «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» у битві за містечко Аль-Дейрхабійя у західній Гуті в провінції Дамаск та встановила над ним контроль. Таким чином, урядові війська забезпечили собі ще один напрямок, з якого можуть розпочати штурм міста Хан Аль-Шейх – головного бастіону ісламістів у регіоні.

– У містечках Аль-Гама та Аль-Кадсійя у західному передмісті Дамаска завершилася евакуація понад 200 бойовиків та членів їхніх родин до провінції Ідліб. Ще понад 400 осіб залишилися та були амністовані. Обидва населені пункти, після 4 років боїв, повернулися під контроль уряду. Це стало можливим після капітуляції ісламістів та укладення угоди з сирійською владою.

Автор